x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firma unui consilier local de la Sectorul 6 igienizează autobuzele STB

Firma unui consilier local de la Sectorul 6 igienizează autobuzele STB

de Ion Alexandru    |    23 Iun 2022   •   07:40
Firma unui consilier local de la Sectorul 6 igienizează autobuzele STB

Societatea de Transport București, entitate controlată de Consiliul General al Capitalei, a contractat, săptămâna aceasta, fără licitație, servicii de spălare și igienizare a vehiculelor, angajând în acest sens o companie controlată de un consilier local, din partea PSD, de la Sectorul 6.

Firma acestuia va presta serviciile pentru STB timp de șase luni și va încasa, în schimb, aproape un milion de lei cu TVA. Compania în cauză este menționată de respectivul consilier local în ultima sa declarație de interese, depusă anul trecut, alături de declarația de avere, document din care reiese că soția consilierului local este salarizată chiar de firma contractată de STB.

Afacerea este dezvăluită chiar de Societatea de Transport București (STB), printr-un anunț de atribuire, publicat, la începutul acestei săptămâni, pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice). Conform acestui anunț, compania controlată de Consiliul General al Municipiului București face cunoscut faptul că a contractat servicii de igienizare a vehiculelor din dotare, pentru o perioadă de șase luni, iar în vederea încheierii contractului a ales calea negocierii directe, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

„Negocierea fără publicarea unui anunț de participare este o măsură strict necesară atunci când perioadele de aplicare a procedurilor de licitaţie deschisă, licitaţie restrânsă, negociere competitivă, dialog competitiv sau procedură simplificată nu pot fi respectate din motive de extremă urgenţă, determinate de evenimente imprevizibile şi care nu se datorează sub nicio formă unei acţiuni sau inacţiuni a entităţii contractante. În situaţii în care se impune intervenţia imediată, entitatea contractantă are dreptul de a realiza achiziţia publică în paralel cu aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”, precizează STB în documentul citat.

Afacerea s-a parafat pentru 201.555 de euro

Mai aflăm, pe această cale, că STB își propusese să cheltuiască, pentru acest contract, suma maximă de 859.433,93 de lei fără TVA, precum și că, la această negociere, au depus oferte trei agenți economici. La data de 20 iunie 2022, autoritatea contractantă a decis să declare câștigătoare oferta depusă de SC BMF Total Serv SRl, pentru suma de 829.931,84 de lei fără TVA.

În aceeași zi, Societatea de Transport București a atribuit acestei societăți contractul nr. 49-891/2022, în valoare de 987.618,9 lei cu tot cu TVA (201.554,9 euro).

Conform unei notificări de la Oficiul Național al Registrului Comerțului din 8 aprilie 2022, SC BMF Total Serv SRL era deținută de două persoane fizice. Este vorba despre soții Constantin Tomescu (80%) și Cătălina Tomescu (20%). În aprilie însă, cei doi asociați au decis să majoreze capitalul social al firmei, prin cooptarea unui nou asociat, persoana juridică SC TOM Holding & Development Services SRL. Ca atare, structura capitalului social s-a modificat, Constantin Tomescu rămânând cu 10%, Cătălina Tomescu, cu 2,5%, iar compania nou-intrată preluând un procent de 87,5 la sută.

Firmă în firmă

SC TOM Holding & Development Services SRL, asociatul majoritar al SC BMF Total Serv SRL, este proaspăt înființată și, la rândul ei, îl are ca administrator pe Constantin Tomescu. Firma a luat ființă la data de 2 decembrie 2021, se ocupă, potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, cu „activități ale holdingurilor și a fost fondată, în calitate de unic asociat, de o altă companie, pe nume SC BMF Asset Holding SRL.

Această ultimă companie a fost înființată la data de 9 noiembrie 2021, se ocupă tot cu „activități ale holdingurilor, și îl are drept asociat unic și administrator pe același Constantin Tomescu.

Compania contractată figurează în declarația de interese a lui TomescuConstantin Tomescu, omul din spatele acestei întregi rețele de companii care, în cele din urmă, controlează societatea contractată de STB, zilele trecute, este consilier local la Consiliul Local al Sectorului 6 din Capitală, din partea PSD. În declarația de interese (VEZI FACSIMIL), pe care Tomescu a completat-o și depus-o, în 4 iunie 2021, acesta a menționat calitatea de deținător al unui pachet de 1.200 de părți sociale la SC BMF Total Serv SRL.

Din documentul citat, mai aflăm că respectivul consilier local mai controlează pachete de părți sociale la alte firme, cum ar fi SC EBS Total Solution SRL, SC EBS Cinema Services SRL, SC Cleaning Servexpert SRL sau SC Enercom Energy Trade SRL. Constantin Tomescu este și președinte al Asociației Academia de Facility Management București.

Din declarația de avere depusă la aceeași dată, rezultă că respectivul consilier local deține 95.179,52 de metri pătrați de teren arabil la Fundulea – Călărași, un teren intravilan la Domnești – Ilfov, de 4.884 de metri pătrați, un teren intravilan de 3.049,93 de metri pătrați în București, terenuri intravilane la Vălenii de Munte în suprafață de 7.040 de metri pătrați și două locuri de parcare la Brașov, de 26 de metri pătrați. Tomescu are un apartament de 76,42 de metri pătrați în București, o casă la Vălenii de Munte, de 565,51 de metri pătrați, două case la Fundulea, de 381, respectiv 210 metri pătrați, două studiouri la Brașov, de 46 de metri pătrați fiecare, și două boxe, tot la Brașov, de 4 metri pătrați.

În anul fiscal anterior depunerii acestei declarații de avere, Constantin Tomescu a realizat dividende de 2.365.000 de lei, iar soția sa, Cătălina, de 317.791 de lei. Aceasta din urmă este, conform aceluiași document, salariată a SC BMF Total Serv SRL, firma contractată de STB, de unde ridicase un salariu de 31.370 de lei.

×
Subiecte în articol: SEAP stb Constantin Tomescu