Prim-vicepreședintele Biroului Permanent al Partidului Național Liberal, care ocupă și funcția de secretar de stat în Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a fost numită, la propunerea Ministerului Energiei, administrator al celui mai important furnizor și distribuitor de gaze din România – Engie România SA. Tot la propunerea Ministerului Energiei, care deține aproape 37% din capitalul social al acestui furnizor, a fost numită ca administrator, de asemenea, până în 2025, și Diana Postică, soția fostului președinte al Partidului Mișcarea Populară, ex-consilier al lui Traian Băsescu și actual europarlamentar. Numirile au fost făcute în cursul lunii iulie, însă Engie a publicat hotărârea Adunării Generale a Acționarilor, în care sau luat aceste decizii, cu doar câteva zile înainte de ruperea Coaliției de guvernare. Daniela Nicolescu a fost promovată în Guvernul României în 2019, de către fostul premier Ludovic Orban, însă a fost menținută prin decizie a lui Florin Cîțu. Fiul acesteia, Radu, a lucrat chiar la Cancelaria premierului Orban.
Cu câteva zile înainte de declanșarea conflictului guvernamental dintre PNL și USR-PLUS, conflict care a condus, în cele din urmă, la ieșirea progresiștilor de la guvernare și la depunerea de către aceștia, împreună cu parlamentarii AUR, a unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, în Monitorul Oficial al României era publicată o decizie mai mult decât interesantă a Adunării Generale a Acționarilor companiei Engie România SA.
Concret, pe 30 august 2021, AGA a Engie România SA a publicat o decizie, adoptată în 5 iulie 2021, în cadrul unei ședințe convocate, în acest sens, de către președintele Consiliului de Administrație, în cadrul căreia, cu majoritatea voturilor celor prezenți, au fost numite două persoane în funcția de administrator. Prima persoană se numește Daniela Nicolescu, iar a doua este Diana Postică. „Persoanele menționate mai sus vor exercita calitatea de administrator până la data de 31 mai 2025 și vor avea drepturile și obligațiile prevăzute pentru funcția de administrator în cadrul Actului Constitutiv și legislația incidentă”, se arată în Hotărârea nr. 2/2021 al Adunării Generale Ordinare a Acționarilor SC Engie România SA, document pe care îl prezentăm, alăturat, în facsimil.
Daniela Nicolescu, una dintre persoanele numite în aceste funcții, este nimeni alta decât actualul secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Mediului de Afaceri, iar anul trecut, în cadrul Guvernului Orban, a deținut funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Economiei și Mediului de Afaceri. În ceea ce o privește pe Diana Postică, aceasta este nimeni alta decât partenera de viață a fostului președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), actualul eurodeputat Eugen Tomac.
Ministerul lui Virgil Popescu deține aproape 37% din acțiuni
Conform datelor publicate de compania Engie România SA chiar pe portalul oficial, acționarul minoritar, dar care controlează un pachet important de acțiuni, este chiar Ministerul Energiei, condus de colegul de partid al Danielei Nicolescu, Virgil Popescu, unde, așa cum am arătat mai sus, a fost secretar de stat în timpul Guvernului Orban. De altfel, după plecarea USR-PLUS de la guvernare, iar, în mod particular, după demisia lui Claudiu Năsui de la conducerea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Mediului de Afaceri, acest portofoliu a fost preluat, interimar, de Virgil Popescu.
Astfel, Engie România SA are drept acționar majoritar compania Romania Gas Holding BV, cu 50,994702 la sută din acțiuni, al doilea acționar fiind statul român, prin Ministerul Energiei, cu un pachet de 36,9910162 la sută din acțiuni. Fondul Proprietatea deține, la rândul său, 11,998753 la sută din acțiuni. Restul acționarilor minoritari sunt GDF International S.A.S. (cu 0,000010 la sută), COGAG S.A.S. (cu 0,000005 la sută), comuna Mihail Kogălniceanu (cu 0.005190 la sută), comuna Cogealac (cu 0,003112 la sută), orașul Ovidiu (cu 0.001034 la sută) și municipiul Medgidia (cu 0,001034 la sută din acțiuni).
Au înlocuit alte numiri politice
Propunerile pentru numirile noilor administrator în cadrul celui mai mare furnizor și distribuitor de gaze naturale din România au fost făcute de acționarul statul român, prin Ministerul Energiei și au avut drept cauză înlocuirea altor administratori.
Astfel, Daniela Nicolescu l-a înlocuit, practic, în funcția de administrator la Engie pe Alexandru Marcoci, vicepreședinte al Tineretului Național Liberal, vicepreședinte PNL Mehedinți și fost membru al Consiliului Județean Mehedinți. Marcoci a renunțat la această funcție pentru că a fost numit, la începutul acestei veri, în funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia.
În ceea ce o privește pe Diana Postică, aceasta a fost numită în calitate de administrator al Engie România în locul fostului vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară, Ștefănel Dan Marin. Acesta este, în prezent, consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4. Anterior, Ștefănel a ocupat funcția de primar interimar al Capitalei. Ales consilier general pe listele UNPR, în 2015 a demisionat din partidul lui Gabriel Oprea, trecând la PMP. El a fost desemnat, în septembrie 2015, primar general interimar, din poziția de viceprimar al Capitalei. Două luni mai târziu, el a fost demis prin votul consilierilor, fiind numit liberalul Răzvan Sava.
