x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Abuz - Zid uman impotriva defrisarilor

Abuz - Zid uman impotriva defrisarilor

de Iulia Barbu    |    Vladimir Ioan    |    08 Iun 2006   •   00:00
Abuz - Zid uman impotriva defrisarilor

Spatiile verzi din Bucuresti sunt pe cale de disparitie. Autoritatile isi dau mana cu investitorii straini pen-tru ca in locul pomilor "sa se ame-najeze" santiere pentru proiecte imobiliare. Un troc ieftin, in care oxigenul este schimbat pe betoane.

De trei zile, cateva zeci de locatari din Cartierul Titan, care pensionar, care cu bebelusi in brate, fac zid uman impotriva unui investitor hotarat sa ridice pe spatiul verde din fata blocului lor o alta constructie.

La 5 iunie, de Ziua Mondiala a Mediului, ministrul de resort, Sulfina Barbu, a aparut pe tv imbracata in tricou verzui, potrivit ocaziei, si hotarata sa impadureasca tot ce se poate. Dupa doua zile, Ilie Dobre, ministrul Transporturilor, sublinia, cu acelasi aplomb, despre importanta vitala a construirii unei centuri verzi in jurul Bucurestiului sufocat de noxe. Tot atunci, cam pe la doua, la amiaza, cand, fie la serviciu, fie la siesta, vigilenta si civismul riveranilor sunt amortite, trei taietori de lemne s-au prezentat cu drujbe si hotarare si s-au pus pe treaba, hotarare sustinuta si de cativa agenti ai unei firme de paza.

AUTORIZATII DUBIOASE. Intr-un sfert de ceas au ras zece pomi, dupa care locatarii au tabarat pe ei, iar agentii au batut politicos in retragere, iar taietorii si-au luat talpasita. A aparut Politia, ba chiar si primarul de sector, Liviu Negoita, care, dupa spusele catorva, ar fi zis ca, daca l-au ales, acum poate sa faca ce vrea si nu trebuie sa dea explicatii, dupa care a batut in retragere. In urma lui si-a lasat doi reprezentanti, care ne-au aratat autorizatia de defrisare. In antetul acesteia se mentioneaza Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), Directia Protectia Mediului, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement si hartia este semnata de catre Ifrim Stelian, director executiv adjunct in PMB. Ifrim a trecut si el pe la "rascoala" si, vazand ca se ingroasa gluma, l-a chemat pe constructor la o reanalizare a dosarului si, mai departe, la Garda de Mediu.

FARA MILA. Firma de protectie nu s-a jenat sa bruscheze pensionarii care isi apara "dreptul la oxigen"
AMENINTARE. Locatarii din Sectorul 3 au anuntat ca vor bloca strada in cazul in care vor mai fi taiati si alti copaci
HOTARARE. Presedinta blocului de locatari e decisa sa dea Primaria generala in judecata

"Am analizat toate actele pe care investitorii le detin. Au aviz pentru defrisarea a 19 copaci. Nu pot sa spun decat ca au actionat la limita legalitatii", sustine Neagoie Valentin, inspector al Garzii de Mediu.

De cealalta parte, Mircea Colenberg, reprezentantul Hoshen Consult SRL si Toraben Imob SRL, a declarat ca nu are nici un fel de problema: "Am venit cu o firma de protectie particulara tocmai pentru a ne asigura ca nu vor interveni probleme. Astazi vom imprejmui locul pentru a-l pregati de santier, iar mai apoi vom continua sa taiem copacii care ne stau practic pe proprietate". Legea Mediului specifica foarte clar ca se interzice defrisarea spatiilor verzi, iar proprietarul va fi despagubit intr-o forma sau alta. Autorizatia de construire a fost eliberata la 7 martie 2006, dupa intrarea in vigoare a acestei legi, deci s-ar spune ca ilegal.

VERDE VS LOCATIV. Desi acesti copaci se gasesc aici de zeci de ani, primaria a hotarat ca nu este vorba de un spatiu verde, ci de un spatiu locativ si, prin urmare, el poate fi construit. Expertii imobiliari vorbesc despre circa 500 euro pe metrul patrat de teren, in acea zona.

