x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fiica generalului SRI "Timpanul", afaceri grele cu instituţiile de forţă

Fiica generalului SRI "Timpanul", afaceri grele cu instituţiile de forţă

de Ion Alexandru    |    30 Iun 2016   •   12:55
Fiica generalului SRI "Timpanul", afaceri grele cu instituţiile de forţă

Agenţia Naţională de Integritate, instituția condusă până anul trecut de Horia Georgescu, unul dintre „oamenii lui Traian Băsescu”, cheltuie de la bugetul instituţiei nu mai puţin de 4,13 milioane de euro pentru a-şi instrui angajaţii care lucrează în departamentul IT. Una dintre firmele selectate de către ANI să susţină sesiunile de training aparţine fiicei fostului director adjunct al Serviciului Român de Informaţii, generalul Dumitru Zamfir, condamnat, în anul 2011, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare, pentru cumpărarea ilegală a unei locuinţe din fondurile RA-APPS. Partenerul de afaceri al Iuliei Maria Zamfir, fiica generalului, Dragoş Băsmăluță, se află printre acţionarii unei alte societăţi agreate de SRI, MIRA Telecom, un client fidel al contractelor SRI sau Ministerul de Interne, dar şi foarte apropiată de fostul director al SPP, Gabriel Naghi, şi de actuala conducere a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Inginerii de sistem care activează în cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate vor primi instruire de lux în domeniul IT de la un partener de afaceri al fiicei fostului director adjunct al SRI, Dumitru Zamfir. Timp de patru ani, compania Logika IT Solutions SRL va oferi ANI sesiuni de training şi asistenţă.

Au ofertat fix cât a anunţat ANI că vrea să plătească

Imediat după instalarea la Palatul Victoria a Guvernului tehnocrat, Agenţia Naţională de Integritate a decis să-și instruiască angajaţii în domeniul computerelor şi al reţelelor informatice. În 15 ianuarie 2016, ANI a scos la licitaţie achiziţia unor servicii de administrare IT referitoare la asistenţa tehnică informatică, la servicii de suport tehnic, de formare şi de familiarizare informatică.

Licitaţia propriu-zisă a fost susţinută la sediul ANI, din centrul Capitalei, în data de 17 iunie 2016, unde au fost primite trei oferte. Doar una a fost considerată admisibilă, anume cea a asocierii dintre SC Computer Sharing Bucureşti SRL şi SC Logika IT Solutions SRL Otopeni. Foarte interesant este faptul că suma iniţială pe care Agenţia Naţională de Integritate a precizat-o, încă din publicarea anunţului de participare, ca fiind dispusă să o cheltuie pe acest proiect, este la fel cu cea oferită de asocierea celor două companii. Respectiv 3.363.797 de euro fără TVA. În final, contractul, semnat în 17 iunie 2016, a ajuns la valoarea de 18.164.503,8 lei cu TVA inclus, adică 4.128.296,3 euro.

Concret, în schimbul acestor bani, cele două companii care au participat împreună la această licitaţie vor trebui să ofere ANI servicii Vendor Management cel puțin o dată pe an, pe o perioadă de patru ani, servicii de dezvoltare-design ANI care va fi instruit în acest sens, servicii operaţionale timp de 47 de luni şi servicii de training timp de 399 de zile.

Instruire pentru examenele de certificare, pe bani publici

Caietul de sarcini pentru această achiziţie a fost întocmit încă de anul trecut şi a fost aprobat, în 28 septembrie 2015, de către vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Stan. Conform acestui document, “având în vedere numărul redus de angajaţi IT (ai ANI – n.red.), este necesară achiziţia de servicii de administrare IT, de reţea, de sisteme, aplicaţii şi baze de date, inclusiv şi pentru serviciile de suport licenţe de mentenanţă”. Concret, ANI a anunțat, atunci, că intenţionează să realizeze o infrastructură IT complet virtualizată, atât la nivelul serverelor, cat şi la nivelul fiecărui calculator utilizat în instituţie, prin externalizarea serviciilor de administrare IT.

Cu acest prilej, am aflat şi noi care sunt dotările informatice ale Agenţiei Naţionale de Integritate şi cam câte persoane lucrează, în mod curent, la aceste dispozitive. ANI deţine 40-50 de echipamente de reţea, 50-60 de servere fizice, 60 de servere virtuale, având un număr total de utilizatori ai sistemului de 120 de persoane.

Unul dintre serviciile achiziţionate în urma licitaţiei din 17 iunie este Vendor Management, care se referă la serviciile Microsoft, Oracle, Sap sau Fortinet, oferite de producători şi care urmează să fie intermediate pentru ANI de către cele două firme selectate. Aceleaşi firme vor trebui, potrivit caietului de sarcini, să proiecteze şi să dezvolte sistemele IT&C, respectiv designul şi implementarea arhitecturilor de reţea, design şi implementare a arhitecturii de servere, dar şi configurarea sistemului informatic pentru reducerea consumului de energie.

