Curtea de Conturi a depistat mai multe nereguli cu privire la contractul încheiat de ANT cu Circul Globus în 2005, în urma unui control realizat în anul 2006. Potrivit datelor înaintate către Parchet, mai mulţi funcţionari ai ANT au aprobat şi efectuat plăţi către Circul Globus fără a li se prezenta documente justificative sau fără ca actele respective să fie vizate de controlul financiar preventiv.
"ANT a încheiat cu Circul Globus contractul 3237/28.06.2005 (la valoarea de 10.525.733.276 lei vechi - echivalentul a 1.052.573 lei noi), având ca obiect cofinanţarea de către cele două părţi contractante a activităţii de promovare a turismului românesc pe litoralul Mării Negre şi a spectacolelor Circului Globus", potrivit Sentinţei civile nr. 3489, de la 10.12.2008.
Potrivit contractului, ANT avea obligaţia de a plăti suma certă de 526.287 de lei noi pe baza documentelor justificative. Deşi Circul Globus a adus documente pentru decontarea sumei de 270.925,22 de lei, ANT a aprobat plăţi în valoare de 461.286 de lei. Rezultă o diferenţă de 190.370 de lei încasată de Circul Globus fără prezentarea de acte justificative, susţine Curtea de Conturi.
Mai mult, potrivit legislaţiei în vigoare la acea dată, acţiunile de promovare a turismului pe bani publici erau permise numai dacă erau aprobate prin Hotărâre de Guvern, ceea ce nu s-a întâmplat în anul 2005.
"ANT a încheiat contractul cu Circul Globus încălcând prevederile OUG nr. 60/2001, modificată şi completată (versiunea în vigoare la data încheierii contractului), în sensul că achiziţia s-a efectuat fără a exista un program anual al achiziţiilor publice şi fără a se elabora un caiet de sarcini, fără constituirea unei comisii de negociere care să analizeze oferta, să negocieze preţul şi să ceară o detaliere a acestuia pentru a clarifica în ce constă publicitatea efectuată, cât durează, gradul de repetabilitate etc. De asemenea, au fost încălcate art. 6 şi 7 din OG nr. 8/1998, deoarece activitatea nu a fost aprobată conform legii, nefiind întocmite şi aprobate prin HG Programul anual de marketing şi promovare turistică şi programul anual de dezvoltare a produselor turistice", potrivit Sentinţei civile nr. 3489, de la 10.12.2008.
Rezultatele controlului au îndreptăţit Curtea de Conturi să trimită dosarul la Parchet (DNA) şi ulterior a acţionat în instanţă funcţionarii publici ţinuţi responsabili pentru acele nereguli în vederea recuperării prejudiciului creat.
Învinuiţii din ancheta Curţii de Conturi erau Marius Crivţonencu - preşedintele ANT; Carmen Moraru - director general al Direcţiei de Promovare; Corina Gheorghiu/ Popescu - director adjunct al Direcţiei de Promovare; Alina Ioana Dincă - director al Direcţiei Economice; Ileana Vlădoiu - responsabil CFI; Olga Ene - referent Dir. Economică.
Revenind la raportul Curţii de Conturi, din 2007 până în prezent, pârâţii au făcut uz de toate căile de atac prevăzute de lege, împotriva sentinţelor care îi obligau la plata prejudiciului constatat. Şi Curtea de Apel Bucureşti, prin decizia sa, îi obliga pe pârâţi la plata sumei de 190.370 de lei şi a dobânzilor legale, doar că şi această decizie a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
În 2009 când ANT de abia se transformase în Ministerul Turismului, casa de avocatură Boştină&Asociaţii ca reprezentant al MT cerea ÎCCJ să respingă recursul formulat de Dincă Alina Ioana împotriva Sentinţei civile nr. 3489/10.12.2008 pronunţată de Curtea de Apel în dosarul nr. 22858/3/2007 ca fiind nefondat.
