x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cresc amenzile în cazul infecțiilor nosocomiale. Cine și ce sancțiuni riscă

Cresc amenzile în cazul infecțiilor nosocomiale. Cine și ce sancțiuni riscă

de Monica Cosac    |    16 Oct 2023   •   09:00
Cresc amenzile în cazul infecțiilor nosocomiale. Cine și ce sancțiuni riscă

Mult mai multe amenzi și mai mari vor fi date atât instituțiilor, cât și persoanelor care nu respectă legislația cu privire la combaterea infecțiilor nosocomiale, potrivit unui proiect de lege pus recent pe masa senatorilor.

 

Totodată, și centrele medico-sociale și cele de îngrijiri paliative, publice și private, vor intra sub umbrela legii care reglementează prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor din spitale. 

România are de aproape trei ani o lege pentru prevenirea și combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) – așa numitele „nosocomiale” -, însă aceste infecții continuă să fie ascunse sub preș și să secere viețile pacienților din cauză că Ministerul Sănătății a tărăgănat foarte mult elaborarea și adoptarea legislației secundare, astfel încât noua lege să poată fi și pusă în aplicare.

Nu toate spitalele raportează aceste infecții deoarece sancțiunile pentru neraportare ar fi urmat să fie reglementate în Normele metodologice ale Legii 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul IAAM, norme esențiale care nu au fost adoptate nici până în prezent. 

Un proiect de lege, inițiat de deputatul PSD Corneliu Florin Buicu și pus în dezbatere la Senat în procedură de urgență, vizează modificarea și completarea Legii 3/2021, astfel încât toate sancțiunile și cuantumul amenzilor să facă parte din lege și să nu mai depindă de normele de aplicare ale acesteia. 

Centrele medico-sociale și centrele de îngrijiri paliative

În primul rând, denumirea va fi schimbată, deoarece, pe lângă spitale și căminele de bătrâni, sub incidența acestei legi vor intra și toate instituţiile medico-sociale şi de îngrijiri paliative, de stat sau private.

„Serviciile de îngrijire din centrele medico-sociale sau centrele de îngrijiri paliative pot fi asimilate servicilor medicale sau de îngrijire. Aceste centre nu au fost incluse în Legea 3/2021”, explică, în expunerea de motive, inițiatorul proiectului legislativ, care este vicepreşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților. 

De asemenea, pe lângă clarificarea unor termeni și responsabilități, sunt introduse și măsuri ce pot fi luate împotriva celor care nu respectă prevederile legale. 

10.000 lei pentru funcționarii din MS care nu fac normele de aplicare

Întrucât aceste infecţii reprezintă „principala ameninţare la adresa siguranţei pacienţilor îngrijiţi în unităţi medicale şi instituţii medico-sociale şi de îngrijiri paliative”, primele amenzi vizează chiar Ministerul Sănătăţii și funcționarii care nu elaborează toate măsurile necesare pentru prevenirea şi controlul lAAM. 

„Ministerul Sănătăţii coordonează activitatea CNPLIAAM (Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale – n.r.) şi, în colaborare cu ministerele şi instituţiile cu reţele sanitare proprii, cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, în ceea ce priveşte instituţiile de asistenţă medico-socială şi de îngrijiri paliative, de stat sau private, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi controlul lAAM”, conform proiectului de lege, iar neîndeplinirea acestor obligații se va sancţiona „cu amendă de 10.000 - 20.000 lei pentru persoane juridice şi 5.000 - 10.000 lei pentru persoane fizice”.

„Fiecare pacient care primeşte îngrijiri într-o unitate sanitară din România are dreptul, garantat de stat, de a fi protejat faţă de dobândirea unei lAAM”, stipulează documentul.

 

5.000 - 10.000 lei pentru cei care nu testează pacienții la internare

În cel mult doi ani, toate spitalele vor trebui să aibă, pe fiecare secţie, „saloane funcţionale pentru izolarea/gruparea şi tratarea pacienţilor cu lAAM determinate de microorganisme MDR (rezistente la antibiotic – n.r.) şi cu infecţii cu Clostridiodes difficile”. Nerespectarea acestei măsuri va fi sancţionată „cu amendă de 5.000 - 10.000 lei pentru persoană fizică/şef de secţie”.

Tot cu sume cuprinse între 5.000 - 10.000 lei vor fi amendați și medicii responsabili cu elaborarea și actualizarea anuală a planurilor de prevenire a IAAM, respectiv de utilizare judicioasă a antibioticelor, și cu testarea la internare şi pe parcursul spitalizării a colonizării cu bacterii rezistente la antibiotice pentru categoriile de pacienţi şi microorganismele indicate de Ministerul Sănătăţii. 

Cu aceleași sume vor fi sancționați și medicii curanți și asistentele șefe care nu raportează serviciului de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale (SPIAAM) cazurile de nosocomiale. 

Totodată, spitalele sau centrele de îngrijiri care nu asigură continuu materialele și echipamentele necesare pentru a se putea respecta precauțiile standard și specifice de către personalul medical, pacienții și aparținătorii acestora riscă amenzi cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. 

Până la 15.000 de lei pentru cei care ascund pacienților că s-au infectat

Conform legislației actuale, unitățile medicale au obligația de a asigura condițiile pentru diagnosticarea infecțiilor și tratamentul adecvat al acestora, iar amenzile pentru încălcarea acestei obligații vor fi cuprinse între 10.000 - 15.000 de lei. 

Tot cu 10.000 - 15.000 de lei vor fi sancționate și instituțiile sanitare care ascund pacienților că au luat o infecție din spital sau nu le explică semnificația acestor infecții, tratamentul și evoluția lor. 

„Infecțiile asociate asistenței medicale constituie evenimente nefavorabile care în România sunt subraportate şi care numai prin cunoașterea intensității fenomenului și supravegherea lor, în conjuncţie cu monitorizarea utilizării antibioticelor și supravegherea antibiorezistentei, pot identifica o soluție pentru această problemă”, se arată în expunerea de motive.

 

Scopul inițiativei legislative este acela de a creşte nivelul de siguranţă al pacienţilor internaţi în unităţile sanitare de stat sau private, precum şi a persoanelor asistate în instituţiile medico-sociale şi de îngrijiri paliative, de stat sau private”.

×
Subiecte în articol: infecţii nosocomiale sanctiuni