x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Procurorul Eva, penal definitiv. Procesul a durat nouă ani

Procurorul Eva, penal definitiv. Procesul a durat nouă ani

de Ion Alexandru43    |    01 Iun 2023   •   08:40
Procurorul Eva, penal definitiv. Procesul a durat nouă ani

Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție l-a condamnat, ieri, definitiv, pe fostul procuror DNA Emilian Eva la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare în dosarul „Tablourilor”. Procurorii ceruseră, la ultimul termen, o pedeapsă cu executare pentru fostul lor coleg. Instanța a dispus confiscarea a 13 tablouri, care vor rămâne în custodia Muzeului Național de Artă al României. 

Conform Deciziei Penale 50/2023, instanța supremă a respins ca nefondată cererea de repunere pe rol a dosarului formulată de Emilian Eva, în schimb a admis apelul procurorilor DNA împotriva sentinței pronunțate de instanța de fond în 2017, pe care a desființat-o, în parte, „numai cu privire la dispoziția de restituire către inculpatul Emilian Eva a tablourilor lăsate în custodie la Muzeul Național de Artă al României”.

Cu majoritate de voturi, judecătorii au dispus confiscarea de la Emilian Eva a 13 tablouri, lăsate în custodia muzeului. Sunt exceptate de la această decizie tablourile pentru care s-a dispus deja restituirea către fiica lui Emilian Eva, Bianca Mădălina Eva, dar și către mai multe persoane din dosar, printre care îi regăsim pe Adrian Rublinschi, Giani Canschi sau celebrul medic ieșean Dan Tesloianu. În rest, judecătorii au menținut toate celelalte dispoziții ale sentinței de la fond. Totodată, instanța a respins ca nefondat apelul declarat de Emilian Eva.

A existat și o opinie separată, a unui judecător din complet, care a opinat că trebuia admisă cererea lui Eva cu privire la imposibilitatea folosirii în acest proces a interceptărilor telefonice efectuate în baza mandatelor de supraveghere tehnică.

 

Trimis în judecată în septembrie 2015

 

Rămâne, așadar, definitivă sentința Secției Penale a ÎCCJ, din urmă cu șase ani, prin care Emilian  Eva a primit 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare. Procurorii DNA au cerut completului condamnarea fostului lor coleg  la închisoare cu executare.

Reamintim că, în 25 iunie 2015, locuința și biroul din Iași ale procurorului Emilian Eva, au fost percheziționate de DNA. Procurorul Eva devenise celebru după ce fusese adus în structura centrală a DNA în mai 2007 special pentru a se ocupa de dosarul ICA. „În decembrie 2008, imediat după ce dosarul ICA a fost trimis în instanţă, Eva a fost trimis înapoi la Iaşi. În urma perchezițiilor făcute la Emilian Eva în 2015, poliția judiciară i-a confiscat sute de tablouri, multe dintre ele false. DNA l-a reținut pe Emilian Eva în iunie 2015 și l-a trimis în judecată în septembrie 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și fals în declarații. În același dosar au fost trimiși în judecată pentru mărturie mincinoasă Bianca Mădălina Eva și Ioan Eva, fiica și, respectiv, nepotul lui Emilian Eva”, dezvăluia, la vremea respectivă, Grupul de Investigații Politice.

 

Dosarul a stat la ÎCCJ aproape cinci ani

 

Apelul în acest dosar a fost înregistrat, sub numărul 2506/1/2018 în data de 28 septembrie 2018 și judecata a debutat la data de 22 octombrie 2018. De atunci, au avut loc nu mai puțin de 18 termene de judecată. La data de 14 noiembrie 2022, curtea a amânat cauza, având în vedere că, pe 11 noiembrie 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat asupra unor chestiuni preliminare în mai multe cauze conexate, printre care și în legătură cu unele chestiuni ridicate în acest dosar. Atunci, ÎCCJ a repus pe rol cauza privindu-l pe Emilian Eva.

Anul acesta, în dosarul respectiv, au avut loc nu mai puțin de patru termene de judecată. La data de 27 februarie, instanța a rămas în pronunțare, însă pronunțarea a fost deja amânată, o dată, la termenul din 24 aprilie. 

 

Tablouri de la doctorul Tesloianu, ca răsplată pentru clasarea unei lucrări


Conform rechizitoriului, în cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care tatăl procurorului se afla internat în spital, inculpatul Eva Emilian i-a solicitat celebrului medic Mihai Tesloianu (FOTO) – anchetat în dosarul privind  dispozitivele medicale extrase de la persoane decedate, să depună toate diligențele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate. Ulterior acestei solicitări, Emilian Eva a dispus printr-o ordonanță clasarea unei cauze penale, respectiv renunțarea la urmărirea penală față de Tesloianu, care era cercetat pentru mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. 

„După soluționarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 – ianuarie 2015, Eva a pretins și primit de la medicul respectiv diverse bunuri și foloase necuvenite drept contraprestație pentru soluția favorabilă adoptată. Este vorba despre tablouri, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro și foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de inculpat cu ocazia unei tranzacții perfectate de martorul denunțător), toate în cuantum de 33.800 euro”, susțin anchetatorii. 

„În perioada ianuarie-februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul a obținut de la Ministerul Culturii – Direcția Județeană pentru Cultură Iași, un certificat de export definitiv și a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii tei  tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitații, una dintre aceste picturi fiind pretinsă și primită cu titlu de mită. „Procedând în această manieră, inculpatul Eva Emilian a disimulat natura ilicită a picturii primită cu titlu de mită”, se arată în actul acuzării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Emilian Eva condamnat dosar tablouri