x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: Cuţitele videa ajungeau la fier vechi

Sugestii, sesizări, reclamaţii: Cuţitele videa ajungeau la fier vechi

16 Mar 2009   •   00:00

Discuţia a pornit de la o ne­mul­ţumire a laborantei Lenuţa Ticula, preşedinta comisiei de femei de la Uzina de preparare Coroeşti, ne­mulţumire întru totul justificată, ce vizează o problemă economică de primă însemnătate – soarta cuţi­telor videa de pe organele tăietoare ale combinelor de abataj.



Sunt pie­sele care se rup de pe organele de tăiere ale combinelor, se pierd, de fapt se ames­tecă cu masa minieră, cu cărbunele şi ajung, o dată cu acesta, după ce străbat întregul flux, în preparaţie. Aici se separă, o dată cu celelalte corpuri me­talice, de cărbune şi...

Şi ajung până la maşinile de zeţaj, de unde le recuperăm, le adunăm, le mai depozităm şi aşteptăm să le ridice cineva sau... pentru că nu avem unde le depozita, mai ajung şi la fierul vechi.

Femeile din preparaţie au toate motivele să fie nemulţumite. Sunt conştiente că "florile" videa au o va­loare mult mai mare decât o simplă bucată de fier. Deci, e o pa­gubă, o pierdere să ajungă la fier vechi. Or, zilnic ajung în separaţie zeci de asemenea cuţite; şi nu de acuma, ci mai demult.

La invitaţia preparatorilor, un specialist de la IPSRUEEMP a venit în uzină, a luat câteva cuţite drept probă, urmând ca ulterior să vină cu răspunsul pri­vind modalitatea de recuperare şi revalorificare a acestor cuţite. De atunci a trecut însă un an, iar pre­pa­ratorii nu au mai primit nici un răs­puns de la uzina specializată.

De aici nemulţumirea preşedintei, a celorlalte membre ale comisiei de femei din preparaţie. Ştiind cât va­lorează cuţitele, cât se pierde prin nerecuperarea lor, ele ar întreprinde cu dragă inimă, în mod sistematic, acţiuni pentru a le recupera, depozita şi revalorifica. Prin aceasta, res­pectiv prin cota care revine conform actelor normative celor ce re­cu­perează dife­rite materiale revalo­rificabile, şi-ar spori realizările economice proprii ale comisiei de femei.

Ar avea de câştigat şi comisia de femei, dar mai ales minele, doar e vorba de un material de mare preţ – videa. Deci, cineva ar trebui să cointe­reseze femeile, să stimuleze iniţiativa comisiei de femei, să asi­gure, în fond, valorificarea unui bun economic.
Dan Stejaru / Steagul roşu, jud. Hunedoara, nr. 11365 din 1989

×
Subiecte în articol: special