INVESTITIE. La 832 mp cat are suprafata respectiva, rezulta o suma de 416.000 de euro. Daca s-ar si construi blocul de zece etaje aprobat, valoarea totala ar putea justifica aproape orice fel de comision, care sa transforme, in scriptele Primariei, un loc impadurit intr-un spatiu locativ. Desi Primaria spune ca in Planul Urbanistic Zonal (PUZ) spatiul respectiv figureaza ca "locativ", a dat totusi un aviz de defrisare. In plus, il obliga pe constructor sa planteze la sfarsitul lucrarilor alti copaci. In concluzie, Primaria recunoaste ca este vorba totusi despre un spatiu verde, pe care legea il protejeaza.

SACRIFICIU. Una peste alta, locatarii sunt hotarati sa nu il lase pe investitor sa mai taie vreo ramurea, chiar daca acesta si-a trimis muncitorii la lucru insotiti de garzi de corp. Ieri oamenii au iesit in strada si, sub privirile politistilor, au impiedicat iar orice activitate si sunt hotarati sa blocheze chiar si circulatia in acea zona a Bucurestiului, oras aflat in topul capitalelor poluate. In acest sens, o perspectiva mai sumbra ne-o ofera Tokyo, unde unele magazine ofera ca rest la plata mici butelii de oxigen, iar pe strazi sunt montate cabine in care, cand te ia cu lesin, poti sa respiri o gura de aer curat.

EXPLICATIE
"Eu locuiesc in aceasta zona de cand aveam 6 ani. Aici era un soi de pista pentru avioane. Mai apoi, prin anii 1945 l-au transformat in talcioc. Aici nu a fost spatiu locativ, aici a fost spatiu verde. Noi il foloseam ca atare si chiar am cerut sprijinul Primariei pentru a-l amenaja. In schimb ne-am trezit cu un santier"
Doina Ene
presedinta blocului
DECIZIE
"Am analizat toate actele pe care investitorii le detin. Au aviz pentru defrisarea a 19 copaci. Nu pot sa spun decat ca au actionat la limita legalitatii"
Neagoie Valentin
inspector al Garzii de Mediu

AMBITIE
"Am venit cu o firma de protectie particulara tocmai pentru a ne asigura ca nu vor interveni probleme. Astazi vom imprejmui locul pentru a-l pregati de santier, iar mai apoi vom continua sa taiem copacii care ne stau practic pe proprietate"
Mircea Colenberg
reprezentant proprietar

DEZASTRU
Actul care confera celor doua firme titulatura de proprietar este un contract de vanzare-cumparare autentificat in fata unui notar public. SC Hoshen Consult SRL si SC Toraben Imob SRL au cumparat cei 1.400 de metri patrati de la mostenitorii defunctului Dumitrescu T. Zisu. Conform actelor acesta a fost proprietarul terenului. Pe de alta parte, locatarii sustin ca nu isi amintesc ca terenul sa fi apartinut cuiva. "Eu locuiesc in aceasta zona de cand aveam 6 ani. Aici era un soi de pista pentru avioane. Mai apoi, prin anii 1945 l-au transformat in talcioc. Nu a avut vreodata proprietar. Aici nu a fost spatiu locativ, aici a fost spatiu verde. Noi il foloseam ca atare si chiar am cerut sprijinul Primariei pentru a-l amenaja si pentru a ne toaleta copacii. In schimb, ne-am trezit cu un santier", sustine Doina Ene, presedinta blocului. Noii improprietariti nu au stat mult pe ganduri. Ei au trecut deja la amenajarea santierului. Oamenii au promis insa ca nu vor renunta la dreptul lor "la oxigen" si vor da in judecata Primaria Generala a Capitalei. Locuitorii cartierului vor sa li se explice de ce acel spatiu pe care ei l-au folosit generatii de-a randul ca zona verde a fost trecut pe hartie ca spatiu locativ.

Stimati cititori, in cazul in care intampinati probleme asemanatoare, legate de distrugerea spatiilor verzi, va rugam sa contactati redactia Jurnalului National.
×
Subiecte în articol: eveniment spaţiu verde locativ