x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi porcii din Norvegia

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi porcii din Norvegia

de Dorian Cobuz    |    08 Mai 2009   •   00:00

Conform datelor statistice, în Republica Socialistă România, în 1989, în ferme erau crescuţi 15 mi­lioane de porci



Raportările umflate şi "vopsirea" realizărilor în muncă erau chestiuni aproape naturale în activitatea tovarăşilor care aveau de transmis rezultatele din ţară la Bucureşti. O întreagă anecdotică a luat astfel naştere, dar ne re­zumăm acum la capitolul porcine.

Conform datelor statistice, în Republica Socialistă România, în 1989, în ferme erau crescuţi 15 mi­lioane de porci. Cât de adevărată să fie această cifră? Greu de zis. Ştim însă că func­ţiona de multe ori următorul sistem de raportare, ridicat la rang de banc: "La CAP-ul X sunt cinci porci. La ju­deţ se ra­portează că există zece. La Bu­­cu­reşti se raportează că la CAP-ul X există 20 de porci. Tovarăşul ia hotărârea ca cinci porci de la CAP-ul X să meargă la export şi 15 să rămână pentru consumul intern"...

Adevărată este şi următoarea poveste, intrată în anecdotica raportărilor umflate cu pompa: În vizita de lucru la un mare complex de creştere a porcilor din judeţul Călăraşi, tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşa Elena Ceau­şescu au fost însoţiţi de membri ai Comitetului Central. În faţa complexului au fost în­tâm­pinaţi de secretarul general al judeţului Călăraşi şi de alţi membri ai activului de partid şi de stat.

Complexul de porci fusese po­pulat în urmă cu doi ani cu o rasă de porci de carne din import care dau o productivitate mare comparativ cu rasa autohtonă. Porcii au fost importaţi la iniţiativa tovarăşului Nicolae Ceauşescu, care făcuse o vizită de lucru în Norvegia, unde a vizitat un complex experimental. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, în preocuparea sa neîncetată să hrănească poporul, a dorit să verifice perso­nal cum se simt porcii norvegieni în complexul din Călăraşi.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşa Elena Ceauşescu au fost întâmpinaţi la poartă de îngrijitoarea fruntaşă a complexului, tovarăşa Bobocea, şi de tovarăşul Zamfirescu. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu i-a felicitat şi i-a decorat pe amândoi pentru merite de­o­sebite în întrecerea socialistă.

Tovarăşul Zamfirescu s-a re­mar­cat prin iniţiativa de a salva porcii norvegieni. În de­cursul ce­lor doi ani de când au sosit la Că­lăraşi, porcii norve­gieni de origine nesănătoasă, ca­pitalistă, nu au vrut să se adapteze la societatea noastră multilateral dezvoltată şi, rând pe rând, au murit. În urmă cu două zile, în pragul vizitei conducătorilor noştri iubiţi, to­va­răşul Zamfirescu a avut o idee salvatoare: a adus de la Fabrica Miraj vopsea Cromoplatin roşu-acaju şi, împreună cu tot personalul complexului, a lucrat zi şi noapte până a "norvegizat" toate porcinele.
Astfel s-a rezolvat într-un timp scurt aclimatizarea porcilor capitalişti în societatea noastră multilateral dezvoltată.

Tovarăşa Bobocea, îngrijitoarea-şefă, a fost felicitată pentru ini­ţiativa de a se vopsi pe ea însăşi, precum şi tot personalul complexului cu aceeaşi vopsea Cromoplatin roşu-acaju, astfel încât porcii să se simtă mai bine şi să mănânce mai bine, asigurând în acest mod o productivitate mai mare. Morala: graţie Fabricii Mi­raj, între porcii capitalişti şi porcii comunişti nu e nici o diferenţă!

×