Economia prin reduceri de costuri este lozinca actualei conduceri a Academiei de Politie. Se fac reduceri la orice. Si la mancare. Nu se stie daca este doar un pretext sau chiar se fac aceste reduceri. Oricum nu prea iese socoteala. Tot pe acelasi considerent, in urma cu ceva vreme, acest serviciu a fost externalizat prin dispozitia ministerului. S-a calculat atunci o reducere a costurilor cu 50% si toata lumea era multumita, pentru ca si mancarea era de calitate. Acum se cauta din nou o reducere de cos-
turi. Solutia: s-a trecut inapoi la achizitii directe si gatitul la popota. Nu stim cata reducere s-a mai facut acum, daca dupa externalizare s-au redus costurile la jumatate. O fi vorba despre jumatate din jumatate? Actualul rector, Ioan Liviu Taut, isi amenajeaza un apartament in academie. Doar Andruta Ceausescu, fratele dictatorului, a mai avut "casa" la serviciu.
Subiecte la Izvorani
Pentru stabilirea subiectelor pentru admitere, la Academia de Politie erau elaborate masuri speciale. Comisia se intrunea in sala Senatului. La intrare era amplasat un detector de metale, iar inauntru erau puse in functiune sisteme de bruiaj pentru dispozitivele Wireless. Calculatorul pe care se lucra are instalat un program de recunoastere a unui singur dispozitiv de transfer date. Profesorii care faceau parte din comisie erau obligati sa-si predea telefoanele care erau incuiate, iar in sala exista doar un singur telefon fix pentru urgente care si acela era monitorizat. Pe holuri si in sala Senatului existau cinci camere de luat vederi, dintre care pe una se putea viziona chiar monitorul calculatorului. Patru ofiteri de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna supravegheau procesul de intocmire a subiectelor pentru admitere, iar profesorii erau insotiti de ofiteri ai Academiei.
Probele sportive erau filmate si nu se admiteau contestatii. Noua conducere a stabilit insa ca subiectele sa fie elaborate la hotelul Ministerului Administratiei si Internelor de la Izvorani. Motivele nu se cunosc. Cert este ca, din punct de vedere al masurilor de securitate, sala Senatului era o reduta de necucerit pentru tentativele de fraudare a examenului de admitere.
Reforma lui Igas
Surse avizate care cunosc situatia din Academia de Politie afirma ca asupra unui fost prorector, promovat pe o functie importanta in Ministerul Administratiei si Internelor, planeaza acuzatii de viol. Fostul profesor ar fi abuzat de o studenta care apoi l-a reclamat. Aceste acuzatii sunt cunoscute chiar la varful MAI, dar se pare ca totul a fost musamalizat. Ofiterul DGIPI care are in responsabilitate Academia de Politie cunoaste de asemenea aceste acuze, dar probabil a avut retineri in a le promova, pentru ca era vorba exact despre indrumatorul sau de doctorat. Din corpul didactic al Academiei de Politie fac parte si o serie de pile ale fostului rector, chestorul Costica Voicu. Fostul sofer al chestorului Voicu, agentul Marius Pantea, a ajuns comisar si este profesor.
Si secretarul sau, tot subofiter, a ajuns profesor. Este vorba despre inspectorul Mihut Ardeleanu. Din galeria profesorilor care au fost agenti mai face parte si comisarul Claudiu Tupulan. De altfel, chiar decanul Facultatii de Politie, Stefan Pruna, are studii de sociologie si a ajuns sa fie conducator de doctorat in ordine publica. Poate il recomanda calitatea de fost coleg cu ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu? Chiar rectorul, chestorul Ioan Liviu Taut, se spune ca a ajuns pe aceasta functie pentru ca are o relatie buna cu ministrul Traian Igas.