x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ajutati orfanii romani din Tighina!

Ajutati orfanii romani din Tighina!

17 Aug 2004   •   00:00

CAMPANIE JURNALUL NATIONAL

Jurnalul National a lasat o campanie de ajutorare a copiilor orfani de la scoala-internat din Tighina, care traiesc cu teama ca scoala le va fi luata. Jurnalul National va roaga sa-i ajutati cu o suma cat de mica. Aveti la dispozitie urmatoarele conturi la BCR - sucursala World Trade Center, Bucuresti:
  • pentru depuneri in lei 2511.2-4998.1/ROL;
  • pentru depuneri in euro 2511.2-4998.2/EUR;
  • pentru depuneri in dolari 2511.2-4998.3/USD sau sunati la 021.224.37.01, interior 267.
  • Mult-temutul asalt al militienilor transnistreni asupra Liceului "Alexandru cel Bun" si asupra orfelinatului din Tighina nu a mai avut loc. Administratia locala a venit cu o noua propunere de solutionare a situatiei scolilor: pace in schimbul renuntarii la limba romana.

    Asalt amanat la Tighina

    ANA ILIE, IRINA CRISTEA

    Criza scolilor cu predare in limba romana amenintate cu inchiderea pare sa fi depasit punctul critic. Dupa ce copiii si profesorii fusesera amenintati cu evacuarea fortata daca nu elibereaza institutiile de invatamant pana duminica, mult-temutul asalt nu a mai avut loc. Nu se stie exact de ce militienii transnistreni nu au mai intrat cu forta in Liceul "Alexandru cel Bun" si in internatul-gimnaziu din Tighina. Se stie doar ca oamenii lui Smirnov au incercat din nou sa ii convinga pe profesori sa faca o intelegere: pace in schimbul renuntarii la limba romana.

    DELEGATIE. Ieri, in jurul pranzului, o delegatie a administratiei locale s-a prezentat la liceu, incercand sa o convinga pe directoarea Maria Roibu sa semneze un document prin care liceul renunta la programa si la predarea in limba romana. Activitatea scolii urma sa respecte legislatia impusa de Tiraspol si sa fie reglementata de un acord intre administratia liceului si Directia Oraseneasca de Invatamant. Protestatarilor nu li s-a aratat insa respectivul acord. Li s-a mai spus doar ca au timp pana la 25 august pentru a accepta intelegerea si ca, daca li se accepta conditiile, autoritatile pot inscrie liceul si orfelinatul chiar si intr-o zi. Este vorba, practic, de inca un termen-limita cu care transnistrenii ameninta scolile romanesti. "Ni s-a dat de inteles ca, daca nu semnam, ni se pune juvatul de gat", ne-a declarat Maria Roibu.

    Drept raspuns la propunerea administratiei locale, profesorii de la "Ale-xandru cel Bun" au redactat o scrisoare in care le multumesc autoritatilor pentru "grija" pe care le-o poarta. "Noi avem nevoie sa citim acordul", se arata in textul scrisorii.

    PAZITI DE OSCE. Chiar daca asaltul asupra liceului si asupra orfelinatului din Tighina a fost amanat, militienii transnistreni sunt cantonati in continuare in zona. Ei sunt cu ochii pe copiii si profesorii blocati inauntru, dar sunt observati, la randul lor, indeaproape, de trimisii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Potrivit agentiei Basa Press, colonelul Jan Nadolski, din cadrul misiunii OSCE, a declarat ca observatorii militari din cadrul trupelor de mentinere a pacii supravegheaza scolile pentru a preintampina evacuarea fortata a acestora.

    Colonelul a mentionat ca, deocamdata, militienii transnistreni nu au incercat sa utilizeze forta pentru a inchide scolile moldovenesti.

    SOLIDARITATE ROMANEASCA

    Jurnalul National a lasat, acum o saptamana, o campanie de ajutorare a copiilor orfani de la scoala-internat din Tighina, care traiesc, de atatea zile, cu teama ca scoala le va fi luata. Acesti copii sunt pedepsiti pentru singura vina de a invata in limba romana, interzisa de regimul lui Igor Smirnov, liderul autoproclamatei Republici Transnistrene.

    Initiativei noastre i s-au raliat Consiliul Mondial Roman, Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, Romanian Global News, Asociatia Civic Media si ziarul Ziua, care vor colecta, la randul lor, ajutoare pentru copiii din Transnistria. Consiliul Mondial Roman anunta o donatie de 500$ pentru aceasta manifestare a solidaritatii romanesti. In plus, a fost initiata o lista de colectare de semnaturi prin Internet, pe o petitie destinata sensibilizarii opiniei publice in privinta Transnistriei, care va fi trimisa principalelor organizatii internationale. Adresa listei este: http//www. petitiononline.com/nistru/petition.html. O scrisoare in acest sens a fost deja expediata pe adresa Casei Albe. In acest sens, organizatiile enuntate mai sus intentioneaza instalarea, zilele acestea, a unui cort in Piata Universitatii, pentru colectarea ajutoarelor destinate copiilor din Tighina, care vor fi transportate in Transnistria cu ajutorul Crucii Rosii si al OSCE. (Marina Constantinoiu)

    PROIECT

    Ucraina doreste sa i se restituie Transnistria, titreaza mai multe medii de la Kiev si Moscova, cu referire la un proiect difuzat de asa-numitul Centru Ucrainean pentru Initiative Strategice. Potrivit BBC, citat de Rador, proiectul este propus pentru discutii de catre liderul sindicatului independent al militarilor si al angajatilor din structurile de forta din Ucraina, Vadim Mahnitchi. Potrivit acestui proiect, cea mai realista solutie a conflictului transnistrean, care ar asigura pacea in regiune, presupune initial sporirea contingentului ucrainean de mentinere a pacii in regiunea transnistreana, iar mai apoi "intoarcerea Transnistriei in componenta Ucrainei, cu un statut de autonomie deplina". Proiectul presupune, in al doilea rand, desfasurarea unor referendumuri, organizate de Kiev si Tiraspol, privind reintoarcerea Transnistriei in componenta Ucrainei. Potrivit lui Vadim Mahnitchi, aceasta solutie este unica posibila pentru pastrarea a ceea ce el numeste "statalitatea Transnistriei".
    ×
    Subiecte în articol: eveniment tighina