x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: La debutul sezonului agricol, tractoriştii aşteptau piese de schimb

Sugestii, sesizări, reclamaţii: La debutul sezonului agricol, tractoriştii aşteptau piese de schimb

16 Feb 2009   •   00:00

Noul sezon agricol, judecând după vreme – şi termenul calendaristic la care ne aflăm –, bate cu toată puterea la uşile noastre. Un motiv în plus, cu alte cuvinte, de a întreba mecanizatorii ogoarelor în ce măsură sunt pregătiţi pentru a pune noi baze viitoarelor mari recolte.



În acest sens, ne-am adresat inginerului Vasile Abrudan, directorul Staţiunii pentru Mecanizarea Agriculturii Berheci, care ne-a declarat: "Reparaţiile în unitatea noastră se desfăşoară conform graficelor stabilite; altfel spus, avem rezultate aproape bune".
Într-adevăr, verificând la faţa locului stadiul lucrărilor – pe baza programului întocmit de staţiune –, reparaţiile se executau în ritmul prevăzut la majoritatea catego­riilor de utilaje, iar la unele dintre repere se înregistrau chiar depăşiri: este vorba, în primul rând, despre tractoarele reparate într-un număr mai mare, respectiv 96 faţă de 87 planificate până la data de 16 ianuarie (majoritatea cu defecţiuni minore), precum şi despre grapele cu discuri, capitol la care graficul a fost depăşit cu zece utilaje, comparativ cu cifra înscrisă în grafic la data amintită.
– Aşadar, toate bune şi la locul lor; până la 20 februarie veţi fi, la nivelul staţiunii, gata de start cu toate utilajele pe care le aveţi în dotare, nu?
– Aşa ar trebui, dar nu depinde numai de noi…
– Dar de cine?, îl întrebăm pe interlocutorul nostru, care nu prea pare încântat de remarca noastră.
– După alte întrebări, aflăm amănunte îngrijorătoare cu pri­vire la mersul reparaţiilor, deoa­rece… s-au cam terminat piesele de schimb!? De aici şi nesiguranţa că celelalte tractoare, în număr de 85, vor putea fi reparate la vreme, deşi în atelierul staţiunii lucrează me­ca­nici cu experienţă şi bine calificaţi, între care îi amintim pe ma­is­trul Vasile Nazarie, muncitorii Dumitru Armeanu, Spiridon Sevastre, Victor Groza, Ion Rotaru şi alţii, despre care, cu această ocazie, am aflat că îşi fac datoria cu multă conştiinciozitate profesională, acţionând eficient şi pentru recondiţionarea pieselor de schimb.
– Şi ce piese vă lipsesc în prezent?
– Multe, ne răspunde directorul unităţii. În primul rând, avem nevoie, imediat, de cuzineţi, set motor şi pinioane de transmisie pentru tractorul multifuncţional DT-1010, iar pentru tractoarele universale, de cutii de viteză şi dife­renţiale.
– Atât?
– Nu, ar mai fi nevoie şi de unele materiale necesare în activitatea de atelier, în special de electrozi pentru sudură şi carbid, fără de care nu putem avansa lucrările de remediere la o serie de utilaje tractate.
Prin urmare, deşi spuneam că vremea muncii în câmp bate la uşă, mecanizatorii, independent de voinţa lor, au temeri, în con­di­ţiile unei aprovizionări precare, că nu vor putea termina la timp toate reparaţiile planificate, deşi până acum au obţinut rezultate bune în această direcţie. Ce-i de făcut? Baza de Aprovizionare nr. 17 Ga­laţi, Trustul SMA trebuie să inter­vi­nă de urgenţă la centrală sau la mi­nisterul de resort pentru a obţine piesele de schimb reclamate!
C. Păunescu - Viaţa nouă, jud. Galaţi, nr. 13118 din 1989

×
Subiecte în articol: special