x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Academia de Poliţie I", prima comedie a "regizorului" Igaş

"Academia de Poliţie I", prima comedie a "regizorului" Igaş

de Doru Iordache    |    17 Iul 2011   •   21:00
"Academia de Poliţie I", prima comedie a "regizorului" Igaş

Economia prin reduceri de costuri este lozinca actualei conduceri a Academiei de Politie. Se fac reduceri la orice. Si la mancare. Nu se stie daca este doar un pretext sau chiar se fac aceste reduceri. Oricum nu prea iese socoteala. Tot pe acelasi conside­rent, in urma cu ceva vreme, acest ser­viciu a fost externalizat prin dispo­zitia ministerului. S-a calculat atunci o reducere a costurilor cu 50% si toa­ta lumea era multumita, pentru ca si mancarea era de calitate. Acum se cauta din nou o reducere de cos­-
tu­ri. Solutia: s-a trecut inapoi la achi­zi­tii directe si gatitul la popota. Nu stim ca­ta reducere s-a mai facut acum, da­ca dupa externalizare s-au re­­dus costurile la jumatate. O fi vorba des­pre jumatate din jumatate? Ac­tua­­lul rector, Ioan Liviu Taut, isi ame­na­j­eaza un apartament in academie. Doar Andruta Ceausescu, fratele dic­ta­­torului, a mai avut "casa" la serviciu.

Subiecte la Izvorani
Pentru stabilirea subiectelor pentru admitere, la Academia de Politie erau elaborate masuri speciale. Co­misia se intrunea in sala Senatului. La intrare era amplasat un detector de metale, iar inauntru erau puse in functiune sisteme de bruiaj pentru dispozitivele Wireless. Calculatorul pe care se lucra are instalat un program de recunoastere a unui singur dis­pozitiv de transfer date. Profesorii ca­re faceau parte din comisie erau obli­gati sa-si predea telefoanele care erau incuiate, iar in sala exista doar un singur telefon fix pentru urgente care si acela era monitorizat. Pe ho­luri si in sala Senatului existau cinci camere de luat vederi, dintre care pe una se putea viziona chiar monitorul calculatorului. Patru ofiteri de la Directia Generala de Informatii si Pro­tectie Interna supravegheau pro­ces­ul de intocmire a subiectelor pentru admitere, iar profesorii erau in­so­titi de ofiteri ai Academiei.

Probele spor­tive erau filmate si nu se ad­mi­teau contestatii. Noua conduce­re a stabilit insa ca subiectele sa fie ela­borate la hotelul Ministerului Ad­mi­nistratiei si Internelor de la Izvorani. Motivele nu se cunosc. Cert este ca, din punct de vedere al masurilor de securitate, sala Senatului era o reduta de necucerit pentru tentativele de fraudare a examenului de admi­tere.

Reforma lui Igas
Surse avizate care cunosc situatia din Academia de Politie afirma ca asupra unui fost prorector, promovat pe o functie importanta in Ministerul Administratiei si Internelor, planeaza acuzatii de viol. Fostul profesor ar fi abuzat de o studenta care apoi l-a reclamat. Aceste acuzatii sunt cunoscute chiar la varful MAI, dar se pare ca totul a fost musamalizat. Ofiterul DGIPI care are in responsa­bilitate Academia de Politie cu­noaste de asemenea aceste acuze, dar pro­babil a avut retineri in a le promova, pentru ca era vorba exact despre indrumatorul sau de doctorat. Din cor­pul didactic al Academiei de Po­litie fac parte si o serie de pile ale fostului rector, chestorul Costica Voicu. Fostul sofer al chestorului Voicu, agentul Marius Pantea, a ajuns comi­sar si este profesor.

Si secretarul sau, tot subofiter, a ajuns profesor. Este vor­ba despre inspectorul Mihut Ar­deleanu. Din galeria profesorilor care au fost agenti mai face parte si comi­sarul Claudiu Tupulan. De altfel, chiar decanul Facultatii de Politie, Stefan Pruna, are studii de sociologie si a ajuns sa fie conducator de doctorat in ordine publica. Poate il recomanda calitatea de fost coleg cu mi­nistrul Muncii, Sebastian La­za­roiu? Chiar rectorul, chestorul Ioan Liviu Taut, se spune ca a ajuns pe aceasta functie pentru ca are o relatie buna cu mi­nistrul Traian Igas.

×
Subiecte în articol: special