x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete ANAF evaluează averea ținută ascunsă de deputatul PNL Daniel Constantin

ANAF evaluează averea ținută ascunsă de deputatul PNL Daniel Constantin

de Ion Alexandru    |    25 Iul 2024   •   07:40
ANAF evaluează averea ținută ascunsă de deputatul PNL Daniel Constantin

Direcția Antifraudă din cadrul ANAF „evaluează gradul de risc fiscal” al averii nedeclarate a deputatului PNL Daniel Constantin. În acest sens, Grupul de Investigații Politice anunță că îi solicită deputatului PNL Daniel Constantin să își dea acordul pentru ca informațiile obținute de inspectorii ANAF să fie făcute publice, în acest caz, „dacă nu are nimic de ascuns”. Conform GIP, familia lui Daniel Constantin a achiziționat, pe firme, o vilă impresionantă în zona Pipera și trei autoturisme de lux, în valoare de peste 110.000 de euro. Declarația sa de avere, în schimb, este goală la capitolul bunuri imobiliare sau vehicule. Nu are nici măcar conturi în bănci. Dar a investit în părți sociale la cinci companii și a împrumutat două dintre acestea, în sumă totală de 543.695 de lei. Datoriile totale ale lui Constantin au ajuns la 1,5 milioane de lei.

Grupul de Investigații Politice a sesizat ANAF în legătură cu vila și mașinile de lux deținute de deputatul PNL Daniel Constantin. Toate sunt achiziționate pe firme ale familiei Constantin, dar sunt folosite exclusiv în interes personal. Potrivit declarațiilor sale de avere, Daniel Constantin și membrii familiei sale nu dețin în proprietate niciun imobil, niciun autoturism și nu au conturi bancare.

ANAF a răspuns că Direcția Antifraudă Fiscală București «evaluează gradul de risc fiscal» al situației financiare a lui Daniel Constantin, fiind «prioritizate resursele necesare efectuării verificărilor specifice în vederea prevenirii, combaterii și descoperirii faptelor de evaziune fiscală». ANAF ne-a comunicat că „informațiile obținute sau măsurile dispuse de inspectori” ne pot fi transmise doar «dacă există acordul scris al contribuabilului în cauză»”, precizează Mugur Ciuvică.

„Prin urmare, pentru a ne putea comunica rezultatele controlului, ANAF are nevoie de acordul scris al lui Daniel Constantin. Dacă nu are nimic de ascuns, acesta ar trebui să își dea acordul”, a adăugat acesta.

GIP a sesizat ANAF faptul că, în ciuda a ceea ce susține Daniel Constantin în declarațiile de avere, familia sa deține o vilă într-unul dintre cele mai luxoase complexe rezidențiale din România, în zona Pipera, și trei autoturisme de lux. Toate aceste bunuri au fost achiziționate pe firmele deținute de Daniel Constantin și familia sa.

 

Clădirea din Pipera, folosită ca domiciliu

 

Concret, conform sursei citate, vila de 223 de metri pătrați din Pipera a costat 415.100 de euro și a fost cumpărată de firma Cameea Business Solutions, deținută în totalitate de Daniel Constantin. Vila a fost achiziționată sub pretextul desfășurării activității administrative și comerciale a societății. În realitate, aceasta este folosită exclusiv ca domiciliu de familia Constantin, firma neavând în vilă decât sediul social, fără activitate. GIP a pus la dispoziția ANAF declarația dată în fața procurorilor de Scurtu Mihail, administratorul Cameea Business Solutions, și un apropiat al familiei Constantin. Potrivit acestuia „imobilul a fost și este folosit ca domiciliu pentru familia Constantin”.

Scurtu, care este șoferul familiei Constantin, este și unul dintre cei doi angajați ai firmei Cameea Business Solutions. Potrivit declarației date în fața procurorilor, singura activitate a societății este desfășurată de el din propria locuință sau de la sediul unui partener de afaceri al Cameea Business Solutions.

Celălalt angajat al Cameea Business Solutions este, potrivit lui Scurtu, menajera familiei Constantin.

Firmele familiei Constantin au achiziționat, în leasing, și trei autoturisme de lux, un Volkswagen Touareg, un Jeep Grand Cherokee și un Volkswagen Passat. Valoarea totală a acestor autoturisme depășește 110.000 euro. Și acestea sunt folosite în interes personal de familia Constantin.

 

A băgat o jumătate de milion de lei în plasamente și împrumuturi

 

„Jurnalul” a descoperit că deputatul PNL Daniel Constantin nu menționează, nici în declarația de avere depusă anul acesta, dar care vizează veniturile și situațiile financiare aferente anului fiscal 2023, nicio proprietate imobiliară din cele precizate în documentele cercetate de Grupul de Investigații Politice și puse la dispoziția ANAF.

Concret, în declarația de avere completată la data de 13 iunie 2024 și publicată pe site-ul oficial al Camerei Deputaților, liberalul Daniel Constantin susține că, împreună cu familia sa, nu deține niciun fel de terenuri, niciun fel de clădiri, nu are în posesie nicio mașină, niciun obiect sau bun de valoare. Ba, mai mult, precizează că nu deține nimic ca economii în conturi și depozite bancare și nici nu a înstrăinat vreun imobil în ultimele 12 luni anterioare întocmirii acestui document.

În schimb, Daniel Constantin precizează că are bani investiți în plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate în nume personal, în cuantum total de 543.695 de lei. Concret, deține 32.570 de părți sociale la SC Event Trade Consulting SRL, în valoare de 325.700 de lei; deține 15.020 de părți sociale la SC Cameea Business Solutions SRL, în valoare de 150.200 de lei; deține 20 de părți sociale la SC Flower Event Consulting SRL, în valoare de 200 de lei; deține 20 de părți sociale la SC Green Society Development SRL, în valoare de 200 de lei și deține 20 de părți sociale la SC Bloom Society SRL, în cuantum de 200 de lei.

De asemenea, Constantin susține că a împrumutat în nume personal compania SC Cameea Business Solutions SRL cu suma de 29.145 de lei și compania C Event Trade Consulting SRL cu suma de 18.000 de lei.

 

 Oficial, nu deține nimic. Dar este dator la creditori peste 1,5 milioane de lei

 

În ciuda faptului că susține, în declarația de avere citată, că nu are în proprietate niciun imobil și nicio mașină, iar conturile și depozitele bancare pur și simplu nu există, Daniel Constantin este plin de datorii. 

În același document oficial, parlamentarul liberal scrie că are datorii în sumă totală de 1.458.120 de lei și de 27.000 de euro, contractate în 2008, 2018, 2021, 2022 și 2023 de la Banca Românească, de la AJFP Ilfov, de la BRD și de la cinci persoane fizice ale căror nume au fost anonimizate.

La capitolul venituri realizate în anul fiscal 2023, deputatul Daniel Constantin declară că a încasat o indemnizație de la Camera Deputaților în sumă de 131.084 de lei pe an, adică de 10.923,7 lei pe lună, în timp ce soția sa, Elena Ramona Constantin, a realizat venituri anuale de 48.086 lei (4.007,2 lei pe lună), în baza unui contract de muncă încheiat cu SC Green Society Development SRL Ilfov.

Totodată, demnitarul mai precizează că o anume Patricia Andreea Constantin a ridicat, în ultimul an fiscal, dividende de la aceeași companie, SC Green Society Development SRL, în cuantum de 63.965 de lei.

×
Subiecte în articol: fisc avere daniel constantin