x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ambasada Statelor Unite face apel la societatea civila

Ambasada Statelor Unite face apel la societatea civila

02 Dec 2004   •   00:00

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti indeamna grupurile independente sa nu se retraga din procesul de monitorizare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale programat la 12 decembrie.

GABRIELA ANTONIU

PROCES ELECTORAL. Jack D. Crouch apreciaza rolul ONG
Ambasada SUA a felicitat ieri printr-un comunicat de presa organizatiile societatii civile din Romania pentru munca importanta pe care au facut-o trimitand observatori independenti la alegerile parlamentare si la primul tur al alegerilor prezidentiale, care au avut loc pe 28 noiembrie. Potrivit documentului citat, aceste organizatii au furnizat o analiza de mare valoare a modului in care s-au desfasurat alegerile.

INGRIJORARI. "Am luat cunostinta de ingrijorarile justificate exprimate de multe organizatii privind numeroasele nereguli din timpul votului. Indemnam totusi grupurile independente ca, in loc sa se retraga din pozitia de observatori in cel de-al doilea tur al scrutinului prezidential, sa furnizeze in schimb o prezenta robusta a societatii civile in procesul de monitorizare din 12 decembrie", se arata in comunicatul citat. Organizatiile independente ale societatii civile sunt o componenta absolut esentiala a democratiei in Romania, precizeaza ambasada SUA, adaugand ca, in timpul alegerilor, ele pot si trebuie sa joace un rol crucial, oferind cetatenilor o imagine completa si plina de acuratete a modului in care se desfasoara votul.

ONG
Presedintele PSD, Adrian Nastase, si-a exprimat speranta ca asociatia Pro Democratia va reveni asupra deciziei de a nu participa cu observatori la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. "Prezenta ONG-urilor la alegeri, in aceasta faza a democratiei in Romania, este benefica" - a apreciat Adrian Nastase, adaugand ca prezenta observatorilor atat straini, cat si interni la alegeri este utila pentru imaginea si credibilitatea Romaniei. El a mentionat insa ca unele organizatii neguvernamentale nu au rezistat tentatiilor politicului, citand ca exemple Grupul pentru Dialog Social sau alianta Civica.

×
Subiecte în articol: eveniment