x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afacerea Magnitsky: cea mai mare fraudă din istoria Rusiei

Afacerea Magnitsky: cea mai mare fraudă din istoria Rusiei

de Paul Cristian Radu    |    Mihai Munteanu    |    Roman Anin    |    13 Aug 2012   •   20:26
Afacerea Magnitsky: cea mai mare fraudă din istoria Rusiei
O complicata retea a banilor, descoperita de reporterii Organized Crime and Corruption Reporting Project

In timp ce Sergei Magnitsky, un avocat rus specializat pe finante, se stingea incet intr-o puscarie ruseasca, 230 de milioane de dolari (aproape 5,4 miliarde de ruble rusesti), bani proveniti din taxele clientului sau, au disparut intr-un labirint de firme-fantoma, banci ciudate si conturi off-shore. Magnitsky, acuzat de cea mai mare inginerie financiara din istoria Rusiei, in ciuda faptului ca el a fost cel care a raportat-o, stia cine a furat banii, dar nu stia cine sunt oamenii puternici din spatele hotilor. El a preferat sa moara decat sa recunoasca o infractiune pe care nu a facut-o. Magnitsky a fost perdantul. Dar cei care au profitat nu au fost pana acum identificati oficial. Reporterii OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project, Barrons si Novaya Gazeta au petrecut luni in sir urmarind registre bancare si companii off-shore pentru a identifica doi dintre beneficiarii celei mai mari fraude fiscale din istoria Rusiei: firmele fiului unui oficial rus din Ministerul Transporturilor si fostul sot al unei angajate de la Finante care a aprobat restituirea banilor.

A raportat frauda, a fost inchis si a murit
Afacerea a inceput cu un raid al Politiei ruse la birourile clientului lui Magnitsky, fondul de investitii Hermitage Capital Management. Persoane care s-au dat atunci drept angajati ai firmei au folosit stampile oficiale si documente confiscate in timpul perchezitiei, si apoi s-au declarat vinovate de mai multe infractiuni. Firma a fost amendata cu echivalentul taxelor pe care le platea timp de un an, iar cei cei care s-au dat drept angajati ai firmei au cerut returnarea unei sume impresionante de bani. Trei firme-fantoma, firme care exista numai pe hartie, au cerut administratiilor financiare nr. 28 si 25 din Moscova, din partea Hermitage, retunarea banilor – cerere ce a fost aprobata imediat. Magnitsky, care a raportat frauda, a crezut in mod gresit ca, daca oficialii stiau ce se intampla, ar fi reactionat. Ei au reactionat insa arestandu-l pe Magnitsky pentru evaziune fiscala, i-au cerut sa dea o declaratie in care sa-si recunoasca faptele, i-au refuzat orice ingrijire medicala si l-au batut in mod repetat. Avocatul a rezistat un an si a murit in 2009.

Vinovatii de serviciu: ucigasul si talharul
In 2009 si 2011, in urma unor procese secrete tinute la instanta din districtul Tverskoy din Moscova, au fost gasiti vinovati pentru aceasta frauda masiva doi fosti puscariasi de drept comun: Viktor Markelov – un muncitor la o fabrica de cherestea anterior condamnat pentru omor, si Vyacheslav Khlebnikov – condamnat pentru talharie. Amandoi s-au declarat vinovati si au primit pedepse minime de cate cinci ani intr-o colonie de munca. Nici macar nu li s-a impus sa restituie banii. Irina Dudukina, purtatorul de cuvant al Departamentului de Investigatii din cadrul Politiei ruse, a anuntat public ca este imposibil sa gaseasca banii care au fost returanti, pentru ca documentele bancii UBS din Moscova au ars intr-un accident de camion. Ea nu avea nici o informatie referitoare la locul, cauzele si momentul accidentului a avut loc, asa cum nu stia nici motivul pentru care documentele se aflau in camion. Irina nu a specificat nici de ce anchetatorii nu au incercat sa ia aceleasi documente de la banca centrala a Rusiei, care detine copii ale multor tranzactii. Nici un membru al Guvernului sau vreun functionar implicat in afacerea returnarii ilicite a taxelor sau in decesul lui Magnitsky nu a fost acuzat vreodata de ceva. O ancheta guvernamentala a conchis ca oficialii de la Finante care au aprobat returnarea banilor au fost pacaliti de infractori, si nu a fost vina lor.

Banii furati ajung in conturile fantomelor
Datele bancare ale celor trei companii care au primit returnarea ilegala de taxe, Makhaon, Parfenion si Rilend, arata ca banii furati s-au imprastiat in firm-fantoma prin mii de tranzactii bancare. Imediat dupa aceste tranzactii, cele trei companii au fost desfiintate. Firmele-fantoma detinute de actionari si directori mandatati pentru a ascunde adevaratii proprietari au avut grija ca in timp cei care au beneficiat de acest jaf impresionant sa ramana necunoscuti. Reporterii OCCRP au mers pe urma banilor pe care oficialii rusi nu au fost capabili sau nu au vrut sa-i urmareasca. In ianuarie si la inceputul lui februarie 2008, de exemplu, Parfenion a transferat 63 de milioane de dolari in conturile bancare a doua companii: ZhK si Fausta. O alta tranzactie a avut loc cand Fausta a virat 21 de milioane de dolari direct in conturile ZhK. ZhK, care a primit un total de aproape 39 de milioane de dolari, a fost infiintata in 2003 de Marta Dmitrieva din Moscova. Dmitrieva a spus reporterilor OCCRP ca nu stia nimic de ZhK. "Nu am fost niciodata actionar sau director al firmei. Nu am un loc de munca, dar am gasit pe internet anunturi care spuneau ca exista posibilitatea sa lucrez ca si curier pentru diferite firme", a declarat ea. Singurul actionar al ZhK a fost Anatoly Dvoinikov, din satul Poselki, din regiunea Penzenskaya, 640 de kilometri de Moscova. Informatiile de la instante la care OCCRP a avut acces arata ca Dvoinikov e cel mai probabil actionar si director mandatat al multor firme-fantoma.

Milioanele topaie ca puricii prin conturi
Retelele de crima organizata din Rusia folosesc adesea aceste tactici de reorganizare de firme pentru a acoperi fraudele. Fausta – alta companie care a primit bani de la Parfenion, aproape 45 de milioane de dolari – a fost inregistrata in iulie 2007 de Sergey Kirillov, din Moscova. Kirillov a declarat OCCRP ca el nu a infiintat firma. "Nu stiu nimic despre aceasta companie. Nimeni nu m-a rugat sa o infiintez. Poate alte persoane au avut date din pasaportul meu de la banca de unde am luat imprumut", a spus el. In martie 2008, la numai cateva luni dupa ce Parfenion a primit acele milioane de dolari, Fausta a fost dizolvata, conform Fiscului rus.
Datele bancare ale Fausta arata ca banii au fost transferati din conturile sale in conturile unei alte companii din Moscova, Univers. Univers a fost infiintata in octombrie 2007 si avea ca unic actionar si director pe Natalya Senchukova.
Listele de la Registrul Comertului din Rusia arata ca ea este actionara in mai mult de 30 de companii si este posibil sa fie la randu-i o persoana mandatata. In noiembrie 2008, Univers a fost reorganizata in acelasi mod ca si ZhK. A fost implicata intr-o alta firma, iar sediul a fost mutat de la Moscova la Vladivostok. OCCRP a obtinut documente care arata ca aceleasi persoane au reorganizat atat Univers, cat si ZhK. Univers a primit de asemenea bani de la Rilend si Makhaon, dar datele bancare arata ca aceste tranzactii nu au fost facute in mod direct, ci printr-o firma intermediara: Anika.
Din aceste conturi ale Univers si ZhK din Sberbank, cea mai mare banca din Rusia detinuta de stat, si din Mosstroyeconombank, o mica banca din Moscova, banii au fost transferati in ceea ce se numeste "cont de corespondenta bancar", detinut de Krainiy Sever, o mica banca, in una dintre cele mai mari banci din Rusia: Alfa Bank. Bancile mici pastreaza in mod curent asemenea conturi de corespondenta in bancile mari pentru a putea face mai usor transferuri in strainatate.

"Individul a tipat ca e de la FSB si o sa avem probleme"
Intre 5 si 13 februarie 2008, 33 de milioane de dolari au intrat in contul de corespondenta al Krainiy Sever de la Univers si ZhK. OCCRP a obtinut documente de la instanta din dosare care nu aveau legatura cu cazul Magnitsky si care indica ca acest cont a fost principalul beneficiar al sumelor furate din bugetul de stat al rusiei. In decizia instantei se mentioneaza un numar de firme-fantoma, printre care Starmiks, Optimtorg, care au virat bani in acest cont. Datele pe care OCCRP le-a obtinut de la Politie mentioneaza, de asemenea, multe dintre aceste firme, inclusiv ZhK, Univers, Starmiks, Optimtorg, ca firme-fantoma folosite pentru spalarea banilor furati din bugetul de stat al Rusiei in decembrie 2007. Pe 13 februarie 2008, o instanta din Rusia a decis ca acel cont sa fie inchis, si o luna mai tarziu, Banca Centrala a Federatiei Ruse a anulat licenta bancara a Krainiy Sever pentru violarea legii privind "combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului". Intr-un comunicat de presa, banca centrala a precizat ca managerii Bancii Krainiy Sever au pierdut controlul asupra filialei din Moscova. Informatiile de la instanta arata ca timp de doua saptamani, in februarie 2008, clientii bancii, cei mai multi fiind firme-fantoma, au transferat in mod suspect 300 de milioane de dolari din conturi bancare din Ucraina, Kirghistan, Moldova, Letonia, Lituania, Estonia si Cipru catre firme din Marea Britanie, Insulele Virgine Britanice si Belize. OCCRP a stat de vorba cu un fost ofiter care a investigat procedurile de spalare a banilor in cazul Krainiy Sever. "Cand am perchezitionat sediul din Moscova al bancii, am gasit acolo un individ cu un laptop care transfera miliarde de ruble in diferite tari folosind internetul. Individul a tipat ca el este de la FSB – Serviciul Federal de Securitate – si ne-a promis ca o sa avem mari probleme", a declarat fostul om al legii, care, din motive de securitate personala, a cerut ca numele sau sa nu fie mentionat.

Chisinau, buricul transferurilor
Doua firme-fantoma din Moldova se numarau printre beneficiarii straini ai banilor de la Krainiy Sever: Bunicon-Impex SRL si Elenast-Com SRL aveau conturi deschise la Banca de Economii din Chisinau. OCCRP a obtinut date bancare ale acestor doua firme, care arata ca acestea au primit 52 de milioane de dolari intre 4 si 13 februarie 2008 din conturile Krainiy Sever, conturi in care se aflau banii din cazul Magnitsky. Ultima tranzactie a avut loc in ziua in care contul a fost inchis de autoritatile ruse. Aproape toate tranzactiile lor se faceau din Rusia. Banii au ajuns la firmele din Chisinau in ruble, au fost convertiti in dolari si au disparut in conturile a zeci de firme din strainatate. Al treilea beneficiar al banilor din cazul Magnitsky a fost Nomirex Trading Ltd, chiar daca aparea in registrele din Marea Britanie ca firma inactiva. Nomirex si Bunicon sunt cunoscute ca fiind legate de scheme de spalare a banilor folosite de cartelurile drogurilor din Mexic, de retele de crima organizata din Vietnam, Rusia, Moldova si din alte tari. Pe 4 februarie 2008, Bunicon a primit ruble din contul Krainiy Sever si in aceeasi zi le-a convertit in 4,5 milioane de dolari. A doua zi dupa ce Nomirex a primit banii din Moldova, i-a transferat 1,9 milioane de dolari catre Quartell Trading Ltd din Insulele Virgine Britanice. Procurorii elvetieni investigheaza Quartell pe baza unei sesizari legate de spalare de bani pe care Hermitage (victima fraudei) a inregistrat-o la procurorul general al Elvetiei. La randul sau, Quartell a transferat banii pe care i-a primit din Rusia catre Baikonur Worldwide Ltd din Insulele Virgine Britanice, care i-a trimis mai departe unei firme din Cipru, Arivust Holdings Ltd, care detinea un cont la Credit Suisse. (n.n. – intertitlurile apartin redactiei)

Cheia transferurilor: sotul sefei de la Fisc
In spatele unora dintre aceste complicate transferuri a devenit evident un lucru: Arivust este controlata de Vladeln Stepanov, fostul sot al Olgai Stepanova, sefa Agentiei Fiscale nr. 28 din Moscova atunci cand a fost aprobata returnarea ilegala a banilor. O declaratie bancara a firmei lui Stepanov arata ca banii care au intrat in cont au fost cheltuiti pe proprietati de lux din Dubai. Transferurile bancare arata ca banii provin direct din cei 230 de milioane de dolari din cazul Magnitsky. In schimb, nu se stie unde se afla Olga Stepanova si ce s-a intamplat cu ea dupa ce a aprobat returnarea banilor. Date bancare de la Credit Suisse arata ca aceleasi conturi au fost sursa platilor pentru proprietati din Dubai ale Elenei Anisimova si Olgai Tsareva, adjunctele lui Stepanova de la Fiscul din Moscova. Conform FSB, Anisimova si Tsareva au parasit Rusia in 2011 in aceeasi masina si nu pot fi localizate. "Stepanov a avut posibilitatea sa dea explicatii, pentru ca erau niste goluri in transferurile bancare. Nimeni nu poate dovedi sursa banilor care au intrat in contul lui. Astazi, dupa ce datele bancare din Rusia si Moldova au fost facute publice, s-a dovedit legatura directa. Acum este evident ca Stepanov a primit bani din suma furata de la buget", a declarat un oficial al Hermitage, care a dorit sa ramana anonim. Stepanov a refuzat sa comenteze descoperirile OCCRP.

Cel mai bogat demnitar rus: 4 milioane de dolari
O alta companie care a primit bani din Moldova este Prevezon Holdings Ltd, detinuta de Denis Katsyv, fiul lui Petr Katsyv – un bogat si puternic fost ministru al Transporturilor din regiunea Moscova. Petr Katsyv este considerat a fi cel mai bogat angajat al statului din Rusia. Conform Forbes Magazine, averea sa este estimata la 4 milioane de dolari in 2012, iar datele pe care OCCRP le-a obtinut despre proprietatile familiei arata ca fiul sau e si mai bogat. In 2012, tatal a parasit postul din minister pentru a conduce Departamentul General al regiunii Moscova pentru Cooperare cu Autoritatile Federale. Pe 5 februarie 2008, Bunicon a primit echivalentul in ruble a 9,4 milioane de dolari in doua tranzactii de la contul de corepondenta al bancii Krayniy Sever. A doua zi, Bunicon a transferat 410.000 de dolari catre un cont din Elvetia al Prevezon, deschis la banca UBS AG. Pe 13 februarie 2008, Elenast a primit echivalentul al 800.000 de dolari si a transferat mai mult de jumatate catre Prevezon. Datele de la registrul comertului cipriot arata ca Prevezon Holdings Ltd a fost inregistrata in 2005 si este detinuta 99% de Denis Katsyv si 1% de o companie Martash Investment Holdings ltd din Insulele Virgine. Martash Invetsments este de asemenea detinuta de Denis Katsyv. El a declarat pentru OCCRP ca firma sa nu a avut de-a face cu nici o companie din Moldova. "Sunt foarte surprins sa aud asta. Sunt convins 200% ca este imposibil. Sunt gata sa va ajut in aceasta investigatie si sa va arat declaratiile bancare ale Prevezon", a declarat Katsyv. El nu a mai prezentat nici un document. In schimb, el a telefonat reporterilor si le-a spus ca el a devenit actionar la Prevezon doar in aprilie 2009 si ca nu are nici o legatura cu banii din Moldova. Datele de la registrul comertului din Cipru arata ca de fapt Katsyv a devenit actionar in iunie 2008, la cateva luni dupa transfer.

Cei implicati in afacerea Magnitsky au interdictie in SUA
Nu este prima oara cand familia Katsyv fenteaza legea. In 2012, familia Katsyv a fost mentionata intr-un caz de spalare de bani la banca Hapoalim din Israel – anchetata de autoritatile israeliene. Conform datelor obtinute de OCCRP, milioane de dolari au fost transferati prin conturile controlate de Katsyv in acea banca. Procurorii israelieni au insistat asupra faptului ca managerii bancii au ascuns adevaratii beneficiari, incalcand legile de combatere a spalarii banilor. Instanta a decis pana la urma ca managerii bancii nu sunt vinovati. Conform sentintei, Martash Investment, firma lui Katsyv, a trebuit sa semneze un acord secret cu guvernul israelian, pentru a evita acuzatiile. "Daca clientii bancii, familia Katsyv, nu ar fi semnat acest acord, ar fi trebuit sa faca fata acuzatiilor si incriminarii. Situatia descrisa de avocatul Hapoalim duce la concluzia ca acesti clienti ai bancii, care sunt principalii vinovati, si-au cumparat aparent libertatea contra cost", se arata in concluziile finale ale dosarului. Familia Katsyv detine mai mult de 17 milioane de dolari in proprietati din New York, in ciuda faptului ca legislatia americana spune ca aceia care au beneficiat de banii din cazul Magnitsky nu au voie sa intre in Statele Unite. Pe 12 noiembrie 2009, Prezon Holdings Ltd, detinuta de Katsyv, s-a inregistrat ca firma straina in Brooklin, iar pe 30 noiembrie, acelasi an, firma a infiintat o companie americana. Doua saptamani mia tarziu, a semnat un contract pentru un condominium pe PineStreet din Manhattan pentru 829.000 de dolari. In aceeasi zi, Prevezon Holding Ltd a cumparat un alt condominium in aceiasi cladire, pentru 1,2 milioane de dolari. Alexander Litvak, director al Prevezon Holdings Ltd, a semnat ambele contracte.

Milioanele s-au plimbat pana au disparut
Listele registrului comertului din New York arata sapte companii cu nume similare lui Prevezon Holding Ltd, care impreuna detin proprietati in valoare de peste 17 milioane de dolari in New York. Datele legate de aceste proprietati arata ca toate firmele cu nume similare sunt afiliate acelorasi directori sau manageri, printre care si Litvak si Krit. Timofey Krit este actualul director al Prevezon Holding din Cipru – firma care a primit banii din frauda descoperita de Magnitsky. Unele detin de asemenea alte proprietati in New York, printre care si un complex de apartamente de lux de pe Pine Street 20 in inima Wall Street. Una dintre aceste proprietati este momentan pusa la vanzare pentru 1,1 milioane de dolari.
Afacerile lui Katsyv sunt strans legate de o alta figura controversata: magnatul ruso-israelian Lev Leviev. In timp ce urma banilor duce la Stepanov si Katsyv, acestea nu sunt singurele persoane implicate in cazul Magnitsky. Locatia a sute de milioane de dolari inca nu este cunoscuta si se afla ascunsa in spatele altor date bancare care trebuie verificate.

Imperiul lui Lev Leviev: diamante si proprietati
Firmele lui Denis Katsyv sunt strans conectate de afacerile lui Lev Avnerovich Leviev, un miliardar ruso-israelian al carui imperiu financiar se intinde pe tot globul. Conform datelor legate de firme, Prevezon Holdings Ltd din Cipru, firma lui Katsyv, detine 30% din patru firme care sunt parte a unui frup de firme al lui Leviev, Africa Israel Ltd. Legatura dintre Prevezon si Africa Israel Ltd poate fi observata in datele legate de proprietatile din New York pe care firmele le detin impreuna. Leviev s-a nascut in Uzbekistan, dar la 15 ani a emigrat cu parintii in Israel. Dupa stagiul militar, el a devenit ucenic intr-o fabrica de diamante. Si-a folosit experienta bine. La 45 de ani, dupa ce monopolul traditional detinut de De Beers, leviev a devenit proprietraul uneia dintre cele mai mari companii din lume de producere de pietre pretioase. Inainte de criza mondiala, Forbes a estimat ca averea lui Leviev era estimata la 4,1 miliarde de dolari si era unul dintre cei mai bogati israelieni. El a investit in afaceri imobiliare, mall-uri, energie, moda, telecomunicatii si media aproape 8 miliarde de dolari americani in 2007. El detine cea mai scumpa casa din Marea Britanie si a facut afaceri cu guverne africane din tari devastate de razboaie civile. Dar criza l-a afectat le Leviev. In prezent, datoriile Africa Israel Investments sunt estimate la peste 2 miliarde de dolari. Leviev a spus ca cea mai mare eroare a fost sa investeasca in Statele Unite in timpul boom-ului imobiliar din 2007.
In Romania, grupul de firme Africa Israel, AFI, detine mall-ul AFI Palace Cotroceni.

×