Apoi situaţia se schimbă radical. După patru ani de termene şi de decizii judecătoreşti, Direcţia Juridică din MDRT întocmeşte o întâmpinare în aprilie 2010 în numele Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului prin care se rezolvă tot cazul.
Udrea a descoperit că de fapt nu are de ce să existe nici un proces, iar pârâţii, respectiv funcţionarii ANT ajunşi acum la MDRT, nu au de ce să plătească prejudiciul respectiv, deoarece totul a plecat de la nişte erori de calcul.
"Parchetul a constatat în urma analizării documentelor justificative existenţa unor erori de calcul, respectiv: în loc de 36.282,99 lei, din calcule rezultă 11.769,16 lei; în loc de 3.544,45 lei rezultă 2.403,40 lei şi în loc de 58.704,23 lei rezultă 5.931,51 lei. Aceste greşeli au generat un total de 541.830,44 lei, când în realitate, suma era de 463.402, 84 lei. Totodată, Parchetul a apreciat faptul că, concluziile raportului de control au avut la bază greşelile aritmetice prezentate mai sus, de aici rezultând şi diferenţa aparent nejustificată în cuantum de 190.370 de lei, întrucât acest cuantum se referă doar la sumele plătite de ANT şi în nici un caz la contribuţia celuilalt cofinanţator, în speţă Circul Globus. Luând în considerare toate aspectele mai sus menţionate, prin rezoluţia din 18.03.2010, Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale în cauză", potrivit întâmpinării depuse de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, reprezentat de Elena Udrea, în data de 27 aprilie 2010.
Actele justificative ar exista şi ele, iar MDRT "solicită instanţei de judecată să pună în vedere Circului Globus depunerea facturilor care fac dovada respectării contribuţiei sale".
După descoperirea subită a erorilor de calcul, magistraţii ÎCCJ au fost puşi în situaţia de a emite următoarea decizie: "Decizia nr. 2758/26.05.2010 admite recursurile. Modifică în parte sentinţa atacată în sensul că respinge sesizarea formulată de Curtea de Conturi prin încheierea nr. 6/23.01.2007 şi înlătură obligarea recurenţilor la plata sumei de 190.370 lei şi a dobânzilor legale. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei".
Cine sunt protejaţii Elenei Udrea
Peste ani, mare parte din funcţionarii ANT au fost preluaţi de Ministerul Turismului şi au ajuns să lucreze îndeaproape cu Elena Udrea. Carmen Moraru a devenit director al Direcţiei de Pormovare Turistică din cadrul MDRT, potrivit declaraţiei de avere şi interese din 15.10.2010. Dincă Alina Ioana a ajuns directorul general al Direcţiei Generală Economică şi Administrativă, iar Olga Ene referent superior la Direcţia Generală Economică şi Administrativă, potrivit declaraţiei din 15 oct. 2010. Dincă şi Ene deţin funcţii-cheie în cadrul ministerului, ele fiind cele responsabile cu avizul pe toate achiziţiile şi plăţile făcute de Ministerul Turismului. Alina Dincă şi Carmen Moraru, cele două directoare din cadrul MDRT, au fost alături de Udrea la comisia de anchetă cu privire la modalitatea de cheltuire a banilor Ministerului Turismului din 2009. Acestea sunt două dintre persoanele audiate la Comisia de anchetă din 2009, majoritatea contractelor de achiziţie, precum şi cele de publicitate, purtând semnătura lor.
Până pe 28 iunie 2010, Crivţonencu a deţinut şi el un post călduţ de consilier al secretarului de stat Ioan Andreica. A fost forţat să demisioneze, după ce presa a relatat cum firma familiei Crivţonencu, Perfect Tour, a câştigat o licitaţie în valoare de 180.000 de euro pentru organizarea de vizite educaţionale şi de informare în România pentru ziarişti, touroperatori din ţară şi străinătate şi reprezentanţi ai ONG-urilor cu activitate în turism.
Citește pe Antena3.ro