x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Anticorupția din MAI își cumpără aparatură de filat pe ascuns polițiști

Anticorupția din MAI își cumpără aparatură de filat pe ascuns polițiști

de Ion Alexandru    |    18 Sep 2023   •   08:20
Anticorupția din MAI își cumpără aparatură de filat pe ascuns polițiști

În timp ce Poliţia Română se află în centrul unui scandal fără precedent, după tragedia de la 2 Mai, în care Vlad Pascu, şoferul beat şi drogat, a intrat în plin cu maşina într-un grup de tineri, ucigând două persoane, iar de la vârful Ministerului Afacerilor Interne se clamează eşecul luptei cu flagelul stupefiantelor, Direcţia Generală Anticorupţie din aceeaşi instituţie continuă o serie nesfârşită de achiziţii de tehnică specială de filaj şi interceptare, începută în urmă cu cinci ani.

 

Luna aceasta, DGA a scos la mezat un nou contract, de o jumătate de milion de lei, prin care vrea să cumpere înregistratoare audio-video disimulate şi disimulabile, asta, în condiţiile în care, în ultimii cinci ani, aceeaşi structură a făcut nu mai puţin de 15 astfel de achiziţii, cheltuind, până în prezent, un buget de aproape 6,9 milioane de lei. 

 

Noua afacere face obiectul unui anunţ de participare publicat, la data de 4 septembrie 2023, de către Direcţia Generală Anticorupţie a MAI pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice), anunţ potrivit căruia se intenţionează o nouă achiziţie de echipamente de tehnică specială, constând în aparate audio şi video de înregistrare şi redare.

Pentru a intra în posesia acestor echipamente, autoritatea contractantă anunţă că organizează o procedură simplificată de selecţie de oferte, la care pune la bătaie un buget estimat la 421.820 de lei fără TVA, respectiv de 501.865,8 lei cu TVA inclusă (102.442 de euro). În aceşti bani intră înregistratoare audio-video disimulabile cu 4G de tip 1, cu un buget alocat de 245.360 de lei fără TVA, întregistratoare audio-video disimulabile cu 4G de tip 2, cu un buget alocat de 105.040 de lei fără TVA, înregistratoare audio-video disimulate tip 1, cu un buget alocat de 37.810 lei fără TVA, şi înregistatoare audio-video disimulate  tip 2, cu un buget alocat de 33.610 lei fără TVA.

Ofertele urmează să fie deschise în data de 21 septembrie 2023, potrivit anunţului citat.

 

Filatorii vor să îmbine „creativitatea” cu mijloacele tehnice moderne

 

În caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziţii se precizează că, potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare, DGA este specializată în acordarea suportului tehnico-operativ în vederea punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru descoperirea, documentarea şi combaterea faptelor de corupţie săvârşite de personalul MAI, fiind autorizată să deţină şi să folosească, în condiţiile legii, dispozitive, mijloace şi sisteme tehnice speciale pentru obţinerea, valorificarea şi stocarea informaţiilor privitoare la faptele de corupţie. 

În acelaşi document, se mai arată că „misiunile DGA pot fi duse la îndeplinire nu doar prin creativitate, dar şi prin dotarea cu mijloace tehnice de ultimă generaţie, de dimensiuni considerabil mai mici în raport cu dotarea existentă la nivelul instituţiei”.

 

Au filat până au uzat dotarea existentă

 

Înregistratoarele audio-video disimulabile cu 4G de tip 1 pe care DGA vrea să le deţină reprezintă, conform documentaţiei de achiziţie, dispozitive de înregistrare audio-video disimulabile, fără pierderi de fişiere în cazul întreruperilor de alimentare, cu acces de la distanţă şi cu posibilitatea accesului prin user şi parolă.

Înregistratoarele audio-video disimulabile cu 4G de tip 2 fac același lucru ca şi primele, dar au posibilitatea de a restricționa accesul la înregistrator.

În ceea ce priveşte înregistratoarele audio-video de tip 1 şi de tip 2, acestea sunt dispozitive miniaturizate, disimulate, fără pierderi de fişiere în cazul întreruperilor de alimentare şi cu dimensiuni extrem de reduse, „de natură să valorifice într-un grad înalt creativitatea lucrătorilor specializaţi, asigurând o disimulare superioară”.

DGA arată că „numărul de dosare penale în care s-a utilizat tehnica specială a condus, în mod inerent, la uzura celei existente la nivelul unităţii, fapt ce ar putea afecta pe viitor valorificarea în mod optim a probatoriului în dosarele penale în care se face solicitarea de punere în executare a mandatelor de supraveghere tehnică”.

 

Pe ce a cheltuit structura aproape 7 milioane de lei

 

Din 2018 şi până în prezent, Direcţia Generală Anticorupţie a MAI a făcut nu mai puțin de 15 astfel de achiziţii de tehnică de interceptare şi filaj, cheltuind un buget de 684.363,51 de lei cu TVA (1.400.890,51 de euro). În 4 septembrie 2018, a fost încheiat un contract de 294.389 de lei fără TVA pentru echipamente de înregistrare şi monitorizare audio-video, echipamente de înregistrare audio de dimensiuni reduse şi cu capacitate de stocare ridicată, echipamente de înregistrare audio disimulate, camere şi microfoane şi de supraveghere IP, kit-uri de vopsire şi o bormaşină silenţioasă. Apoi, la 1 noiembrie 2018, s-au cheltuit 33.800 de lei fără TVA pe kit-uri de acces operativ.

În 9 ianuarie 2019, DGA a încheiat un contract de 43.746,7 lei fără TVA pentru un binoclu cu vedere pe timp de noapte camere de supraveghere IP, camere şi microfoane disimulate. În 15 mai 2019, s-a încheiat un alt contract, de 71.040 lei fără TVA, pentru alte binocluri cu vedere pe timp de noapte şi echipamente de înregistrare disimulate.

În 2 noiembrie 2020, a fost parafată o afacere de 136.000 de lei fără TVA pentru achiziţia unui sistem de supraveghere video, după ce, la 28 octombrie 2020, a fost încheiat un contract de 1.122.360 de lei fără TVA pentru achiziţia unui înregistrator audio-video disimulat, a unui înregistrator audio-video disimulabil, a unui înregistrator audio-video disimulabil compact şi a unui miniînregistrator audio-video disimulabil.

La 14 iulie 2021, DGA a mai cumpărat un kit pentru acces operativ, un kit înregistrator audio-video 4G, un kit înregistrator audio-video şi un kit de monitorizare wireless audio şi GPS, pe care, în 21 decembrie 2021, s-au alocat 1.432.800 de lei fără TVA pentru înregistratoare audio-video disimulabile compacte şi înregistratoare audio-video 4G. Apoi, în 8 august 2022, a fost cumpărat un sistem de printare a cheilor 3D, în valoare de 301.900 de lei fără TVA. În 10 octombrie 2022, s-au mai cheltuit 369.307 lei fără TVA pe dispozitive de scanare suprafețe, un sistem de găurire silențioasă, o soluţie digitală de proiectare imagini în ansamblu şi o soluţie integrată pentru decodificarea şi deblocarea electronică.

La 2 noiembrie 2022, a fost cumpărat un sistem pentru monitorizare flotă auto prin GPS, în valoare de 630.000 de lei fără TVA, iar, în 4 noiembrie 2022, a fost cumpărat un sistem de monitorizarea audio prin GSM. Nu în ultimul rând, în 13 septembrie 2023, DGA a cheltuit 612.730 de lei fără TVA pe o soluţie de proiectare 3D şi de printare a cheilor, pe un kit de extracţie pentru sistemele de închidere şi pe extinderea sistemului de monitorizare prin GPS a vehiculelor.

×
Subiecte în articol: dga achizitie tehnica speciala filaj