x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 12 ani dupa gratii pentru 190.000 $

12 ani dupa gratii pentru 190.000 $

20 Feb 2004   •   00:00

Scandalul ilegalitatilor in Agricultura declansat de "Jurnalul National" a primit solutie pentru unul dintre personajele lui, Dan Jiga: 12 ani de puscarie.

Curtea de Apel Bucuresti a dat ieri o sentinta zdrobitoare in dosarul de coruptie al fostilor directori din Ministerul Agriculturii, Dan Jiga si Florica Dinculescu: 12, respectiv, 6 ani dupa gratii pentru privatizarea pe spaga a societatii agricole Jimtim. Apropiat al fostului ministru Ioan Avram Muresan si coleg cu el in boxa acuzatilor, intr-un alt dosar penal, Jiga a primit o pedeapsa de 12 ani de inchisoare pentru luare de mita si 9 ani pentru abuz in serviciu. Florica Dinculescu, fost director antifrauda la Ministerul Agriculturii, are de executat 6 ani de inchisoare pentru luare de mita, in care se absorb si cei 5 ani primiti pentru trafic de influenta.

S-A INTORS FOAIA. Magistratii bucuresteni au admis ieri apelul Parchetului Anticoruptie si au schimbat condamnarea data initial de Tribunal, prin care Jiga primise 5 ani dupa gratii pentru abuz in serviciu, iar Dinculescu, 7 ani si jumatate pentru luare de mita. Magistratii au considerat initial ca spaga de 190.000 de dolari a ramas la directoare, dar decizia luata ieri la Curtea de Apel schimba radical soarta dosarului. Instanta a dispus ca de la Jiga sa fie confiscata suma de 188.000 de dolari, adica a admis ca el a luat aproape intreaga mita primita de la italienii Silvio Conti si Valerio Salvi. Decizia poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

FILIERA MITEI. In octombrie 2002, scandalul "Mita la Agricultura" a izbucnit prin arestarea Floricai Dinculescu. Ea a recunoscut in fata procurorilor ca a primit spaga de la italieni, dar ca a impartit-o cu directorul Dan Jiga. Actiunile societatii agricole Jimtim fusesera vandute la sfarsitul anului 2000, cu putin inainte de alegeri, mult sub valoarea lor. Potrivit procurorilor, cel de-al doilea participant la licitatie fusese descalificat in mod nejustificat. A urmat arestarea lui Jiga. Fostul sau sef, Ioan Avram Muresan, desi nedovedit in afacerea Jimtim, a fost trimis in judecata pentru deturnarea a 29 de miliarde de lei , pentru abuz in serviciu si fals in afacerea Sun Oil.

Dan Jiga, de trei ori la PNA primit zilele trecute inca o sesizare pe numele lui Dan Jiga de la institutiile de control financiar din Mures. Este vorba despre lichidarea societatii Agroindustriala Reghin si despre privatizarea Testsuin Gornesti. In primul caz, Jiga a reprezentat statul in procedura de lichidare. Firma care a obtinut cele mai importante bunuri ale societatii il avea drept actionar tot pe Jiga. In cazul Testsuin, privatizarea a fost facuta conform retetei clasice, la un pret infim, in buza alegerilor din 2000.

×
Subiecte în articol: eveniment jiga