x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special România: Presiuni internaţionale asupra regimului lui Ceauşescu

România: Presiuni internaţionale asupra regimului lui Ceauşescu

18 Mar 2009   •   00:00

Presiunea internaţională asupra regimului lui Ceauşescu se accen­tuează. Joi 16 martie, când Comisia de la Bruxelles a decis să amâne până la noi dispoziţii negocierile cu România privitoare la un acord de cooperare, Parisul îl chema pe am­basadorul său, domnul Jean-Marie Le Breton, pentru consultări şi guvernul dădea publicitaţii un comunicat foarte dur la adresa regimului din Ro­mânia.



Mi­nisterul de Externe fran­cez a anunţat totodată amâna­rea reuniunii comi­siei mixte franco-române, care ar fi trebuit să aibă loc la 22 şi 23 martie la Paris. "Guvernul francez este deo­sebit de preocupat de veştile care so­sesc din România potrivit cărora s-au luat măsuri po­liţieneşti împotriva personalităţilor care au adresat de curând o scrisoare deschisă preşe­dintelui Nicolae Ceauşescu", se spune în comunicat. "Dacă lucru­rile stau aşa, este vorba de un grav atentat la drepturile omului, în to­tală contradicţie cu obli­gaţiile asumate la Viena de statele membre ale CSCE, printre care se numără şi România."

Parisul răspunde astfel represaliilor împotriva celor şase demnitari co­munişti care l-au criticat pe pre­şedintele român într-o scrisoare deschisă publicată sâmbăta trecută, demnitari care, potrivit unor surse diplomatice, au fost puşi sub o strictă supraveghere poliţienească. Fiul unu­ia dintre ei, înalt funcţio­nar, ar fi fost arestat sub acuzaţia de spionaj.

Domnul Rocard este cel care a deschis focul la 6 februarie la Ge­neva împotriva exceselor domnului Ceau­şescu, denunţând în faţa comi­siei ONU pentru drepturile omului, într-o intervenţie care a atras atenţia tuturor, despre condiţiile în care trăieşte "acest nefericit popor ro­mân". România a făcut o figură aparte luna trecută la Viena, fiind sin­gura ţară care s-a desolidarizat de anumite dispoziţii referitoare la drepturile omului şi care figurau în documentul final al Conferinţei pen­tru Securitate şi Cooperare în Eu­ropa. La Geneva, în faţa comisiei ONU, România a fost ţinta unei ofen­sive a ţărilor occidentale, în frun­te cu Suedia, căreia i s-a alăturat Un­garia, şi care au cerut trimiterea unei mi­siuni de anchetă la faţa locului.

În încercarea de a evita izolarea, România a lăsat iniţial să se înţeleagă că acceptă să primească o astfel de misiune, ca mai apoi să revină asupra ofertei, considerând-o fără îndoială mult prea riscantă. Această schimbare a fost motivul pentru care cea mai mare parte a ţărilor din pactul de la Varşovia au lăsat-o baltă în mod deschis, făcând posibilă, prin absenţa lor, adoptarea rezolu­ţiei care condamna încălcarea libertaţilor fundamentale din această ţară.

Aceste con­damnări morale, pro­venind chiar din partea ţărilor "su­rori", nu slăbesc, cel puţin în apa­renţă, re­gimul lui Ceauşescu, aşa cum s-a putut observa săptămâna trecută, după gestul celor şase foşti demnitari comunişti. Măsurile luate de Paris, ca şi atitudinea fermă a comi­siei de la Bruxelles expusă la Strasbourg joi de comisarul Frans An­driessen, mar­chează o anumită es­ca­ladare a tensiunii. Îngheţarea ne­gocierilor comerciale ale CEE cu Ro­mânia erau oficiale încă de acum câteva luni. În prezent este foarte clar faptul că România face excepţie de la mişcarea generală de relansare a relaţiilor economice dintre comunitatea europeană şi ţările din est, mişcare începută încă din vara anului trecut.  

Domnul Frans Andriessen răs­pun­dea joi la Strasbourg  unei interpelări adresate de doamna Simone Veil. În numele grupului liberal aceasta a cerut guvernelor europene să în­ce­teze orice fel de achiziţii din Ro­mânia. "Aceste exporturi pri­vea­ză populaţia de produsele de bază, nu putem mânca pâinea româ­nilor", a spus ea. Rezoluţia prezentată adu­nării de grupul său nu a fost totuşi adoptată. Potrivit corespondentului nostru Marcel Scotto, textul final adoptat referitor la raporturile co­merciale, bate puţin în re­tragere în privinţa atitudinii co­mi­siei, care se limitează să solicite dele­gaţiei co­mu­ni­tare "reafirmarea ata­şa­men­tului CEE faţă de res­pec­tarea drepturilor omului" cu ocazia nego­cieri­lor cu Ro­mânia. Cu toate acestea, Parlamentul se de­clară a fi scandalizat de încăl­carea acestor drepturi şi condamnă în mod special programul de "asimi­lare şi de­pla­sare for­ţată a mino­ri­tă­ţilor", mulţi fiind obligaţi să ia calea exodului. Pe de altă parte susţine pro­iectul mu­nicipalităţilor euro­pene de adoptare a opt mii de sate ro­mâ­neşti ame­nin­ţate cu distrugerea de Guvernul Ceauşescu. La final invită guvernele celor "doisprezece" să re­exa­mi­neze relaţiile bilaterale cu această ţară în funcţie de evoluţia situaţiei.
Le Monde, 18 martie 1989 de Trean Claire

×
Subiecte în articol: special romania