x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 10 iunie: Radiojurnalul zilei

10 iunie: Radiojurnalul zilei

10 Iun 2010   •   00:00

Petre Roman a declarat pentru presa italiană că România nu era interesată de modelul economic sovietic. În viuziunea sa, Perestroika nu era o soluţie potrivită pentru restructurarea economică. Palatul prinţului Ştirbei şi-a deschis porţile pentru vizitatorii dornici să-i cunoască istoria. La Tirana s-au încheiat lucrările celei de-a 14-a Conferinţe a Comisiilor Naţionale pentru UNESCO din ţările balcanice.

PETRE ROMAN: "MODELUL ECONOMIC SOVIETIC NU NE INTERESEAZĂ"
Primul ministru al României, Petre Roman, a declarat într-un interviu cu "Telenova", studioul milanez al circuitului "Cinquestelle", reluat de agenţia italiană de presă Ansa:
"Avem simpatie pentru Goraciov şi politica sa, dar modelul economic sovietic nu ne interesează. Perestroika a fost până acum un tip de opţiune care nu a dus la o restructurare realmente totală a economiei şi nu a dat rezultatele sperate. Noi vrem să facem un pas mai important, mai radical şi mai rapid".
Petre Roman a subliniat bunele raporturi cu Uniunea Sovietică şi şi-a exprimat satisfacţia - a doua zi după încheierea întâlnirii la nivel înalt de la Moscova a ţărilor Tratatului de la Varşovia - că alianţa se transformă într-un organism mai mult politic decât militar

PALATUL ŞTIRBEI ÎŞI AŞTEPTA PRIMII OASPEŢI
Un important şi ascuns, până acum, monument istoric intră azi în circuitul public. La 20 de kilometri de Capitală, la Buftea, în mijlocul unui vast parc, conservând valori dendrologice ale codrilor Vlăsiei, Palatul prinţului Ştirbei îşi aşteaptă în această dimineaţă primii oaspeţi.
Vă pot înlesni accesul spre acest loc, de încântare şi linişte, autobuzele liniei 360, încolonate sperăm, încă de acum, la staţia Laromet de la capătul tramvaiului numărul 6. Drum bun!

SLUJBĂ DE SFINŢIRE A TEMELIEI LA BACĂU
Azi a avut loc la Bacău liturghia pontificală, în cadrul căreia s-a sfinţit piatra de temelie a noii catedrale catolice ce urmează a se înălţa în piaţa Florescu din municipiu. Sfinţirea a fost efectuată de Episcopul de Iaşi, Petru Gherghel. La slujbă au luat parte un sobor de 20 de preoţi, precum şi un mare număr de credincioşi.

O NOUĂ SECŢIE DE PROFIL JURIDIC LA UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA
Universitatea din Craiova va avea, începând din toamna acestui an, şi o secţie de profil juridic. În primul an, ea va funcţiona în cadrul actualei Facultăţi de Filologie, urmând ca din 1991 să se restructureze în facultate de sine stătătoare.
Şi o altă noutate de la Facultatea de Filologie a Universităţii din Craiova: tot pentru viitorul an universitar se înregistrează alte două premiere - reînfiinţarea secţiilor franceză şi engleză, ca limbi principale de studiu şi istorie-limbi clasice. Deci, Facultatea de Filologie nu se va desfiinţa, aşa cum era deja hotărât cu un an în urmă.

EXPOZIŢIE DE ARTĂ CU TEMATICĂ ORTODOXĂ LA TIMIŞOARA
În sălile Muzeului "Banatul" din Timişoara a fost vernisată o interesantă expoziţie de artă sub îngrijirea vicariatului ortodox sârb din localitate. Expoziţia cuprinde o bogată şi valoroasă colecţie de obiecte din patrimoniul cultului ortodox sârb - icoane, tablouri, obiecte din lemn şi alte piese de mare valoare artistică.

EXPOZIŢIE NAŢIONALĂ DE FLORI ORNAMENTALE ÎN RÂMNICU VÂLCEA
Municipiul Râmnicu Vâlcea a fost gazda celei de-a VI-a ediţii a Expoziţiei Naţionale de Flori ornamentale, aranjamente florale de interior, plante decorative de exterior, eflorescenţe din flora spontană şi cultivată. Programul a cuprins, de asemenea, o serie de vizite de documentare şi schimburi de experienţă în straţiunea balneoclimaterică Olăneşti, la baza de agrement Ostroveni, Muzeul judeşean şi Casa Memorială "Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea, la Muzeul Satului din comuna Bujoreni, precum şi două recitaluri de muzică cultă şi poezie.

CONFERINŢA COMISIILOR NAŢIONALE PENTRU UNESCO A LUAT SFÂRŞIT
La Tirana s-au încheiat lucrările celei de-a 14-a Conferinţe a Comisiilor Naţionale pentru UNESCO din ţările balcanice.
Documentul final al conferinţei - care a avut loc pentru prima dată în Albania - cuprinde acţiuni de colaborare în domeniul ştiinţei, educaţiei, învăţământului, de natură să contribuie la promovarea idealurilor înscrise în programele UNESCO, la întărirea relaţiilor de prietenie, încredere şi bună vecinătate între ţările din Balcani.
Delegaţia română, condusă de profesorul universitar doctor Mihail Golu, preşedintele Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, a contribuit la desfăşurarea cu succes a lucrărilor conferinţei, inclusiv prin formularea de sugestii şi propuneri cu privire la intensificarea contactelor reciproce între comisiile naţionale şi oamenii de ştiinţă şi cultură din domeniul învăţământului.

STRUCTURILE MILITARE ALE TRATATULUI DE LA VARŞOVIA URMAU A FI ABOLITE
Ministrul est-german al apărării, Rainer Appelmann, a afirmat că ansamblul structurilor militare ale Tratatului de la Varşovia, inclusiv Comandamentul Suprem, vor fi abolite în cursul acestui an. Într-un interviu acordat ziarului "Berliner Morgenpost", citat de Agenţia France Presse, el a apreciat că viitoarea reuniune a miniştrilor Apărării din ţările Pactului de la Varşovia, programată săptămâna viitoare la Berlin, va fi ultima de acest fel. El a mai subliniat că atât Tratatul de la Varşovia cât şi NATO sunt relicve ale războiului rece care ar trebui înlocuite printr-un sistem european unic de securitate.

● Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva Scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani