x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete De două ori medicii au greşit. Rezultatul: doi bebeluşi morţi!

De două ori medicii au greşit. Rezultatul: doi bebeluşi morţi!

de Gabriela Mladin    |    12 Feb 2014   •   18:15
De două ori medicii au greşit. Rezultatul: doi bebeluşi morţi!

O familie din Gorj trăieşte o dramă cumplită! Doi copii le-au murit din aceeaşi cauză şi parcă după acelaşi scenariu. Ambii bebeluşi s-au stins la doar o lună de viaţă ca urmare a aceleiaşi boli. Surprinzător, ambii copii au fost “trataţi” de medici, iar la o zi după externarea lor din spital ca urmare a vindecării, aceştia au decedat. Necropsiile au arătat că micuţii sufereau de pneumonie acută.

Drama familiei Stoicoiu din comuna gorjeană Prigoria este de neimaginat. Bebeluşul de doar 3 săptămâni le-a murit la o zi după ce fusese externat din Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Necropsia a fost cea care a adâncit şi mai mult suferinţa, întrucât medicii legişti au constatat că micuţa murise exact din cauza bolii pentru care părinţii o aduseseră la spital să fi vindecată. Este, însă, a doua situaţie prin care părinţii au trecut. La fel s-a întâmplat şi în urmă cu doi ani.

Prima tragedie!
În 25 septemebrie 2012, Roxana a venit pe lume. Era bucuria familie Stoicoiu. La câteva zile de la naştere, fetiţa s-a simţit rău, iar părinţii au dus-o la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Cărbuneşti. Când micuţa a împlinit o lună de viaţă, medicii i-au spus familiei s-o ia acasă pentru că s-a vindecat. Înrezători în spusele medicilor, familia a luat-o pe Roxana acasă. Seara fetiţei i s-a făcut rău şi până când ambulanţa a ajuns s-o preia, aceasta a decedat. Atunci, necropsia a arătat că micuţa murise de pneumonie acută, exact boala de care fusese “tratată” în spital şi pentru care medicii garantaseră vindecarea.

Anchetă fără vinovaţi!
Revoltat, Ion Stoicoiu, tatăl fetiţei a depus plângere la Colegiul Medicului împotriva medicilor de la Spitalul din Târgu-Cărbuneşti. După un an, instituţia a ajuns la concluzia că în această situaţie nu există culpă medicală.
Fără să mai caute răspunsuri şi vinovaţi, familia Stoicoiu s-a resemnat şi la doi ani de la această tragedie, au resuşit să se bucure de un alt copil. I-au pus acelaşi nume: Roxana. Doar că şi acest copil a avut aceeaşi soartă.

Şi al doilea bebeluş a avut aceeaşi soartă!
La naştere i s-a spus familie că totul este în regulă. La câteva zile de viaţă, fetiţa a ajuns la spital, de această dată la cel de Urgenţă din Craiova. Diagnosticul a fost acelaşi: pneumonie. Medicii au ţinut-o în spital aproape două săptămâni, după care au externat-o. “Pe fişa de externare, medicii au scris stare bună. Ne-au spus s-o luăm acasă că e vindecată. Am ajuns cu taxiul de la Craiova, din Dolj până acasă la Prigoria, în Gorj pentru că nu ne-au pus la dispoziţie o ambulanţă. Nu avem maşină, dar, în fine, ne-am descurcat cum am putut. La o zi după externare, şi acest copil ne-a murit. Mă uit pe necropsie şi nu-mi vine să cred”, a povestit tatăl fetiţei, Ion Stoicoiu.

Diagnostic bun, pacientul mort!
Şi, într-adevăr, cauza morţii în certificat este tot pneumonie acută. Exact boala depistată de medicii de la Craiova, dar despre care susţineau că a fost tratată. Exact boala de care murise şi prima fetiţă.
Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a declarat că starea fetiţei se îmbunătăţise şi de aceea au externat-o.

Familia nu mai vrea anchete
Familia Stoicoiu este disperată, dar nu mai au puterea să lupte pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere: “După ce am primit verdictul de la Colegiul Medicilor în primul caz m-am descurajat. Am ajuns la conluzia că ei se apără între ei. Nu vor să stabilească adevărul. De ce să mai depun plângere. Nu am făcut decât să pierd bani, timp şi mi-am făcut mulţi nervi. Nu mai am încredere că se poate face dreptate”, a spus Ion Stoicoiu.
Cert este că în ambele situaţii, părinţii şi-au dus copiii la spital, iar vorba medicilor a fost lege pentru ei. Au sperat că fetiţele sunt bine şi n-au mai mers să le caute sănătatea în altă parte. Acum, IJP Gorj vrea să vadă ce s-a întâmplat în acest caz, dacă cineva a greşit. Poliţia s-a sesizat din oficiu şi aşteaptă colaborarea părinţilor.

×
Subiecte în articol: cazuri malpraxis