Discuţia a pornit de la o nemulţumire a laborantei Lenuţa Ticula, preşedinta comisiei de femei de la Uzina de preparare Coroeşti, nemulţumire întru totul justificată, ce vizează o problemă economică de primă însemnătate – soarta cuţitelor videa de pe organele tăietoare ale combinelor de abataj.
Sunt piesele care se rup de pe organele de tăiere ale combinelor, se pierd, de fapt se amestecă cu masa minieră, cu cărbunele şi ajung, o dată cu acesta, după ce străbat întregul flux, în preparaţie. Aici se separă, o dată cu celelalte corpuri metalice, de cărbune şi...
Şi ajung până la maşinile de zeţaj, de unde le recuperăm, le adunăm, le mai depozităm şi aşteptăm să le ridice cineva sau... pentru că nu avem unde le depozita, mai ajung şi la fierul vechi.
Femeile din preparaţie au toate motivele să fie nemulţumite. Sunt conştiente că "florile" videa au o valoare mult mai mare decât o simplă bucată de fier. Deci, e o pagubă, o pierdere să ajungă la fier vechi. Or, zilnic ajung în separaţie zeci de asemenea cuţite; şi nu de acuma, ci mai demult.
La invitaţia preparatorilor, un specialist de la IPSRUEEMP a venit în uzină, a luat câteva cuţite drept probă, urmând ca ulterior să vină cu răspunsul privind modalitatea de recuperare şi revalorificare a acestor cuţite. De atunci a trecut însă un an, iar preparatorii nu au mai primit nici un răspuns de la uzina specializată.
De aici nemulţumirea preşedintei, a celorlalte membre ale comisiei de femei din preparaţie. Ştiind cât valorează cuţitele, cât se pierde prin nerecuperarea lor, ele ar întreprinde cu dragă inimă, în mod sistematic, acţiuni pentru a le recupera, depozita şi revalorifica. Prin aceasta, respectiv prin cota care revine conform actelor normative celor ce recuperează diferite materiale revalorificabile, şi-ar spori realizările economice proprii ale comisiei de femei.
Ar avea de câştigat şi comisia de femei, dar mai ales minele, doar e vorba de un material de mare preţ – videa. Deci, cineva ar trebui să cointereseze femeile, să stimuleze iniţiativa comisiei de femei, să asigure, în fond, valorificarea unui bun economic.
Dan Stejaru / Steagul roşu, jud. Hunedoara, nr. 11365 din 1989
Citește pe Antena3.ro