x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Al-Jazeera apartine Al-Qaeda"

"Al-Jazeera apartine Al-Qaeda"

23 Apr 2005   •   00:00

In urma cu cateva zile, l-am contactat pe ambasadorul Republicii Irak la Bucuresti, Adel Murad (foto), pentru a ne da cateva informatii despre ziaristii romani rapiti in Irak.

Ambasada ne-a transmis ca nu este in masura sa faca astfel de comentarii. Prin urmare, interviul nostru s-a axat pe noua politica interna si externa a Bagdadului.
Jurnalul National: Cum definiti terorismul?
Adel Murad: Este o maladie periculoasa, care poate fi distrusa prin diferite medicamentatii, cu ajutorul mai multor medici, din mai multe tari. Iar pentru tratament este nevoie de timp si de rabdare.

Ce va lipseste in lupta cu terorismul?
Terorismul nu este o problema locala, care tine numai de teritoriul Irakului. Vorbim aici de un front urias, incepand din Pakistan si terminand cu New York si Washington. Teroristii coopereaza intre ei. Au distrus New Yorkul si au bombardat Madridul. Au lansat atacuri in Afganistan si Qatar, Kuweit si Arabia Saudita etc. Lumea-ntreaga trebuie sa se opuna acestei maladii periculoase, pe care o reprezinta terorismul. Aceasta boala actioneaza impotriva umanitatii, a civilizatiei. In prezent, teroristii considera Irakul o tara foarte slaba. Lupta impotriva terorismului este o prioritate a tarii mele si trebuie sa fie o prioritate a tuturor tarilor. Fortele noastre captureaza pe zi ce trece noi zone in care exista teroristi si bazele lor de antrenament. De exemplu, in urma cu doua zile, Armata irakiana a capturat o cantitate impresionanta de arme, 10 masini-capcana pline ochi cu explozibil si o baza de antrenament la sud de Bagdad, in localitatea Al-Madain. Timp de doi ani, fortele irakiene s-au temut sa intre in aceasta regiune. Dar, cu ajutorul fortelor americane, au intrat in forta aici si au securizat regiunea.

Cine sunt teroristii?
Exista grupari diferite. Unele, grupari organizate, apartin lui Ossama ben Laden, intre care Al-Tawhed wal Jahad fe arz all-Rafedeen (condusa de iordanianul Al-Zarqawi), Ansar al-Sona si Jayeesh Mohamad. Ei sunt fundamentalisti wahabi, care cred in modul de gandire al lui Ben Laden si care sunt impotriva siitilor si a kurzilor. Aceste grupari sustin ca siitii sunt niste necredinciosi, iar pe kurzi ii considera inamici, deoarece colaboreaza cu americanii. Aceste grupari, din care fac parte sunniti, deseori ii rapesc si ii decapiteaza pe dusmanii lor. Altele, 12 sau 13, sunt mai mici si formate din simpatizantii lui Saddam. Toti provin din fostele servicii secrete ale lui Saddam. Ei au in dotare armament si foarte multi bani. Cand americanii au patruns in Bagdad, Saddam a trimis circa 21 miliarde de dolari in conturi din strainatate. Majoritatea acestor bani se afla in Siria si Iordania. Cu ei sunt finantate activitatile teroriste. Fortele irakiene ii provoaca in fiecare zi pe teroristi. Asa cum s-a intamplat la Al-Madain. Armata irakiana a arestat in acest oras peste 50 de militanti, unii dintre ei arabi. Am auzit la Al-Arabyia, canalul de televiziune din Arabia Saudita.

Pe site-ul Al-Jazeera nu scrie nimic de aceasta captura.
Televiziunea Al-Arabyia este mai buna. Televiziunea qatariota Al-Jazeera este finantata de Al-Qaeda. Este centrul de presa al Al-Qaeda. Nu este de necrezut. Americanii au relatii bune cu Qatarul. Cea mai mare baza a SUA se afla in Qatar. Dar nu se stie care este relatia secreta intre ei. Al-Jazeera da publicitatii toate activitatile teroriste. Arata cum sunt taiate capetele oamenilor nevinovati. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: eveniment