x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: Resursele energetice neconvenţionale erau neglijate la Ialomiţa

Sugestii, sesizări, reclamaţii: Resursele energetice neconvenţionale erau neglijate la Ialomiţa

13 Mar 2009   •   00:00

Cu prilejul recentei Consfătuiri de lucru pe probleme economice de la CC al PCR, tovarăşul Nicolae Ceau­şescu a accentuat, încă o dată, necesitatea de a se aplica cu fermitate mă­su­rile impuse de introducere la timp în circuitul economic a obiectivelor de investiţii prevăzute, imperativ de mare răspundere care izvorăşte din importanţa pe care noile capacităţi o au pentru creşterea şi diversificarea produselor, pentru satisfacerea unor necesităţi bine precizate ale econo­miei naţionale.



La Fabrica de produse ceramice Ţăndărei a fost recepţionată, încă din luna iunie 1987, o nouă secţie de blocuri ceramice din beton cu agregate uşoare, cu o capacitate proiectată de 30 de milioane de bucăţi echivalente pe an, dar care nu a intrat efectiv în producţie nici la această oră, datorită deficienţelor la utilajul conducător (vibropresa), utilaj realizat de IUT Bistriţa. La sediul fabricii există un dosar destul de voluminos cu co­respondenţă către proiectant şi constructor, în care se solicită remedierea defecţiunilor respective. Proiectanţii şi constructorii au venit şi au plecat de nenumărate ori, au rezolvat câteva probleme. În decembrie 1988, vibropresa funcţionând doar câteva ore. Au mai rămas însă de rezolvat altele, care cad în sarcina beneficiarului. Mai precis, este vorba despre un cântar auto­mat de 300 kg, în instalaţie fiind montat unul de 200 kg, dar, deşi recepţia a fost efectuată în 1987, s-a "descope­rit" că nu este corespunzător abia în decembrie 1988, dată de când fabrica de produse ceramice tot încearcă să-l achi­ziţioneze. Se pare că în maximum două săptămâni va fi rezolvată şi această problemă, şi numai după aceea va fi convocată comisia de omo­lo­gare. Dar instalaţia putea produce şi cu acest cântar, chiar dacă la o capa­citate mai redusă, însă proiectantul (Institutul de cercetări pentru industria materialelor de construcţii Bucu­reşti) nu şi-a dat avizul de funcţionare.

Şi dacă în perioada ce a trecut din anul în curs planul la blocuri cera­mice a fost îndeplinit şi chiar depăşit, fiind reparată şi funcţionând vechea linie, cu o productivitate mică, în ur­mă­toarele două trimestre sarcina va fi dublă, actuala capacitate fiind prea mică pentru a face faţă. Iată de ce con­du­cerea fabricii, cu sprijinul IMC Că­lă­raşi (unitatea patronatoare) şi al Centralei materialelor de construcţii Bu­cureşti, trebuie să depună eforturi pentru ca în cel mai scurt timp să se finalizeze întreaga investiţie. Cum tot la fel trebuie să se urgenteze obţine­rea aprobării documentării pentru des­­chiderea carierei de argilă din apro­­pierea fabricii, la acest reper exis­tând şi în primul trimestru serioase restanţe.

Prin planul de stat, Trustul IAS Ialomiţa a avut de realizat o staţie de biogaz la Urziceni şi o instalaţie solară la IAS Ograda, ambele finalizate şi pre­date CPICP, deoarece unitatea respec­tivă a preluat fermele de por­cine pe lângă care au fost executate obiectivele. Dar din programul stabilit de Consiliul popular judeţean Trustul IAS trebuie să realizeze şi alte obiective pentru utilizarea resurselor ne­con­ven­ţionale de energie. Este vorba de câte două instalaţii eoliene TS-10 la întreprinderile agricole de stat din Vlădeni, Giurgeni, Făcăeni, Bor­duşani şi Stelnica. După cum ne informează Nicolae Obancea, responsabilul cu investiţiile la nivelul trustului, s-a făcut deplasarea pe teren cu specia­liştii de la Centrul judeţean de pro­iectare, au fost stabilite amplasamentele, iar unităţile au lansat co­men­zile de proiectare şi de execuţie către IJPSP Ialomiţa. Comenzi ce nu au ajuns încă la unitatea amintită, fiind nevoie de viza băncii, viză ce nu a fost obţinută până la primirea planului de investiţii pe acest an. A sosit şi acest plan la 25 martie a.c., dar nici de aceas­tă dată instalaţiile respective nu sunt nominalizate, cum a reieşit din discu­ţiile purtate cu reprezentanţii Departamentului Agriculturii de Stat, fără nici o adresă oficială, urmând a se obţine viza dintr-o poziţie nenominalizată. Poziţii din care, bineînţeles, unităţile vor să-şi realizeze alte obiective de investiţie, fiind alte urgenţe. Vor fi totuşi realizate instala­ţiile eoliene? Iată o întrebare la care am primit un răspuns ambiguu: "Dacă este sarcină, le vom realiza!".

Şi tot din programul judeţean prioritar, Trustul IAS are sarcina de a rea­liza nouă instalaţii de producere a biogazului, fiecare cu o capacitate de 10 mc, ce urmează a fi amplasate pe lângă punctele de colectare a laptelui din fermele zootehnice, biogazul rezultat urmând a fi utilizat la încălzitul apei ce va fi folosită la igienizarea bidoanelor şi ustensilelor aferente. Ce s-a întreprins până la această oră? Nimic sau aproape nimic. Primim însă asigurări că, până la 31 martie, se vor reduce comenzile de la unităţile ce vor beneficia de aceste instalaţii, urmând apoi a se înainta Întreprin­derii de antrepriză construcţii montaj Ialomiţa, spre a se definitiva contractele de execuţie, în sarcina trustului rămânând numai montajul. Ră­mâ­ne de văzut dacă ele vor fi materia­lizate integral şi la termenele stabilite.
T. Constantin - Tribuna Ialomiţei, jud. Ialomiţa, nr. 2705 din 1989

×
Subiecte în articol: special