De altfel, AGA a Engie a decis să-i reînnoiască mandatul de administrator și lui Lucian Jugrin, fost consilier al lui Costel Alexe, actual președinte al Consiliului Județean Iași, fost ministru al Mediului în Guvernul Orban.
Agerpres
Preluată de la PDL în PNL, prin fuziunea dintre cele două partide. Este unul dintre donatorii formațiunii
Daniela Nicolescu, una dintre cele două persoane numite în funcția de administrator la Engie România SA, a ocupat, în trecut, mai multe funcții în stat, ca efect al apartenenței sale politice. Înainte de a fi membru al PNL, Daniela Nicolescu a fost în Partidul Democrat Liberal, ocupând chiar funcția de vicepreședinte al Organizației PDL Sector 6. În prezent, este secretar general al Organizației Femeilor Liberale și prim-vicepreședinte al Biroului Permanent al Partidului Național Liberal.
Daniela Nicolescu a ocupat, în perioada 2012-2016, funcția de președinte al Comisiei de Buget-Finanțe din cadrul Primăriei Sectorului 6, dar și pe cea de consilier în cadrul Consiliului Local al Sectorului 6. Între 2016 și 2019, a lucrat în calitate de consilier parlamentar la Senatul României, iar în data de 17 decembrie 2019, prin Decizia fostului premier Ludovic Orban nr. 527, a fost numită secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, condus, la acel moment, de Virgil Popescu.
În data de 15 martie 2021, ca urmare a separării Ministerului Economiei de cel al Energiei, premierul Florin Cîțu a decis să o numească pe Daniela Nicolescu secretar de stat în structura condusă, până luna aceasta, de USR-istul Claudiu Năsui. Anul trecut, aceeași Daniela Nicolescu a ocupat și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Conversmin SA.
Potrivit declarației de avere depusă de aceasta în data de 9 aprilie 2021, a încasat de la Conversmin, în ultimul an fiscal, o indemnizație de 21.910 lei, iar salariul pe anul trecut ca secretar de stat în Ministerul Economiei a fost în total de 116.808 lei.
De altfel, Daniela Nicolescu este unul dintre sponsorii Partidului Național Liberal la vreme de campanii electorale. Ea figurează cu o donație de 2.500 de lei făcută către formațiunea politică din care face parte, la data de 4 august 2020. Însă anul trecut a mai contribuit la fondurile partidului cu suma de 66.900 de lei, ea candidând, fără succes, la un fotoliu de parlamentar în Camera Deputaților. Nicolescu mai figurează cu o donație de 23.500 de lei făcută PNL în 15 decembrie 2016.
Și fiul a lucrat pentru Orban
De altfel, nu doar Daniela Nicolescu a fost numită de Ludovic Orban în Guvernul României, ci și fiul acesteia, Radu Nicolescu. Potrivit portalului „Europa Liberă”, acesta din urmă a fost desemnat, tot de Orban, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului. El a fost înlocuit, anul acesta, de către Florin Cîțu. Conform sursei citate, Nicolescu - mama și fiul, au înființat, în anul 2008, o companie de IT, pe nume Etis Design SRL, care ar fi sponsorizat campania pe internet a PNL în campania electorală aferentă alegerilor prezidențiale, dar și pagina de socializare a fostului șef al Cancelariei premierului Orban, actualul deputat Ionel Dancă.
Radu Nicolescu și-a încercat și el norocul în politică, candidând, în anul 2006, la funcția de consilier local al PNL. Fără succes. Apoi, a fost angajat în domeniul IT la Ministerul Comunicațiilor, după care a lucrat la Cabinetul parlamentarului PNL Cornel Popa.
Jurnaliștii de la „Europa Liberă” scriau, în urmă cu un an, că firma familiei Nicolescu, Etis Design SRL, a cheltuit 25.000 de lei pentru sponsorizarea postărilor pe internet ale filialelor PNL București, Vrancea, Bacău, Neamț, Botoșani, Prahova, Vaslui și Buzău, în campania prezidențială din anul 2019.
Partenera de viață a lui Eugen Tomac i-a fost consilier Robertei Anastase, în plin regim „portocaliu”
În ceea ce o privește pe Diana Postică, celălalt administrator numit al Engie România SA până în anul 2025, aceasta este soția actualului europarlamentar Eugen Tomac, fostul președinte al Partidului Mișcarea Populară.
Ca și Daniela Nicolescu, Diana Postică a deținut, de-a lungul anilor, diverse funcții la stat, până la mijlocul anului 2012. Spre exemplu, în anul 2008, când Eugen Tomac era consilier prezidențial la Administrația Prezidențială, în timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, Diana Postică, de profesie avocat, era angajată la Primăria Generală a Capitalei. În 2009, soția lui Tomac a devenit consilier la Cabinetul președintelui de atunci al Camerei Deputaților, Roberta Alma Anastase, actual parlamentar PNL. Iar Tomac a fost numit secretar de stat în Guvernul României. Diana Postică a lucrat la Parlament până în a doua jumătate a anului 2012.