În ceea ce priveşte serviciile de instruire, acestea vizează punerea la dispoziţia ANI a unor servere de instruire pentru angajaţi, cu rolul de a le permite acestora să participe activ la toate activităţile de administrare, cu o asistență minimă din partea specialiştilor, la nevoie şi în situaţii de criză. Cele două firme urmează să organizeze mai multe tipuri de instruire, pentru serviciile de instruire curriculara de instruire trebuind să fie corelată cu certificările oferite de producătorii software-urilor utlizate pentru ca, ulterior, angajaţii IT ai ANI “să-şi poată susţine un examen de certificare, dacă doresc”. În acest sens, indiferent de tipul de instruire, firmele care au câştigat licitaţia trebuie să pună la dispoziţia ANI instrucţiuni de lucru şi manuale de utilizare, în acord cu configuraţiile concrete ale componentelor Agenţiei Naţionale de Integritate.

La cinci luni de la înființare, intră în firmă fiica generalului SRI

Aşa cum am precizat mai sus, licitaţia pentru livrarea acestor tipuri de servicii a fost atribuită asocierii dintre două companii ce au depus, împreună, oferta de participare. În timp ce despre liderul asocierii, SC Computer Sharing Bucureşti SRL, nu există informaţii care să atragă atenţia, nu acelaşi lucru se poate spune despre cea de-a doua companie desemnată câştigătoare. SC Logika IT Solutions SRL Otopeni a luat ființă în ianuarie 2012 şi a fost fondată de către un anume Dragoş Băsmăluţă, persoană care a deţinut, timp de câteva luni, calitatea de asociat unic al firmei. La înfiinţare, societatea şi-a înregistrat, la Registrul Comerţului, obiectul de activitate “realizarea soft-ului la comandă”.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în data de 3 mai 2012, asociatul unic Dragoş Băsmăluţă decide să se autoconvoace într-o adunare a SC Logika IT Solutions SRL, ocazie cu care a hotărât să cesioneze un pachet de 10 la sută din participaţiile sale la societate către o anume Iulia Maria Zamfir, născută în 1982. Aceasta este nimeni alta decât fiica generalului Dumitru Zamfir, fost director adjunct al Serviciului Român de Informații. Acest aspect face mai mult decât clare motivele evoluţiei spectaculoase ale acestei societăţi în raporturile contractuale derulate cu instituţiile statului, aşa cum vom arăta în cele ce urmează.

Până în martie 2016, societatea în cauză a funcţionat cu aceşti doi asociaţi. Tot de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului suntem informaţi de faptul că, în data de 23 martie 2016, Dragoş Băsmăluţă şi asociata sa, Iulia Maria Zamfir, se reunesc într-o adunare a asociaţilor SC Logika IT Solutions SRL, unde decid să-l coopteze în cadrul companiei pe un anume Ion Mărgăritescu. În urma acestei hotărâri, structura acţionariatului firmei se schimbă, în sensul că Dragoş Băsmăluță deţinea, din acel moment, 60 la sută din participaţii, Iulia Maria Zamfir - 6,66 la sută, iar Ion Mărgăritescu - 33,34 la sută din beneficii şi pierderi.

În aceeaşi zi, are loc o altă hotărâre a asociaţilor companiei în cauză, unde Dragoş Băsmăluță decide să cesioneze o parte din acţiunile sale către ceilalţi parteneri, astfel încât, în urma acestei decizii a acţionarilor, Băsmăluță rămâne cu 50% din acţiuni, Iulia Maria Zamfir îşi majorează participaţia la 10 la sută, iar Ion Mărgăritescu ajunge să deţină 40 de procente. Aceasta este structura acţionariatului SC Logika IT Solutions SRL existentă în momentul în care Agenţia Naţională de Integritate a atribuit contractul privind instruirea propriilor angajaţi în domeniul IT.

Tatăl asociatului Logika Telecom, condamnat de ÎCCJ la un an cu suspendare

Generalul Dumitru Zamfir, tatăl Iuliei Maria Zamfir, parteneră în firma care a câştigat contractul pus la dispoziţie de Agenţia Naţională de Integritate, este fost ofițer de informaţii, specializat în domeniul interceptărilor. Zamfir, cunoscut în sistem şi sub porecla de “Timpanul”, a condus, în calitate de director adjunct, Serviciul Român de Informaţii în perioada 1997-2008. Numele său a apărut într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind trimis în judecată în anul 2011, alături de un alt director adjunct al SRI, Ionel Marin, dar şi de colonelul SRI Cătălin Septimiu Miu. Aceştia au fost puşi sub acuzare de către procurorii anticorupţie pentru că au închiriat şi, ulterior, au cumpărat, în mod ilegal şi la preţuri subevaluate, locuințe aflate în proprietatea Regiei Autonome – Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi în administrarea Serviciului Român de Informaţii. Faptele au fost comise, potrivit rechizitoriului prin care cei trei au fost trimişi în judecată, în anii 2001, respectiv 2005. În octombrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea celor trei la câte un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

Cum a încasat Logika IT Solutions contracte de 102 milioane de lei în nici trei ani

La fix doi ani de la înfiinţare, SC Logika IT Solutions SRL a demarat în forţă contractele cu statul. Mai exact cu instituţiile din zona siguranţei naţionale. Astfel, în 9 ianuarie 2014, Ministerul Administraţiei şi Internelor a încheiat cu societatea în care asociat este fiica generalului SRI Dumitru Zamfir un contract în valoare de 15.850.000 de lei fără TVA, finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, pentru furnizarea de componente hardware şi software necesare realizării sistemului informatic de digitizare a arhivei fizice prin procedeul de scanare a fişierelor din Evidența Centrală a Persoanelor.

La data de 15 iulie 2014, aceeaşi societate a fost selectată de către UM 0296 Bucureşti – Direcţia de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Serviciului Român de Informaţii, pentru furnizarea de echipamente informatice aferente sistemului naţional de protecţie a informaţiilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor din spaţiul cibernetic. Cu acest prilej, societatea a încasat alte 7.634.940,4 lei cu TVA inclus. Aceeaşi instituţie din subordinea SRI a atribuit, în 9 decembrie 2015, aceleiaşi companii un alt contract, în valoare de 539.850 de lei fără TVA, prin încheierea unui acord-cadru referitor la furnizarea unor echipamente de reţea.

O altă structură a Serviciului Român de Informaţii, UM 9029 Bucureşti, a atribuit, în data de 30 mai 2015, cel mai gras contract firmei Logika IT Solutions SRL. Este vorba de nu mai puţin de 56.401.967,12 lei cu TVA, pentru furnizarea şi instalarea unor echipamente şi sisteme informatice aferente Centrului de Date şi acces la infrastructura de comunicaţii de mare capacitate pentru implementarea sistemului informatic integrat de interoperatibilitate între bazele de date ale principalelor instituţii ale statului.

Nici compania Transelectrica SA nu a sărit firma Logika IT Solutions SRL de pe lista clienţilor cărora le-a atribuit contracte. În 11 august 2015, instituția în cauză a achiziţionat de la firma respectivă servicii de upgradare a soluţiei antimalware existentă (şi servicii suport), în valoare de 314.377 lei fără TVA.

În total, SC Logika IT Solutions SRL a primit, în nici trei ani, contracte în valoare totală de 102.524.852,35 lei cu tot cu TVA, adică 23.163.273,7 euro, incluzând aici şi contractul atribuit, în 17 iunie anul curent, de către Agenția Naţională de Integritate.

Băsmăluță, partener cu prietenii fostului şef SPP, Gabriel Naghi

Un alt amănunt interesant al acestei reţele care activează în domeniul serviciilor informatice este faptul că principalul acţionar al SC Logika IT Solutions SRL, Dragoş Băsmăluță, este directorul general al unei alte faimoase companii de profil, respectiv SC MIRA Telecom SA. El deţine chiar şi calitatea de acţionar în această societate. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în aprilie 2016, acţionarul majoritar era Ilie Stelian, un vechi client al contractelor Serviciului de Protecţie şi Pază, pe vremea lui Gabriel Naghi. Ceilalţi acţionari minoritari sunt Dragoş Băsmăluţă, Dănilă Florin Moldovan şi Răzvan Nicolae Preda.

MIRA Telecom a intrat în atenţia opiniei publice în anul 2008, când Aeroportul Mihail Kogălniceanu a achiziţionat de la această companie un detector de urme de explozibili, în valoare de 420.000 de lei fără TVA. Compania în cauză este, potrivit unor dezvăluri făcute de ziarul “Gardianul”, în anul 2006, una extrem de apropiată fostei conduceri a Serviciului de Protecţie şi Pază, în special a fostului director Gabriel Naghi, societatea derulând cu SPP foarte multe contracte. Ea a livrat şi celebrul echipament de detectare a substanţelor explozive pentru Palatul Cotroceni, instalaţie care nu a funcţionat niciodată. O altă instituţie cu care MIRA Telecom se află în relaţii strânse este Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), graţie relaţiei pe care patronul Ilie Stelian ar avea-o cu directorul Marcel Opriş.

Culmea este că, la licitaţia organizată de SRI în 2014, când Logika IT Solutions SRL a primit un lot în valoare de 7.634.940,4 lei, MIRA Telecom a fost selectată pentru două loturi, prilej cu care a încasat 766.022,4 lei cu TVA, respectiv 1.257.360 lei cu TVA.

Instrucţia pe care firma fiicei generalului Zamfir o prestează salariaţilor Agenției Naţionale de Integritate va permite, ulterior, ca aceştia să-şi poată susţine, dacă doresc, un examen de certificare în domeniul informatic. Cele patru milioane de euro sunt suportate de la bugetul instituţiei.

În nici trei ani, firma Logika IT Solutions SRL a încheiat contracte cu instituţiile de forţă ale statului (Ministerul de Interne, Serviciul Român de Informaţii sau Agenţia Naţională de Integritate), în valoare de peste 23 de milioane de euro.

×