După o lungă perioadă de tăcere, o nouă publicaţie maghiară de tip samizdat a apărut în Transilvania. Este intitulată Kialto Szo ("Strigăt disperat" sau "Strigăt din sălbăticie") şi abordează aspecte curente precum distrugerea satelor tradiţionale maghiare, problemele Bisericii Reformate, declinul forţat al intelighenţiei maghiare, pasivitatea tot mai mare printre tinerii transilvăneni.
Publicaţia cuprinde şi un plan de acţiune în şapte puncte, plan ce schiţează diferitele obictive care vor trebui atinse în timpul epocii post-Ceauşescu.
Mesajul de lansare
"Nu ne putem face vreo iluzie şi nu mai putem crede într-o salvare apropiată. Trebuie să ne pregătim mica minoritate pentru o luptă îndelungată. Scopul nostru este să supravieţuim şi să rezistăm în vederea unor vremuri viitoare, când scopurile noastre strategice vor putea fi incluse într-o agendă."
Cu aceste sumbre cuvinte, un grup al Maghiarilor Transilvăneni a lansat anul trecut primul număr al publicaţiei de samizdat Kialto Szo. Acest nou ziar, care vorbeşte în numele a 2.000.000 de etnici maghiari din România, a apărut într-o vreme care, conform editorilor publicaţiei, aminteşte de condiţiile din 1921, când trei intelectuali proeminenţi ai maghiarilor din Transilvania au publicat un pamflet cu acelaşi titlu care îi îndemna pe semenii lor oprimaţi să-şi ceară drepturile. Apariţia lui Kialto Szo a fost grăbită de faptul că aceştia au realizat că poate, mai mult decât oricând, etnicii maghiari din România au nevoie de "încurajare, acţiune şi inspiraţie" pentru a-şi redobândi încrederea în ei înşişi şi pentru a-şi realiza potenţialul.
Publicaţia mai vorbeşte în articolul inaugural despre faptul că, în pofida aparenţelor, regimul este foarte preocupat, ba chiar se teme de forţa ascunsă care se poate mobiliza oricând şi care nu poate fi "pur şi simplu ştearsă". Şi aceasta în ciuda faptului că "rândurile noastre sunt din ce în ce mai risipite" din cauza emigraţiei crescânde şi a dispersării.
Cât despre chestiunea emigraţiei, autorii au afirmat clar că ei nu vor încuraja pe nimeni să fugă, dar nici "nu vor condamna pe cineva care din motive personale recurge la această soluţie". În acelaşi timp, ei şi-au exprimat credinţa fermă că problema drepturilor naţionalităţilor nu ar trebui tratată ca o problemă a refugiaţilor. "Noi vrem să ne păstrăm etnicitatea maghiară chiar aici, pe pământul nostru natal." În acest scop, ei au propus să se adopte şi să se propage conceptul "dublei loialităţi", care înseamnă a fi cetăţeni români de naţionalitate maghiară.
Respingând eventualele acuzaţii de revizionism, anunţul de lansare şi-a clarificat vederile asupra problemei naţionalităţii care nu poate fi rezolvată prin redesenarea graniţelor unui stat: "Acceptăm că suntem maghiari care întâmplător au ajuns în România. Avem două pământuri de baştină: cel în care am coexistat alături de ceilalţi de secole şi unul istoric de care ne leagă limba, cultura, mentalitatea şi întreaga istorie a naţiunii noastre".
Mai mult, un scop declarat al Kialto Szo este, conform editorilor, acela de a fi un catalizator care aduce împreună "nobilele aspiraţii maghiare şi româneşti", dar şi cel de a fi un mediu care "popularizează valorile artistice ale fiecărei naţiuni", pentru a-i apropia pe români şi pe maghiari.
Editorii au vrut să fie clar înţeles că noul lor forum nu va expune vreo ideologie particulară sau interese de grup. Apelul lor, afirmă ei, este către toţi maghiarii - fie ei nişte dezamăgiţi de stânga ori chiar comunişti, fie opozanţi de orice religie sau ideologie - care cred în faptul că, în ciuda diferenţelor lor de opinie, împărtăşesc aceeaşi credinţă că există un interes comun tuturor care îi leagă pe toţi. Sunt excluşi, desigur, au scris editorii, "acei maghiari lachei care pactizează cu actualul regim", care, în ciuda nedreptăţilor din jurul lor, continuă să urmeze linia oficială. Nu sunt incluşi nici cei care insistă să vadă totul în roşu, alb sau verde şi care refuză să accepte că naţionalismul nu este un răspuns pentru naţionalitate.
În legătură cu acest aspect, autorii au adăugat cu empatie că restricţiile lor nu vizează poporul român, ci "majoritatea acelor forţe care continuă, atât pe faţă, cât şi în ascuns, să promoveze şi să afirme politici de discriminare şi politici şovine şi să alimenteze sentimente antimaghiare, ducându-i în eroare şi ridicându-i pe românii oneşti unii împotriva altora". Nici un efort de a informa, de a convinge, de a câştiga toţi românii cu convingeri democratice nu va fi precupeţit, promit ei.
După ce au creionat premisele de bază şi orientarea generală a noului periodic, editorialul a făcut şi sumarul pericolelor care îi ameninţă pe maghiarii transilvăneni şi provocările herculeene cu care se confruntă. Kialto Szo, au declarat editorii, se va alătura luptei împotriva asimilării forţate nu servind ca "un zid al plângerii unde fiecare să-şi poată exprima problemele şi supărările", ci identificând, corelând, interpretând şi învăţând din revendicările reale.
Radio Europa Liberă (München) - Raport al Secţiei de cercetare, condusă de dr M. Shafir. Document din "Arhiva 1989", Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca
Traducere de Eliza Dumitrescu
Citește pe Antena3.ro