x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alegeri si fotbal la Timisoara

Alegeri si fotbal la Timisoara

28 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
Prezenta la urne in Timisoara a fost influentata negativ de meciul de fotbal "Poli" - Steaua, care s-a desfasurat aseara, de la ora 17:00, in cadrul ultimei etape a acestui tur de campionat.
TIBERIU KISS

Click pentru a mari imaginea
LINISTIT. Primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, are incredere in corectitudinea desfasurarii acestui tur de scrutin
Pana la ora pranzului, conform datelor BEJ Timis, banatenii votasera in proportie de circa 6%. Oficialii judeteni sustin ca prezenta scazuta la urne a timisenilor nu reprezinta o surpriza, avand in vedere ca, la "localele" din iunie, banatenii s-au clasat pe penultimul loc pe tara, inaintea Bucurestiului. Primarul municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, inscris in cursa pentru Cotroceni din partea PNTCD, a votat in jurul orei 10:30, impreuna cu sotia sa, Ana-Maria, fiul si nora. Ciuhandu a stat la coada pentru a-si exercita dreptul la vot. Gheorghe Ciuhandu i-a invitat pe oameni sa mearga la vot pentru a decide soarta tarii in urmatorii patru ani.

ANCHETA. Secretarul general al Prefecturii Timis, Alexandru Chirila, a declarat ca pe raza judetului nu au avut loc evenimente deosebite in timpul procesului de vot. Mai putin, o situatie comica, petrecuta in localitatea Cheveresul Mare, unde "o batranica a plecat acasa cu stampila de control, fara de care, nici un buletin de vot nu putea fi validat. In schimb, la Caransebes, au avut loc chestiuni deosebit de grave. 19 din cei 21 de presedinti de sectii de votare au plecat la domiciliu cu tot cu stampilele de control. Politia din Caransebes a demarat de urgenta o ancheta pentru ca, in paralel, au disparut si 500 de buletine de vot, de la sectia nr. 88.

ORDINE. La ora 7:00, toate cele 578 de sectii de votare din Timis s-au deschis pentru a-i primi pe cei 578.505 de timiseni cu drept de vot. Dintre acestea, 235 de sectii de votare s-au aflat in Timisoara pentru cei 283.402 alegatori. Sectii speciale de votare au fost amenajate in Aeroportul International "Traian Vuia" din Timisoara, in gari, autogari, precum si pe langa unitatile militare si in Spitalul Militar Timisoara. Judecatorul Mircea Cretu, presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie Timis, a informat ca sambata seara, dupa verificarea si depozitarea buletinelor de vot, urnele si sediile in care acestea au fost stocate au fost sigilate, iar paza sectiilor de votare a fost preluata de fortele de ordine.

STELISTII
Jucatorii echipei Steaua au votat ieri la Timisoara, unde s-au aflat pentru meciul cu "Poli AEK", contand pentru etapa a XV-a, ultima, a turului Diviziei A. Componentii lotului stelist, insotiti de presedintele executiv al FC Steaua, Mihai Stoica, si-au exercitat dreptul la vot la sectia numarul 25 din Timisoara. Stelistii nu au dorit sa faca nici o declaratie, ei aflandu-se in continuare in "silenzio stampa".

DORINTA
"Am votat pentru o cale noua, una dreapta, pentru ca tara are nevoie de o schimbare reala. Oamenii trebuie sa inteleaga asta, pentru ca schimbarea e atat de necesara"
Gheorghe Ciuhandu - candidatul PNTCD la Presedintie

.

.

Cluj - O stampila apasata pentru intrarea in Europa

Click pentru a mari imaginea
IN FAMILIE. Emil Boc, la urna cu fetita
Candidatii clujeni ai Uniunii PSD+PUR au votat pentru continuitate. Seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale si ocupantul locului I pe lista pentru Senat, Vasile Dancu, si-a exprimat votul inca de dimineata, la ora 9:00. Acesta a declarat ca a votat pentru Transilvania si pentru Cluj, "pentru o mai buna reprezentare a acestei zone in Parlament", dar si "pentru continuitate, pentru mersul nostru catre Europa" si pentru un presedinte care poate duce Romania in aceasta directie.

CONTINUITATE. Vasile Soporan, fostul prefect si candidat al Uniunii pe locul I la Camera Deputatilor, a afirmat, ieri, la iesirea din sectia de votare, ca a pus stampila in locul necesar pentru asigurarea continuitatii, pentru dezvoltarea economica a tarii si integrarea ei europeana. La randul sau, fostul ministru al Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a explicat, la fel, ca cea mai buna solutie i se pare "continuitatea" si si-a exprimat convingerea ca Uniunea are cei mai buni candidati.

VREDNICIE. Insa primul politician care s-a prezentat la urne, la ora 8:00, a fost, ca de obicei, fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, care "s-a sculat de dimineata ca sa ajunga departe". Acesta a declarat ca a votat pentru schimbarea adevarata, "care va scutura toti trandafirii".

Actualul primar clujean, Emil Boc, a votat si el, doua ore mai tarziu, declarand ca spera ca in urma scrutinului toti cetatenii tarii sa aiba o viata mai buna si ca doreste o alternativa reala la coruptie si saracie.

Senatorul de Cluj, Norica Nicolai, candidatul Aliantei D.A. PNL-PD la Senat, a afirmat ca Traian Basescu va fi primul presedinte european al Romaniei si ca, prin votul sau, a zis DA pentru Cluj si Ardeal. (Elena Stanciu)

.

