Un criminal în serie a ucis patru femei în perioada 2000-2004 pe traseul Bârlad-Vaslui. Victimele erau femei care au luat "ocazia". Poliţiştii cred că mobilul crimelor a fost agresiunea sexuală, deşi contactul sexual nu a putut fi dovedit în nici unul dintre cazuri. Ultima victimă a fost Mioara Anuţa Manea din Vaslui, ucisă în primăvara lui 2004. Femeia abia-şi terminase de clădit o casă cu soţul ei şi urma să aibă un copil.
CRIMINAL DE OCAZIE ● Mioara a fost ultima victimă a ucigaşului de autostopiste
Un criminal în serie a ucis patru femei în perioada 2000-2004 pe traseul Bârlad-Vaslui. Victimele erau femei care au luat "ocazia". Poliţiştii cred că mobilul crimelor a fost agresiunea sexuală, deşi contactul sexual nu a putut fi dovedit în nici unul dintre cazuri. Ultima victimă a fost Mioara Anuţa Manea din Vaslui, ucisă în primăvara lui 2004. Femeia abia-şi terminase de clădit o casă cu soţul ei şi urma să aibă un copil.
Văcarul cantonului silvic Tătărani îşi mână vitele prin pădurea aflată la câţiva kilometri de oraşul Huşi. E prima zi din ultima săptămână a primăverii capricioase în care soarele a apărut pe cer. O apucă spre canton pe o cărare pe care n-a mers niciodată, ca să scurteze drumul. Într-un lăstăriş din Pădurea Deasă vede un ghemotoc de haine azvârlite. Se apropie cu gândul că poate va găsi vreo boarfă folositoare. Când ajunge la câţiva paşi îşi dă seama că mormanul de haine seamănă cu o păpuşă dezmembrată. Cu mintea lui puţină, văcarul îşi dă seama că e o femeie moartă. Fără un pantof, cu pantalonii în vine, cu o rană care-i rânjea din gât şi cu braţele răsfirate în cruce, cum fusese târâtă până în lizieră. Dă fuga şi anunţă poliţia din satul cel mai apropiat, Tătărani. Dacă n-ar fi auzit că au mai fost găsite femei strangulate în pădurile din Vaslui, şeful de post mai că nu i-ar fi dat crezare văcarului, despre care ştia că nu-i sunt toţi boii acasă. Dar aşa, a mers la faţa locului, apoi a chemat poliţiştii din oraş. A rămas să supravegheze zona cu un binoclu, căci i s-a spus să nu se apropie prea mult, ca să nu strice urmele.
Femeia de 29 de ani aruncată în pădure fusese declarată dispărută cu o săptămână înainte. O chema Mioara Anuţa Manea şi plecase din Vaslui cu autostopul la mama ei, Elena, în Şişcani. Să-i sărbătorească a doua zi, de Sfânta Elena, onomastica.
ARUNCATÅ ÎN PÅDURE. Şeful de post din Tătărani a ajuns primul la cadavru. Ca să nu strice urmele, a supravegheat zona prin binoclu |
PE URMELE... VEVERIŢEI. După câteva ore, puhoi de poliţişti, de procurori, de medici legişti au ajuns lângă cadavrul femeii. "Gata, îl prindem acum!", era în mintea lor. Cu patru ani în urmă, un criminal cu acelaşi mod de operare a făcut încă trei victime pe care le-a risipit în pădurile dintre Bârlad şi Vaslui. Cu toţii sperau ca, în cazul Mioarei, criminalul să fi greşit. "Când a apărut cazul Manea am zis că a revenit strangulatorul. Ne-am dus toţi procurorii care lucram pe crime, toţi doctorii legişti pe care îi aveam atuncea, tot IPJ-ul cu serviciul investigaţii criminale, am avut şi sprijin atunci din partea specialiştilor Institutului de Criminalistică care au venit la faţa locului. Noi nici nu am intrat atunci în câmpul infracţional până când nu au venit ei, că am zis că s-or pricepe mai bine decât noi", îşi aminteşte procurorul Ovidiu Berinde de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, cel care se ocupă acum de caz.
Tot ce aveau însă era un cadavru în stare avansată de descompunere, o urmă plantară (de talpă), care s-a dovedit a fi a văcarului care găsise femeia, şi câteva fire de păr prelevate de pe nişte crengi din apropierea cadavrului, fire pe care le-au trimis imediat la laborator. "Cred că nu ne-o scăpat nimic acolo şi undeva, pe un copăcel, pe o ramură, la o înălţime cum ar veni vârful capului unui om şi corespunzător cum o fost târât cadavrul, am găsit nişte fire de păr. Am crezut că alea ne scot din impas. La analiza biocriminalistică a rezultat că e păr de veveriţă." Comisarul Bărbieru precizează că, în săptămâna cât a stat cadavrul în pădure, plouase mult, iar corpul Mioarei intrase deja în descompunere, astfel că nu s-a putut stabili dacă femeia fusese violată sau nu. Procurorul Berinde spune că au fost recoltate probe vaginale, dar nu s-a găsit un profil ADN străin. De sub unghii iarăşi nu a ieşit nimic care să fie de ajutor, anchetatorii avansând posibilitatea ca victima să fi fost luată prin surprindere, fără să mai aibă timp să reacţioneze, să se apere în vreun fel.
