x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ajutor de peste Ocean

Ajutor de peste Ocean

27 Feb 2004   •   00:00

Doi senatori americani - Larry E. Craig si Mary Landrieu - au trimis ieri premierului Adrian Nastase o scrisoare de sustinere a principiului adoptiilor internationale, subiect care, in ultima perioada, a generat Romaniei neplaceri in relatia cu UE.

"Onorabile Adrian Nastase,

(...) Aplaudam de asemenea eforturile dumneavoastra de a genera legislatia necesara reunirii copiilor cu parintii lor naturali, atunci cand este sigur si potrivit de a actiona astfel, si incurajarii adoptiilor nationale. Cu toate acestea, dupa o atenta trecere in revista a celui mai recent proiect din ianuarie 2004, va solicitam in mod respectuos sa acordati o imediata atentie aspectelor din proiect prezente la Capitolul IV, Articolul 39, care nu reflecta principiile si spiritul incorporate in ambele tratate la care Romania este parte, Conventia ONU asupra Drepturilor Copilului si Conventia de la Haga asupra Adoptiilor Internationale. Conventia de la Haga specifica in mod explicit ca "adoptia internationala poate oferi avantajul unui unei familii permanente copilului pentru care o familie potrivita nu poate fi identificata in tara sa de origine". Acest limbaj este concordant cu principiile de baza ale Conventiei asupra Drepturilor Copilului.

In calitate de membri ai Congresului, sustinem actiunile Guvernului SUA de a incuraja adoptiile si, in calitate de semnatari ai Conventiei de la Haga, consideram ca, in situatia in care copiii nu se pot intoarce, in siguranta, in cadrul familiilor de origine sau nu pot fi adoptati pe plan national, adoptia internationala trebuie sa fie prima si cea mai potrivita varianta pentru solutionarea cazurilor acestor copii. In aceasta perioada cruciala pentru elaborarea legislatiei privind adoptiile si sistemul de protectie a copilului in Rom. nia, va adresam un apel in sensul luarii actiunilor necesare care vor asigura copiilor sansa de a avea o familie iubitoare permanenta spre deosebire de viata intr-un orfelinat. Cand toate modalitatile de a gasi o locatie permanenta in Romania vor fi fost epuizate, s-ar impune, ca singura solutie imediata, adoptia internationala. Un copil nu ar trebui sa astepte intr-o stare de incertitudine si fiecare efort ar trebui canalizat spre gasirea, in cel mai scurt timp, a unui camin permanent in Romania sau in strainatate.

Va oferim sprijinul si angajamentul nostru continuu in aceste subiecte importante ale adoptiilor si sistemului de protectie a copilului si salutam orice oportunitate de a lucra impreuna cu dumneavoastra pentru a identifica cele mai bune solutii pentru copii."

×
Subiecte în articol: eveniment