În Bucureşti a avut loc un marş de protest pornit de o parte din manifestanţii din Piaţa Universităţii. Prim-ministrul Petre Roman a plecat într-o vizită în Italia, la invitaţia organizatorilor Campionatului Mondial de Fotbal. România şi Bulgaria continuau schimbul de replici privind potenţiala poluare cu clor a oraşului Ruse. Observatorii norvegieni prezenţi la alegerile din 20 mai au făcut observaţii privind defecţiunile tehnice întâlnite la nivelul satelor româneşti.
MARŞ DE PROTEST ŞI GREVA FOAMEI ÎN FAŢA GUVERNULUI
Bucureşti. Ieri seară, o parte din manifestanţii din Piaţa Universităţii au organizat un marş prin centrul Capitalei, îndreptându-se spre sediul Guvernului României. Ajunşi în Piaţa Victoriei, participanţii au depus o cerere formulată de cei aflaţi în greva foamei prin care se solicită guvernului acceptarea dialogului cu manifestanţii, considerându-se că acesta constituie un atribut al democraţiei ce trebuie respectat. Cererea a fost primită şi înregistrată.
Demonstranţii s-au îndreptat, apoi, spre Televiziune. Cinci dintre persoanele care la sfârşitul lunii aprilie au declarat greva foamei continuă şi în prezent forma de protest, două dintre ele aflându-se în stare îngrijorătoare. În ultima perioadă, acestora li s-au adăugat alţi 13 cetăţeni.
PETRE ROMAN - VIZITĂ ÎN ITALIA
În cursul dimineţii, domnul Petre Roman, prim-ministru al Guvernului României, a plecat într-o vizită în Italia, la invitaţia organizatorilor Campionatului Mondial de Fotbal. Cu acest prilej - după cum ni s-a relatat de la cabinetul domnului prim-ministru - vor avea loc întâlniri cu oficialităţi italiene şi reprezentanţi ai altor state.
DEZBATERI INTENSE LA ÎNTRUNIREA SFÂNTULUI SINOD
La Palatul Patriarhal din Bucureşti a avut loc, ieri şi azi, şedinţa Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea de titulari în scaunele vacante de arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, precum şi de episcop de Alba Iulia. La alegere au participat reprezentantul Parlamentului şi cel al Guvernului şi, de asemenea, ministrul Cultelor.
În scaunul de arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a fost ales Preasfinţia sa doctor Daniel Ciobotea, episcop vicar al arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului. În scaunul episcopal de Alba Iulia a fost ales Preasfinţia sa episcopul Andrei Andricuţ.
De asemenea, în cele două zile, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a validat alegerile făcute şi a dezbătut unele probleme din viaţa bisericească, avându-se în vedere relaţiile cu bisericile ortodoxe surori şi cu organizaţiile creştine internaţionale precum şi înfiinţarea de schituri şi mânăstiri noi şi restructurarea învăţământului teologic.
S-A STABILIT ÎNCĂ UN TERMEN DE JUDECATĂ PENTRU FOŞTII MEMBRI DE PARTID
Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a stabilit ca termen de judecată în procesul celor 24 de inculpaţi foşti membri şi membri supleanţi ai fostului Comitet Politic Executiv şi al unuia dintre foştii secretari ai fostului Comitet Central, al fostului Partid Comunist, data de 21 iulie, ora 9:00.
ROMÂNIA ŞI BULGARIA CONTINUAU DIVERGENŢELE PRIVIND POLUAREA MEDIULUI
După cum v-am informat, recent în presa bulgară au apărut plângeri în legătură cu unele emanaţii de clor care ar proveni din zona Combinatului Chimic Giurgiu. În legătură cu aceasta, ministrul Chimiei şi petrochimiei, domnul Gheorghe Caranfil, ne-a precizat că, de mai mult de un an şi jumătate, Combinatul de la Giurgiu nu mai produce clor. Fabricaţiile care sunt astăzi la Giurgiu se află sub control foarte sever, iar cantitatea de substanţe nocive care se folosesc a fost diminuată substanţial şi, în mod cert, nu există nici un pericol de poluare a oraşului Ruse din direcţia platformei Combinatului Chimic Giurgiu.
Ministrul român al Chimiei a reiterat invitaţia făcută vecinilor bulgari de a semnala de îndată orice poluare intervenită şi de a veni în România pentru a se convinge singuri de realităţile de pe teritoriul nostru. În această privinţă, România doreşte şi reciprocitate.
NORVEGIA S-A SESIZAT ÎN PRIVINŢA SATELOR ROMÂNEŞTI
În cadrul unei întâlniri organizate de Ambasada României de la Oslo, observatorii norvegieni participanţi la alegerile din ţara noastră s-au referit la unele defecţiuni tehnice, în special la sate.
Opinia generală a vorbitorilor a fost însă că atât preşedintele Ion Iliescu, cât şi Frontul Salvării Naţionale au câştigat alegerile şi ele nu pot fi contestate.
Adresându-se conducerilor ziarelor norvegiene, radioului şi televiziunii, cei trei observatori au cerut să fie trimişi în România lucrători activi, bine pregătiţi, care să informeze corect şi în mod continuu despre dezvoltarea democraţiei în ţara noastră.
● Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Direcţia Patrimoniu