.

Dolj - Craiovenii, atrasi de Loto

Craiovenii nu s-au inghesuit, in prima jumatate a zilei de ieri, la urne, ci mai degraba la agentiile Loto, mai ales ca potul cel mare se apropie de 100 de miliarde de lei. Pana la ora 11:00, doar 9,49% din populatia craioveana cu drept de vot a fost prezenta la urne. Cei mai constiinciosi oraseni s-au dovedit a fi bailestenii: 14,59% pana la ora 11. Cei mai hotarati doljeni au fost insa locuitorii comunei Mischii, care s-au prezentat la urne in procent de 41,55 pana la aceeasi ora. La polul opus s-au situat alegatorii din comuna Bradesti: numai 2,42% pana la ora 11.

CONTESTATII. Partidele aflate in cursa parlamentara si prezidentiala nu au intarziat sa depuna contestatii la Biroul Electoral Judetean Dolj, inca de la primele ore ale zilei de ieri. Uniunea PSD+PUR a contestat primarul liberal al orasului Filiasi, care era acuzat ca a demontat panourile electorale, dar si faptul ca nu avea nici un reprezentant intr-o sectie de votare din localitatea Intorsura. De partea cealalta, Alianta PNL-PD a protestat fata de prezenta printre membrii unei sectii de votare din Calafat a socrului unui candidat al PSD pentru Camera Deputatilor.

Presedintele BEJ Dolj, Claudiu Gherghina, a evitat insa sa se pronunte, in mod oficial, asupra contestatiilor pana la judecarea acestora.

UN ALEGATOR. Cu 111 unitati teritoriale si 594.868 de locuitori cu drept de vot, Doljul ocupa unul dintre primele locuri pe tara. Este pentru prima data cand in Dolj numarul alegatorilor de la oras este mai mare decat cel al alegatorilor din mediul rural, si asta pentru ca in primavara, comunele Bechet si Dabuleni au devenit orase. In Dolj se regaseste si o sectie de votare careia ii este arondat un singur alegator. Respectiva sectie este amplasata in satul Zlatari. O situatie similara se intalneste si in localitatea Cernelele de Sus, arondata Craiovei. Sectia de votare de aici a fost amenajata pentru cinci alegatori. (Cristian Vasilcoiu)

.

.

.

INFO

TARGU-JIU. Un alegator s-a prezentat la vot, la sectia 13, cu o copie color a cartii de identitate, a declarat presedintele sectiei respective, Roxana Ilie. Aceasta a precizat ca barbatul respectiv avea si cartea de alegator la el, insa cand a aflat ca aceasta este inutilizabila la actualele alegeri, a spus ca are la el o copie a cartii de identitate. Roxana Ilie a spus ca barbatului nu i s-a permis sa voteze, dar, inainte de a pleca acasa, acesta a promis ca va reveni cu cartea de identitate in original.

MANGALIA. Biroul Electoral Judetean (BEJ) Constanta a anuntat ieri-dimineata ca un sac in care se aflau 1.500 de buletine de vot de la sectia 226 din Gara Mangalia a disparut inainte de inceperea procesului electoral, transmite Mediafax. Presedintele sectiei de votare, Camelia Cioxan, s-a prezentat la BEJ si a declarat ca a pierdut sacul cu toate documentele primite. In sac se aflau cate 500 de buletine de vot pentru Presedintie, Senat si Camera Deputatilor. Presedintele BEJ Constanta, Mihaela Serban, a declarat ca a informat BEC si, impreuna cu membrii Biroului Judetean, a decis sa trimita la sectia 226 un nou set de buletine. A fost sesizata si Politia, iar acum se fac cercetari in acest caz.

HARGHITA. Peste 2.600 de tineri din judetul Harghita si-au exprimat pentru prima oara in viata dreptul de a vota, participand la alegerile generale de ieri. Seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei Harghita, comisar sef Ilie Mohora, a declarat ca in judet exista 2.652 de tineri care au implinit de curand 18 ani si pot sa se prezinte la vot pentru prima oara in viata. In Harghita exista si peste 5.000 de persoane care nu isi pot exprima votul, deoarece nu au acte de identitate.

BISTRITA-NASAUD. Locuitorilor din Piatra Fantanele, judetul Bistrita-Nasaud, le-a fost dificil sa ajunga la urne ieri din cauza stratului de zapada de circa 40 de centimetri, casele lor fiind izolate. Ioana Curea, presedintele sectiei de votare nr. 283 din Piatra, a declarat ca, la circa o ora de la deschiderea sectiei, nu se prezentasera la vot nici unul dintre cei peste 300 de alegatori inscrisi pe liste, in timp ce in majoritarea sectiilor de votare din judet votasera deja cateva zeci de persoane.

AFISE. Bannerele electorale instalate pe raza municipiului Bistrita nu au fost inlaturate in intregime nici macar in ziua votarii, informeaza Rompres. Intrebat asupra acestui aspect, presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ), Ioan Parauan, a declarat ca, atata vreme cat sectiile de votare in jurul carora se afla aceste afise nu trimit sesizari catre BEJ, nu se poate actiona impotriva formatiunilor politice care nu si-au ridicat la timp bannerele. Presedintii sectiilor de votare nr. 9 si nr. 22 il contrazic insa pe Ioan Parauan, spunand ca ei au facut sesizarile de rigoare si spun ca au anuntat si Politia.
×