x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special A murit "tăticul” celebrei băuturi digestive Unicum

A murit "tăticul” celebrei băuturi digestive Unicum

de Istvan Deak    |    06 Aug 2012   •   20:25
A murit "tăticul” celebrei băuturi digestive Unicum

Omul de afaceri ungar Peter Zwack, proprietarul si presedintele de onoare al cunoscutei distilerii Zwack, producatorul faimosului digestiv Unicum, una dintre cele mai cunoscute marci din lume, a incetat din viata in urma unui stop cardiac la varsta de 85 de ani, in Toscana (Italia), relateaza cotidianul local Il Tirreno.

Zwack a fost unul dintre cei mai importanti actori ai vietii economice si politice din Ungaria ultimelor doua decenii.

Potrivit Il Tirreno, Zwack se afla in piscina termala de la Calidario, Venturiana, in apropiere de Livorno, cand i s-a facut rau. Nici interventia imediata a unui medic, nici utilizarea unui defibrilator nu au reusit sa-l readuca la viata.

Exilul
Zwack locuia de 30 de ani pe o proprietate din apropiere de Bolgheri, dupa un lung exil in afara Ungariei. Familia sa a fost nevoita sa paraseasca Budapesta in 1948, dupa venirea la putere a comunistilor care au rechizitionat uzina de productie a bauturii Unicum. Dar familia a continuat sa produca digestivul in Occident si sa-l exporte in lumea intreaga, deschizand chiar o fabrica in Italia.

Reteta secreta
Peter Zwack respecta reteta secreta a strabunicului sau, care data din 1790, si se bazeaza pe peste 40 de plante si utilizarea butoaielor din lemn de stejar. Jozsef Zwack a fost cel care a inventat acest lichior ca digestiv pentru imparatul Austriei care, potrivit legendei, ar fi comentat in momentul in care a baut prima oara din aceasta licoare:'Dar ist Unikum' (adica "asta este o chestie unica').

Ambasador al Ungariei in SUA
In timpul exilului familial, Zwack a capatat nationalitatea americana, dar dupa caderea Zidului Berlinului, el a reusit sa rascumpere de la statul ungar fabrica din Budapesta. In 1990, el a devenit chiar ambasador al Ungariei in Statele Unite ale Americii.

Pentru a putea accepta postul, Peter Zwack a renuntat la cetatenia americana. In aprilie 1991, insa, Cabinetul de la Budapesta a anuntat ca mandatul sau se va incheia in iulie. Zwack l-a atacat in presa maghiara pe ministrul de Externe de atunci al Ungariei, Géza Jeszenszky, si a primit, in consecinta, un alt dead-line: in 48 de ore trebuia sa paraseasca postul.

In 1994, a devenit parlamentar intr-o maniera unica pentru Ungaria: a fost propus candidat comun pentru patru partide. In mandatul 1994-1998, a fost singurul parlamentar independent din Legislativul de la Budapesta. La alegerile din 2002 a fost reales, dar in scurt timp a renuntat la mandatul de parlamentar motivand ca este prea prins cu afacerile.

Cetatean de onoare al Budapestei
In martie 1995, a fost ales presedinte al Camerei de Comert Italiene din Ungaria, din martie 1999 fiind presedintele de onoare al acesteia. Tot in 1999, a primit titlul de Cavaler al Ordinului de Merit al Italiei. Din aprilie 2003, timp de un an, a fost presedintele Asociatiei Intreprinzatorilor din Ungaria. In martie 2005, a fost distins de statul maghiar cu Crucea de Merit. In 2008, a primit titlul de 'Cetatean de onoare' al Budapestei, iar in 2009 pe cel de 'Om de afaceri al anului'. In 2011, este distins cu titlul 'Best of Budapest' pentru intreaga activitate.

Revenirea
Peter Zwack s-a intors in Ungaria in 1988. In 1999, a fondat impreuna cu un producator german si cu Intreprinderea de Lichioruri din Budapesta, compania Zwack Unicum Budapest SRL. Din primavara lui 1990, varianta originala a lichiorului Zwack a reaparut pe piata din Ungaria. In 1991, el a obtinut de la stat firma familiei si a fondat compania Zwack Unicum SA, devenind co-proprietar si membru al board-ului, compania devenind cel mai important producator si distribuitor de spirtoase din Ungaria. In 2008, Peter Zwack s-a retras din managementul firmei, lasand afacerea pe mainile baiatului sau cel mai mic.

Urmasi
Peter Zwack a fost casatorit de doua ori si a avut sapte copii: cinci din prima casatorie si doi din a doua. Cei doi copii mai mici ai sai, Sandor si Izabella, sunt cei care se ocupa in prezent de afacerea familiei. In ultimii 30 de ani, omul de afaceri a ales Italia si in mod special Bolgheri, in Toscana, ca "baza' pentru intreaga sa familie, potrivit Il Tirreno, care a anuntat ca funeraliile sunt prevazute sa aiba loc marti. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: Ungaria Budapesta digestiv zwack unicum