"IA-MÅ, NENE CRIMINALULE!" Mioara locuia în Moara Grecilor, o localitate ce aparţine Vasluiului. Tocmai îşi terminase de construit casa în care ea şi soţul ei urma să se mute curând. Până nu demult, lucrase ca tehnician veterinar la Institutul zootehnic din oraş, dar, în urma disponibilizărilor, s-a mulţumit să muncească la o făbricuţă de pâine din Moara Grecilor. La 20 mai 2004 s-a decis să meargă la părinţii ei, în Şişcani: a doua zi era ziua de nume a mamei ei, Elena. "Spunea că măcar acum, cât mai sunt în viaţă, să se bucure de părinţii ei", îşi aminteşte soţul Mioarei. A ajuns acasă de la muncă pe la 4:00 după-amiaza, se învoise ca să nu o prindă noaptea pe drum. A mâncat, a mai trebăluit prin casă, apoi şi-a pus o pereche de pantaloni bej, un pulover, geaca din imitaţie de piele, saboţii bej şi i-a zis soţului că e gata. Bărbatul a sfătuit-o să plece a doua zi, că e deja târziu. N-a putut s-o înduplece. Au plecat împreună spre Vaslui, soţul a coborât în centrul oraşului, căci trebuia să meargă la serviciu, iar femeia a mers mai departe până la staţia PECO de la marginea oraşului, de unde se iau de obicei ocaziile. "Îi spuneam mereu: ai grijă în ce maşini te sui, că eu o păţisem cu nişte basarabeni, care nu mai opreau maşina şi m-au lăsat foarte departe de locul unde aveam treabă, că a trebuit să merg vreo 2 kilometri pe jos înapoi. Mi-a zis că nu-i e teamă. Citise în ziar cu ani în urmă de cazul preotesei din Creţeşti, găsită moartă în pădure după ce a făcut autostopul, dar nu credea că ei i se poate întâmpla ceva rău", îşi aminteşte Ovidiu Manea.
GAURA NEAGRÅ. Din momentul în care s-a despărţit de soţ nu a mai existat nici un martor care să poată spună ce s-a întâmplat cu Mioara. Nu se ştie dacă a încercat să ajungă la destinaţie făcând autostopul o dată sau de două ori. Nişte copii au declarat că au văzut-o la Creţeşti, cam la jumătatea drumului, la "ia-mă, nene". Dădeau şi culoarea maşinii care ar fi luat-o. Mare bucurie pe procurori, dar s-a dovedit o pistă neîntemeiată. "O variantă de lucru a fost şi asta: a luat o maşină direct până la Creţeşti, între Creţeşti şi satul Şişcani există o pădure, locul este izolat, maşini trec rar pe acolo. Şi o variantă a fost şi asta: a luat o maşină de la Creţeşti, a plecat către Şişcani, în pădurea de la Şişcani a fost agresată, după care a fost băgată înapoi în maşină, maşina a revenit şi în loc să o ia la dreapta, a luat-o la stânga, şi criminalul a abandonat-o în pădurea de la Tătărani", prezintă variantele procurorul de caz.
Nimeni n-a remarcat în acea zi femeia brunetă, cu geacă din imitaţie de piele cum stătea la ocazie, făcând cu mâna maşinilor, la PECO-ul de la Vaslui, nimeni nu a mai văzut-o pe traseu în alt punct. Nimeni nu ştie în ce maşină s-a urcat. Nimeni nu-şi poate măcar imagina frica ei când a văzut că maşina în care s-a suit nu merge pe drumul cunoscut, groaza ce a cuprins-o după ce a fost lovită cu brutalitate. Numai ea ştie. Şi criminalul.
