x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Generalii Florian Coldea și Dumitru Cocoru și-au deschis a doua companie de imobiliare

Generalii Florian Coldea și Dumitru Cocoru și-au deschis a doua companie de imobiliare

de Ion Alexandru09    |    18 Noi 2021   •   06:38
Generalii Florian Coldea și Dumitru Cocoru și-au deschis a doua companie de imobiliare

Fostul cap militar al Serviciului Român de Informații, generalul în rezervă, cu patru stele, Florian Coldea, împreună cu ex-colegul său, generalul Dumitru Cocoru, și-au extins afacerile. Cei doi au înființat, recent, o a doua companie comercială, care va activa exclusiv în zona imobiliară. Asta, după ce, în primăvara acestui an, generalii în cauză au adăugat la obiectul secundar de activitate al primei firme pe care au fondat-o împreună, vara trecută, același gen de business.

 

Un document de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC)  - Oficiul Registrului de pe lângă Tribunalul București, întocmit în data de 27 septembrie 2021, arată că a fost dispusă autorizarea constituirii, înregistrarea și înmatricularea unei noi companii comerciale, denumită, în acest act, drept „profesionist”. Este vorba despre SC Strategic Assets SRL, cu sediul la parterul unui bloc din centrul Capitalei, de pe Bulevardul Unirii, al cărei obiect principal de activitate declarat este „activități imobiliare pe bază de comision sau de contract”. Activitatea principală menționată în documentația de înmatriculare a acestei societăți este „Agenții imobiliare”.

Cei doi fondatori ai acestei entități economice sunt celebrii foști generali ai Serviciului Român de Informații Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, și fostul director al Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI, generalul Dumitru Cocoru. Din documentul citat mai aflăm că, odată cu cererea formulată de înmatriculare a societății, a fost vărsat integral capitalul social, în valoare de 200 de lei, capital social împărțit în 20 de părți sociale. A câte 10 lei fiecare. 

 

Profituri frumușele în primul an de activitate

 

Aceasta este cea de-a doua companie pe care generalii Florian Coldea și Dumitru Cocoru o fondează împreună, în ultimul an și jumătate. Asta, în condițiile în care, pe data de 21 iulie 2020, cei doi foști ofițeri cu greutate ai SRI înregistrau, de asemenea, la Registrul Comerțului, compania SC Strategic Sys SRL, firmă care, la acel moment, avea drept principal domeniu de activitate „arhitectura, ingineria și serviciile de consultanță tehnică și legate de aceasta”. Printre obiectele secundare de activitate se mai numără: „Reproducerea înregistrărilor” și „Repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice”.

Adunarea Generală a Asociaților companiei SC Strategic Sys SRL hotăra, însă, în 12 mai 2021, completarea obiectului secundar de activitate al societății, fiind introdus codul CAEN 6831, respectiv „Agenții imobiliare”. Prin aceeași hotărâre, cei doi generali au mai stabilit că, în calitate de acționari ai firmei în cauză, au dreptul la dividende din veniturile reale ale societății, iar cuantumul acestora urmează să fie stabilit printr-o altă decizie a Adunării Generale a Asociaților, subsecvent aprobării situației financiare anuale. 

Potrivit datelor oficiale, în cele cinci luni de activitate derulată de societatea foștilor capi ai SRI în anul 2020, cifră de afaceri a fost de 639.739 de lei. Iar profitul net realizat, după plata taxelor și impozitelor, se situează la 573.775 de lei. Ceea ce înseamnă că fiecare dintre cei doi acționari are o cotă de profit net în sumă de 286.887,5 lei. Conform acelorași date, compania a funcționat cu un singur salariat.

 

 

Mai mulți rezerviști apropiați ai lui Coldea s-au reprofilat, la rândul lor, devenind oameni de afaceri

 

Generalul Florian  Coldea a fost trecut în rezervă, în ianuarie 2017, de Klaus Iohannis, la cererea actualului director SRI, Eduard Hellvig. Numele lui Coldea este legat de celebrele protocoale încheiate între SRI și Parchetul General, de binomul SRI-DNA și de fosta șefă anticorupție, Laura Codruța Kovesi. Coasociatul lui Florian Coldea, generalul Dumitru Cocoru, a fost trecut în rezervă, prin decret prezidențial emis de Klaus Iohannis în 9 iulie 2016, din funcția de adjunct al directorului SRI. Anterior, el a ocupat funcția de șef al Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul Serviciului Român de Informații, unde s-a ocupat de domeniul cercetării și proiectării. Dumitru Cocoru este, la bază, expert criminalist în domeniul Sisteme de Telecomunicații și este acreditat de Ministerul Justiției. Asociatul lui Coldea a participat la numeroase misiuni internaţionale, la acţiuni desfăşurate în cooperare cu parteneri străini şi a contribuit la elaborarea şi implementarea, la nivelul SRI, a unor concepte moderne în domeniul cercetării şi dezvoltării tehnologiei comunicaţiilor. 

Reamintim faptul că și celebrul Dumitru Dumbravă, artizanul „câmpului tactic” din justiție, om de bază al lui Florian Coldea și George Cristian Maior, a fost primul om al Binomului intrat în afaceri. În septembrie 2018, acesta a înființat SC Intell Cube Consulting SRL, o firmă, de asemenea, cu sediul într-un apartament la bloc, care se ocupă cu consultanța pentru afaceri și management. Firma are un singur asociat, persoană fizică, respectiv pe generalul SRI Dumitru Dumbravă, care ocupă și funcția de administrator.

Un alt apropiat de-ai lui Florian Coldea, chestorul de poliție Petre Tobă, a devenit acționar într-o firmă de consultanță. Partenerii săi de afaceri însă sunt, de asemenea, nume grele din sistem. Este vorba despre SC Strategic Intelsec SRL, cu sediul social în incinta unui apartament la bloc din sectorul 3 al Capitalei, societatea declarându-și drept obiect de activitate principal „consultanța pentru afaceri și management”. Acționarii sunt Viorel Adrian Stan, general SRI în rezervă și Petre Tobă, fost ministru de interne și fost șef al Inspectoratului General al Poliției Române. Viorel Adrian Stan a fost unul dintre generalii „grei” din cadrul SRI, scos la pensie, în iulie 2017, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în urma trecerii în rezervă, la propunerea lui Eduard Hellvig, a mai multor generali care au lucrat sub mandatul lui George Cristian Maior. Stan este unul dintre apropiații fostului prim-adjunct Florian Coldea, are gradul de general de brigadă cu o stea, și a condus așa-numita Divizie „W” din SRI, secțiunea care se ocupă cu verificarea ofițerilor serviciului. În ultima perioadă de activitate, generalul Viorel Adrian Stan a condus și Secțiunea Informativă a Direcției Antitero din SRI.

×