x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: Neglijenţe inflamabile

Sugestii, sesizări, reclamaţii: Neglijenţe inflamabile

14 Mar 2009   •   00:00

Universul casnic reprezintă pentru unii dintre noi un perimetru în care, din păcate, încetează să acţioneze regulile prudenţei elementare. Paradoxal, oameni care la locul de producţie respectă riguros regulile de protecţie a muncii, oameni care traversează corect, precaut strada şi sunt foarte atenţi să nu alunece pe trotuarul îngheţat devin, odată intraţi pe uşa propriului apartament, insensibili la riscurile – deloc minore – ale neglijenţei.



"Este butelia de aragaz prea apropiată de maşina de gătit? Fleacuri. Funcţio­nează de atâta vreme şi nu s-a întâmplat nimic." "Dacă am cură­ţat coşul sobei?! Nu-mi amintesc, nu are importanţă. Ce poate să se întâmple atât timp cât eu văd bine că soba funcţionează?" cu fireştile aproximaţii de limbaj, cam aşa se exprimă "punctul de vedere" al celor care subapreciază pericolul, gra­vul pericol al "neglijenţelor inflamabile".

Consecinţele? Vom apela la câteva exemple, sperăm, concludente. Iată, o sobă cu petrol nesupravegheată (câţi dintre pose­sorii de asemenea surse de încălzire nu privesc cu răspunderea cuvenită această no­ţiune, având impresia că ar fi vorba despre un exces de vi­gilenţă) s-a supraîncălzit, produ­când, nu de­mult, în Strada Mihai Viteazul nr. 20 un incendiu. Cauze asemă­nătoare, dar consecinţe mai severe, în comuna Afumaţi, la lo­cuinţa lui Cornel M., unde flăcările au transformat în scrum mobilă şi diverse obiecte de uz casnic.

"Jocul" cu riscul poate avea – atenţie! – urmări mult, mult mai grave decât pagubele materiale. În comuna Chiajna, de pildă, un coş neizolat corespunzător de materialele combustibile ale clădirii (o imprudenţă "clasică") a dus la in­cendierea unei case, împrejurare în care şi-a pierdut viaţa un copil. O tragedie pornită de la o "mică", o "neînsemnată" neglijenţă.

Imprudenţa, temeritatea ("las’ că n-o să mi se întâmple chiar mie!") pot marca, aşadar, adânc, uneori ireparabil, viaţa unor familii. Câte traume, chiar tragedii, de la o "ba­nală", aparent insignifiantă como­ditate. De pildă, aceea de a nu verifica dacă butelia de aragaz a fost bine închisă după utilizare. Aşa cum s-a întâmplat într-un apartament din Strada R. Constantin nr. 2, unde prin robinetul buteliei s-au strecurat gaze. A fost de ajuns o scânteie (produsă de frigider) ca deflagraţia să aducă în stadiul de cenuşă bunuri de valoare. Acelaşi gen de neglijenţă – în Strada Teiul Doamnei nr. 15, unde un aragaz uitat deschis a cons­tituit în final cauza avarierii mai multor locuinţe.

Neglijenţa se conjugă uneori şi cu iresponsabilitatea crasă, manifestată de unii care cred că, prin "priceperea lor tehnică", pot eluda elementare reguli de protecţie împo­triva accidentelor. Mihai N., de exemplu, din comuna Baloteşti, îşi construise o butelie pentru gaz lichefiat dintr-un... rezervor de aer comprimat folosit la sistemul de frânare a autocamioanelor. Im­pro­vizaţia a culminat cu o tragedie, explozia producând uciderea a două persoane, din care un copil de 3 ani...

Imprudenţa, "jocul cu focul" sunt, mai devreme sau mai târziu, scump, absurd de scump plătite. Să re­flectăm cu maturitate asupra acestui adevăr, eliminând din atitudinea noastră, din deprinderile noastre cotidiene orice ar putea favoriza incendiul, nedoritul accident.
Informaţia Bucureştiului, nr. 10.950 din 1989

×
Subiecte în articol: special