CRIMINAL OBSEDAT. Singurele lucruri certe erau că femeia a fost lovită cu putere în zona nasului, avea faţa desfigurată, iar cauza morţii a fost sugrumarea cu o mână. "După cum am găsit cadavrul, se poate presupune foarte logic că s-a deschis o portieră, criminalul a agăţat-o de picioare şi a târât-o până sub parii aceia. E posibilă următoarea variantă: femeia, când a văzut că trece de intersecţia unde trebuia să ia direcţia Şişcani, a început să se agite, şi atunci ori i
s-a dat un pumn foarte puternic, ori cea mai probabilă variantă, că, na, câteodată nu ai ce face decât să emiţi ipoteze, i s-a dat un cot în faţă. Şi după care, ăla s-a speriat şi a zis, măi, cum ascund încercarea asta de viol, sau ce infracţiune a avut el în cap, o şi sugrum, şi a sugrumat-o", precizează procurorul Berinde. Asupra femeii s-au găsit verigheta, un inel de aur cu pietricică roşie şi cerceii. Geanta în care avea 50.000 de lei daţi de soţ şi actele, precum şi haina Mioarei, nu au fost recuperate nici în ziua de azi. Atât poliţistul care s-a ocupat de caz, comisarul Constantin Bărbieru, cât şi procurorul Berinde cred că mobilul crimei a fost de natură sexuală.
ÎN PUTREFACŢIE. Mioara a fost găsită după o săptămână. Avea nasul zdrobit şi pantalonii în vine. Nu s-a putut stabili dacă a fost violată sau nu |
CINE ŞI UNDE ESTE CRIMINALUL? În locul în care a fost descoperit corpul tinerei vin frecvent bărbaţi cu prostituate. Deşi e la câţiva paşi de drumul principal care duce spre localitatea Tătărani, cadavrul nu putea fi observat din cauza vegetaţiei. "Nu e un drum uşor de nimerit, trebuie că a mai fost pe aici criminalul. Cu câteva luni înainte se arase exact pe drumeagul ăsta agricol şi nu mai era folosit", explică şeful de post din Tătărani, primul oficial care a ajuns la cadavru. Acesta îşi aminteşte că eventualele urme de autoturisme au fost şterse cu desăvârşire de cele două ploi puternice ce fuseseră în săptămâna în care Mioara era dată dispărută.
Absenţa martorilor şi a urmelor ADN, a secreţiilor vaginale, a urmelor plantare, a urmelor de sânge a dus la o listă de suspecţi subţire. Şeful de post din Tătărani spune că pe raza comunei nu existau la data respectivă infractori acuzaţi de omor în stare de libertate, iar procurorul vorbeşte de o listă de persoane predispuse la aşa ceva, dar care "n-au confirmat". Comisarul Bărbieru este sigur că Mioara a fost ucisă de aceeaşi persoană care în urmă cu patru ani a făcut încă trei victime în decurs de trei luni: o preoteasă din Creţeşti de 29 de ani, o femeie de 46 de ani din Răchitoasa, Bacău, şi alta din Vinderei, de 30 de ani. Din ultimele două nu s-au mai găsit decât scheletele. Faptul că crimele au loc la intervale mari de timp, iar din 2004 s-au oprit îi face pe poliţişti să creadă că ucigaşul ori a murit, ori a plecat peste hotare, ori s-a mutat, ori nu mai are carnet sau maşină. La Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vaslui, fotografia Mioarei încă mai atârnă pe panou, alături de portretul-robot al unui suspect din cazul primei femei găsite strangulată în pădure.
VIEŢI MUTILATE. Pentru soţul Mioarei, Ovidiu, timpul s-a oprit într-o zi din 2004. El şi soţia sa abia terminaseră de ridicat o casă frumoasă, în care trebuiau să-şi crească copiii. Acesta era următorul lor plan: să fie părinţi şi, pentru că au avut nişte probleme, un doctor le promisese că până la sfârşitul anului dorinţa lor cea mai mare se va împlini. Nu a mai fost aşa. În casa rece şi rămasă împietrită în acea zi de mai, Ovidiu îşi duce viaţa, înecându-şi uneori amarul în băutură. În fotografiile pe care ni le arată, din perioada în care Mioara trăia, ne priveşte un alt om. Cel de azi, îmbătrânit înainte de vreme, frământându-şi nenorocirea în pumnii grei, trăieşte parcă în virtutea inerţiei. "Cu aşa femeie nu mă mai întâlnesc niciodată: era strângătoare, nu bea, nu fuma. Îi plăcea să facă goblenuri. Când am văzut-o la Morgă, moartă, am fost terminat. La figură nu se cunoştea. Asta e treaba..." Ovidiu îşi aminteşte că, atunci când a ajuns la socrii lui pentru a vedea dacă Mioara a ajuns la Şişcani, soacra, Elena, a zis pălind: "De-aia am visat lalele galbene". Tatăl Mioarei a murit la un an de la uciderea fiicei sale – "de scârbă".
Cazul
Între 2000 şi 2004, patru femei au fost găsite moarte între Vaslui şi Bârlad. Toate plecaseră să ia ocazia şi au sfârşit strangulate sau sugrumate. La şapte ani de la prima crimă, criminalul sau criminalii se află încă în libertate. În Vasluiul anului 2008, autostopul a devenit un sport local. Zeci de femei singure aşteaptă în fiecare zi la "ia-mă, nene".
Citiţi şi: