x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Blejnar, Al Capone de România

Blejnar, Al Capone de România

de Petru Zoltan    |    01 Aug 2012   •   19:39
Blejnar, Al Capone de România

Celebrul mafiot italian Al Capone a fost condamnat in anul 1932 pentru evaziune fiscala. In Romania, sub guvernul PDL, la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a fost instaurata o conducere cu apucaturi de tip mafiot. Fostul sef al Fiscului Sorin Blejnar este acuzat de sprijinirea unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala. La fel si Codrut Marta, fostul sau sef de cabinet. Potivit procurorilor, lotul Blejnar a prejudiciat statul cu suma de 22 de milioane de lei. Intr-un alt dosar, Sorin Blejnar este anchetat de Directia Nationala Anticoruptie, in care prejudiciul este de peste 15 milioane de euro. In timp ce directorul general adjunct al ANAF, Nicusor Dragan, impreuna cu seful de la Achizitii, Dan Stroe, au fost prinsi intr-un alt dosar de evaziune fiscala, unde paguba adusa statului roman se ridica usor la suma de 200 de milioane de euro din neplata taxelor, plus returnare de TVA intracomunitar ilegal. Sorin Blejnar a fost uns presedinte al ANAF la 6 ianuarie 2009 de catre premierul Emil Boc. Sub conducerea acestuia, bugetul de stat al Romaniei a fost prejudiciat cu sute de milioane de euro, in timp ce mare parte a populatiei se zbate in saracie.

Dosarul Brasov
In urma cu doua zile, Sorin Blejnar a tinut o conferinta de presa in care a pozat intr-o victima a sistemului politic din Romania. El a declarat ca va sesiza Parchetul pentru amenintarile repetate primite din partea premierului Victor Ponta si a politicienilor de la PSD. "Am fost un simplu functionar al statului care a incercat sa-si faca datoria cat mai cinstit", se balbaia Blejnar in fata microfonului. Si pentru ca tacamul sa fie complet, a precizat ca va instiinta forurile internationale de administrare a taxelor fiscale, pentru a le aduce la cunostinta "toate lucrurile necurate" si presiunile pe functionarii publici. In schimb, nu a mentionat nimic despre modul in care statul a fost jefuit sub domnia sa, si nici despre afacerile necurate si legaturile cu crima organizata ale subalternilor sai. Asta, in conditiile in care ieri procurorii de la DIICOT Brasov au inceput urmarirea penala impotriva lui Sorin Blejnar si a lui Codrut Marta pentru sprijinirea unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala. In vara anului 2010, Cecilian Morcov, Andrei Kelemen, Peter Sztufliak, Claudiu Monea, Dorel Ciobanu si Salvatore Cuccina, plus alte 20 de persoane, au facut contrabanda cu motorina. Concret, membrii gruparii au cumparat 5.000 de tone de motorina fara a plati accizele, urmand ca combustibilul sa fie revandut in Polonia. In realitate, motorina a fost vanduta in Romania prin statiile Peco. Astfel, bugetul de stat a fost tepuit cu 10,5 milioane, reprezentand TVA, si cu aproape 11 milioane de lei, reprezentand accize pentru motorina. Pana in prezent, procurorii au stabilit ca prejudiciul este de aproape 22 de milioane de lei, in jur de vreo 4 milioane de euro. Contrabandistii erau ajutati in demersul lor de catre Blejnar si Marta, plus Claudiu Monea si Dorel Ciobanu, functionari publici de la Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Brasov, institutie aflata in subordinea Autoritatii Nationale a Vamilor. Sorin Blejnar impreuna cu seful sau de cabinet, Codrut Marta, s-au zbatut pentru ca firmele Carexima SRL si Gedral Construct SRL sa obtina autorizatii pentru antrepozite fiscale. Potrivit Mediafax, Blejnar si Marta ar fi blocat orice control la SC Euroil SRL, desi in cazul acestora unii lucratori vamali au sesizat nereguli. Cei doi ar fi motivat ca lucratorii vamali nu trebuie sa intervina in aceasta afacere, intrucat firma este supravegheata de la nivel inalt. In acest caz, cine a pus presiune pe functionarii publici?

DNA, pe urmele lui Blejnar
Directia Nationala Anticoruptie a finalizat un alt dosar in care Sorin Blejnar este acuzat de complicitate la evaziune fiscala si sprijinirea unui grup organizat. Paguba adusa statului roman in aceasta poveste este de cel putin 15 milioane de euro, bani pe care autoritatile ar trebui sa-i recupereze de la persoanele implicate. "Procurorii au retinut ca exista indicii ca, in perioada mai 2011 – iulie 2012, invinuitul Blejnar Sorin a acordat sprijin grupului infractional organizat care a initiat un amplu mecanism evazionist vizand sustragerea, de la plata accizelor aferente, a unor cantitati de motorina comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare", se precizeaza intr-un comunicat al DNA. In acest dosar de evaziune fiscala cu motorina mai sunt acuzati fostul sau sef de cabinet, Codrut Marta, si fostul sef al Vamilor, Viorel Comanita. Instanta de judecata a decis ca in acest dosar 8 din 11 inculpati sa primeasca mandate de retinere pentru 29 de zile. Blejnar s-a pricopsit doar cu interdictia de a parasi tara.

Subordonatii lui Blejnar, arestati
Subordonatii lui Sorin Blejnar, Nicusor Dragan si Dan Stroe, primul directorul general adjunct, iar celalalt sef la Achizitii in cadrul ANAF, au fost arestati pentru 29 de zile. Alaturi de cei doi au mai fost arestate alte 37 de persoane acuzate de evaziune fiscala si spalare de bani. In acest dosar mai sunt implicati senatorul Cezar Magureanu, impreuna cu fiica si ginerele sau. Pentru ca tacamul sa fie complet, procurorii l-au audiat si pe Sorin Blejnar. Potrivit unei declaratii date de directoarea de la Finante Giurgiu in fata procurorilor DIICOT, rezulta ca femeia ar fi fost amenintata de senatorul Cezar Magureanu cu Comisia de abuzuri a Parlamentului, daca nu inceteaza cu controalele la firmele apropiatilor sai. A doua zi, Sorin Blejnar a chemat-o in biroul sau, cerandu-i o situatie detaliata a controalelor pe care le-a facut. Evaziunea fiscala in acest dosar se ridica la aproximativ 200 de milioane de euro din neplata taxelor, plus returnare de TVA intracomunitar ilegal.

×