x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Exclusiv. Documente Stratfor, publicate de Wikileaks. De unde venea entuziasmul gazpromist al lui Videanu

Exclusiv. Documente Stratfor, publicate de Wikileaks. De unde venea entuziasmul gazpromist al lui Videanu

de Adrian Mogos    |    02 Feb 2014   •   21:22
Exclusiv. Documente Stratfor, publicate de Wikileaks. De unde venea entuziasmul gazpromist al lui Videanu
Sursa foto: Gabriel Petrescu/Mediafax

Jurnalul Naţional a început să prezinte o serie de articole legate de “Umbra CIA în România”. Milioane de e-mailuri ale Stratfor au fost făcute public de WikiLeaks. Din acestea reiese că sursele celei mai mari firme de analiză geo-politică din lume mişună şi pe lângă preşedintele  României.
___________________________

Pe 9 decembrie 2009 Reva Bhalla, analist al Stratfor, detalia colegilor discuţia cu o sursă, o femeie aparent angajată a serviciilor secrete: “Dacă punctele sale de vedere sunt folositoare şi dacă vrem informaţii din zona preşedintelui, spuneţi-mi. Nu cunosc nimic despre politica internă din România şi ea mi-a explicat multe lucruri. Ar fi de folos dacă aş întreba-o chestiuni specifice”, a mai scris Reva Bhalla colegilor. În aceeaşi zi, sursa din preajma preşedintelui Traian Băsescu, aflată în relaţie directă cu Bhalla, era descrisă astfel: “Lucrează în servicii secrete, lucrează la reforma serviciilor secrete, este foarte apropiată de preşedinte şi de cercul său şi îmi spune direct că ea este părtinitoare din acest punct de vedere. Se sperie ca dracu’ de ruşi”.

Într-un alt email, Bhalla explica colegilor punctul de vedere al sursei: “Nu spun că Băsescu nu are nici el sânge pe mâini. Dar este mult mai curat decât alţii. Contracandidatul său, Geoană, este susţinut de mafie, tipii ăia sunt majoritatea infractori. Geoană primeşte ordine de la Moscova. El a fost în aprilie acolo şi a coordonat cu Kremlinul cum să-şi asigure preşedinţia”. Analalistul Stratfor a mai scris colegilor că sursa, întrebată fiind despre Băsescu şi susţinerea din partea UE, SUA etc., a ocolit întrebarea în vod vizibil şi a început să vorbească despre FMI şi Banca Mondială. Sursa i-a mai spus lui Bhalla că: “Avem legături directe cu servicii secrete în Orientul Mijlociu – Liban, Autoritatea Palestiniană, Siria, Irak, dar nu cu Afganistan, nu cu state din Asia de Sud”. Cu câteva zile înainte, pe 1 decembrie 2009, Bhalla spunea colegilor din Stratfor că prietena sa din servicii secrete avea suspiciunea că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei – FSB, succesorul KGB, era implicat în protestele din Bucureşti din decembrie 2009. 

Vasali Gazprom
Un analist din cadrul Institutului Diplomatic Român – IDR, una dintre sursele Stratfor pe probleme de politică şi energie, explica Antoniei Colibăşanu, aşa cum reiese dintr-un email din 17 septembrie 2010 că, la o reuniune a ambasadorilor, Băsescu a făcut remarci negative despre South Stream şi a spus că este în favoarea Nabucco (n.r. ­ un proiect energetic care prevede construirea unui gazoduct între Turcia şi Austria). Calitatea analizelor româneşti legate de South Stream (n.r. ­ proeict energetic rival Nabucco) sunt în cel mai bun caz mizerabile şi pe de altă parte există interese ruse în cercurile de afaceri din România, se mai arată în mailurile interne ale Stratfor. “De aceea nu pot să-mi dau seama de entuziasmul gazprom-ist a lui Videanu. Nu este clar pentru mine dacă e vorba de incompetenţă sau lipsă de coerenţă la nivelul politicilor externe ale României sau dacă există afinităţi suspicioase faţă de interesele economice ale Gazprom”, preciza analistul.
Din emailurile Stratfor reiese că analistul IDR este profesorul Radu Dudău. Acesta explicase Antoniei Colibăşanu că tehnicile de negociere lui Adriean Videanu şi a oficialilor din Ministerul Economiei legate de marile proiecte energetice sunt: “fie o tactică de negociere nu foarte deşteaptă (toată lumea fiind convinsă că Nabucco are acele mai mari şanse), fie incompetenţă sau vasalitate faţă de interesele Gazprom”.
Va urma




×
Subiecte în articol: agentia stratfor Stratfor-Wikileaks