x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum a murit femeia dispărută din tren?

Cum a murit femeia dispărută din tren?

de Adriana Oprea-Popescu    |    25 Noi 2013   •   16:21
Cum a murit femeia dispărută din tren?

"Este mama mea! A dispărut sâmbătă noaptea, 19 spre 20 octombrie 2013, pe ruta Câmpia Turzii - Alba Iulia, din trenul accelerat Dej – Timişoara! Nu a ajuns acasă până acum! Orice informaţie ne poate fi de ajutor. Persoanele care pot da relaţii sunt rugate să anunţe postul de poliţie cel mai apropiat sau la nr unic 112! Numele ei este MOLDOVAN MINODORA, Dori pentru toţi cei care o cunosc, şi are 64 de ani. Vă mulţumesc din suflet! Dumnezeu să ne ajute s-o găsim!” Acesta este anunţul postat pe facebook, în data de 23 octombrie, de fiica femeii dispărute. Însoţea o fotografie cu cartea de alegător a mamei ei. Postarea a avut peste 42.000 de share-uri. Femeia dispărută a fost găsită ieri, lângă o cale ferată din apropierea Aiudului.

Descoperire macabră

Femeia de 64 de ani a dispărut din tren într-o noapte de sâmbătă spre duminică. Ieri după amiază, tot într-o duminică, resturi din trupul femeii au fost descoperite, întâmplător, de un localnic din Aiud, lângă terasamentul căii ferate, pe raza localităţii Miraslău, în locul numit Toanele Decii. Omul a sunat imediat la 112.

„Echipa de cercetare complexă, formată din poliţişti şi medic legist, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, deplasată la faţa locului, a identificat, la km (CFR) 420+900 m, pe sensul de mers Unirea – Aiud, la o distanţă de aproximativ 5 metri de calea ferată, fragmente ale unui cadavru uman, aflat  în stare de descompunere şi cu urme de muşcături de animale sălbatice”, precizează IPJ Alba, într-un comunicat de presă. „Din cercetări a rezultat faptul că acesta aparţine unei femei în vârstă de 64 de ani, din Alba Iulia, care era urmărită la nivel naţional ca persoană dispărută şi care, la data dispariţiei circula cu trenul, pe ruta Ulmeni, judeţul Maramureş – Alba Iulia. Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care a survenit decesul acestei persoane”.

Moarte accidentală sau omor?

Deşi ambele variante par, în acest moment, plauzibile, există mai multe argumente care pledează pentru ipoteza unui accident. Au fost găsite capul, picioarele şi mâinile femeii dispărute, iar legiştii vor stabili dacă victima prezenta, la nivelul acestora, leziuni (fracturi ale oaselor) care să certifice ipoteza unei căderi accidentale din tren, dar şi dacă dezmembrarea cadavrului a fost făcută prin smulgere (de către animalele sălbatice din zonă) sau prin tăiere (de către un posibil criminal).

Puţinele mărturii despre ultimele ore din viaţa femeii nu indică faptul că ea s-ar fi aflat atunci în vreun pericol. Moldovan Minodora avea 64 de ani şi era de profesie farmacistă. În week-end-ul în care a dispărut, femeia a plecat din Alba Iulia la nişte rude din Maramureş, ca să culeagă ciuperci de pădure, pentru zacuscă. Sâmbătă seară, ea se întorcea acasă. Era târziu şi nu avea tren direct.

La ora 19:04, femeia a urcat, în gara Ulmeni Sălaj (judeţul Maramureş), în acceleratul IR 1642. Ar fi trebuit să coboare în gara Dej (judeţul Cluj) la ora 21:03, iar pentru a ajunge acasă, în Alba Iulia, avea legătură la ora 21:54 (IR 1844). Cel mai probabil însă, trenurile au avut întârziere, aşa că femeia a luat următorul accelerat spre Alba Iulia, IR 12765, care a plecat din gara Dej la ora 23:12. În jurul orei 23:12, trenul se afla la Câmpia Turzii, iar femeia era în viaţă. Şi-a sunat soţul de pe telefonul mobil... I-a spus că e bine, dar se teme ca nu cumva să adoarmă, înainte de a coborî în gara din Alba Iulia.

Din Câmpia Turzii, unde femeia îi spusese soţului la telefon că a ajuns, şi până la Aiud, trenul a mai oprit în staţie la Războieni, în jurul orei 1:42. Puţin înainte de ora 2:00, acceleratul a ajuns şi în zona în care au fost găsite bucăţi din trupul femeii.

E posibil ca femeia să fi rămas pe culoar, în dreptul vreunei uşi deschise şi, astfel, să fi căzut din tren în zona în care au fost găsite ieri resturile umane. Pe de altă parte însă, nu numai farmacista a dispărut din tren, ci şi poşeta şi bagajele ei. E greu de crezut că, în momentul în care ar fi căzut din tren, ea ar fi avut asupra ei şi proviziile cu care plecase de la rudele din Maramureş. Trenul însă avea ca destinaţie finală Timişoara şi nu e exclus ca bagajele rămase ale nimănui să fi fost sustrase de vreun alt călător. De pe altă parte însă, dacă femeia a căzut accidental din tren, atunci poşeta neagră din imitaţie de piele ar trebui să se afle şi ea în zona în care a fost găsit cadavrul.

La ora 2:50, trenul în care a urcat Moldovan Minodora a oprit în Alba Iulia. Ea însă nu amai ajuns acasă, aşa că soţul a sunat-o pe telefonul mobil. Nu i-a mai răspuns nimeni. Duminică, 20 octombrie, el a sesizat dispariţia la Poliţia din Alba Iulia. Femeia a fost dată în urmărire la nivel naţional, însă nimeni n-a reuşit să afle nimic despre ea, până ieri.  

Raportul legiştilor va fi o piesă importantă în clarificarea împrejurărilor în care a murit femeia dispărută.

×