x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Generalul Silviu Predoiu - SIE, „biban” în afaceri de consultanţă

Generalul Silviu Predoiu - SIE, „biban” în afaceri de consultanţă

de Ion Alexandru    |    17 Dec 2018   •   07:19
Generalul Silviu Predoiu - SIE, „biban” în afaceri de consultanţă
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Generalul Silviu Predoiu, fostul director de facto al SIE, până în vara acestui an, le face concurenţă generalilor SRI Dumitru Dumbravă şi Viorel Adrian Stan, dar şi ex-ministrului tehnocrat de Interne, Petre Tobă, pe piaţa firmelor private de consultanţă. Predoiu şi-a înmatriculat, la mijlocul lunii octombrie, o firmă care oferă consultanţă în comunicare şi relaţii publice, pe care a adăpostit-o într-unul dintre apartamentele unei vile amplasate în imediata apropiere a Palatului Victoria. La aceeaşi adresă, funcţionează o firmă de lichidări cercetată de DIICOT într-un dosar ce priveşte delapidarea Staţiunii Băile Herculane, dar şi compania patronată de un apropiat al familiei Cocoş şi al fostului director al RA-APPS, Georgian Surdu. Odată cu fondarea firmei de consultanţă, Silviu Predoiu a devenit consilierul personal al fostului premier PSD Victor Ponta, pe care îl sprijină în domeniul securităţii naţionale.

 

 

Cel mai longeviv şef în funcţie al unui serviciu secret din România, scos la pensie, la termen, în vara acestui an, prin drecret al lui Klaus Iohannis, a devenit patron de firmă de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării. Este vorba despre celebrul general cu patru stele, Silviu Predoiu, fostul director interimar al Serviciului de Informaţii Externe, cel care, după intrarea în “civilie”, a devenit consilierul personal al lui Victor Ponta.

“Jurnalul” a intrat în posesia unei încheieri, din 15 octombrie 2018, a Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care, prin rezoluţia nr. 129096, în baza cererii formulate sub numărul 508061 din data de 12 octombrie, a dispus autorizarea constituirii, înmatricularea şi înregistrarea SC Exintell Consult SRL, avându-l fondator, asociat unic şi administrator pe generalul Silviu Predoiu. Conform documentului citat, compania nou-înfiinţată derulează activităţi de consultanţă pentru management, iar activitatea principală declarată la Registrul Comerţului, aferentă Codului CAEN 7021, se referă la “activităţi de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării”. Firma are un capital social de 200 de lei, subscris şi vărsat integral în data de 11 octombrie 2018, împărţit în câte 20 de părţi sociale a 10 lei fiecare.

De remarcat este că fostul director operativ al SIE şi-a înregistrat această companie de consultanţă exact în perioada în care a devenit consultantul personal al fostului premier Victor Ponta, pe probleme de siguranţă naţională, având, totodată, şi calitatea de coleg al lui Ioan Rus, devenit, la rândul său, consilier pe probleme economice al lui Ponta.

 

Colegul de sediu, cercetat de DIICOT

Însă, nu doar faptul că generalul cu patru stele Silviu Predoiu şi-a făcut firmă de consultanţă este ştirea momentului, ci alte date extrem de interesante în legătură cu această companie. Din datele furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, reiese că SC Exintell Consult SRL a fost înregistrată cu sediul social într-o vilă din zona Pieţei Ion Mihalache, aflată la doi paşi de Palatul Victoria. Mai exact, sediul firmei fostului şef al SIE este situat în Bulevardul Ion Mihalache, nr. 65, etajul 2, apartament 5, sector 1, Bucureşti. Ei bine, tot de la Registrul Comerţului aflăm că, exact în acelaşi apartament, mai sunt înregistrate, cu sediul social, cel puţin două companii private, cu istoric mai mult decât interesant.

Astfel, la aceeaşi adresă, îşi are sediul social compania de lichidări şi de executări Victrix Capital SPRL, patronată de avocatul Marius Ghiţă. În septembrie 2017, acesta a fost ridicat de procurorii DIICOT Caraş-Severin direct din sala de judecată. Concret, şapte persoane au fost ridicate din sala de judecată a Tribunalului Caraş-Severin, sub acuzaţia că au devalizat staţiunea Băile Herculane. Este vorba despre Gheorghe Brad, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, devenit executor judecătoresc, omul de afaceri Alexandru Gavrilescu, patronul Hotelului Dacia RRT din Capitală, soţia acestuia Antonela Gavrilescu, avocatul Istrate Rusu, reprezentant al administratorului judiciar al SC Hercules SA, avocatul Marius Ghiţă, patronul Victrix Capital SPRL, avocata Mioara Dumitrache şi lichidatorul judiciar Vasile Dumitru. Cei în cauză erau puşi sub acuzare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare, spălare de bani, abuz în serviciu, şantaj şi sustragere de sub sechestru, şi se aflau la instanţa respectivă pentru un termen înr-un dosar de insolvenţă.

Conform DIICOT, ancheta a plecat de la o sesizare vizând exploatarea ilicită a SC Hercules SA, societatea care deţinea peste 50 de imobile în staţiunea Băile Herculane, liderul grupării fiind Iosif Armaş, alături de omul de afaceri Valeriu Verbiţchi. Procurorii spun că, din aprilie 2017, la acest grup infracţional au aderat avocaţii Marius Ghiţă şi Mioara Dumitrache, care erau administratori judiciari ai SC Hercules SA, cei doi “continuând activitatea de devalizare a acesteia, în sensul că au întocmit contracte păguboase pentru societate, menite să transfere sumele de bani către companiile administrate de omul de afaceri Alexandru Gavrilescu.

Mai departe, DIICOT arată că, urmare a instituirii unui sechestru asigurător asupra bunurilor mobile, Alexandru Gavrilescu a demarat un circuit prin care a scos imobilele de sub sechestru, după care şi le-a însuşit în cadrul unor proceduri de executare silită, cu sprijinul executorului judecătoresc Gheorghe Brad, fost procuror. Acesta din urmă a permis, în mod ilegal, executarea silită a nouă clădiri ce, în trecut, au fost delapidate de la Hercules SA. În cauza instrumentată de DIICOT, Ministerul Afacerilor Interne, prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 10 milioane de euro.

 

Afacerea Coresi, Victrix şi plângere pe numele lui Ponta

Societatea de lichidări Victrix Capital SPRL, care împarte sediul social cu firma generalului Silviu Predoiu, este implicată şi într-o altă afacere celebră. Este vorba despre insolvenţa CNI Imprimeriile Coresi, unde deţine, de asemenea, calitatea de administrator judiciar. În 2015, Uniunea Sindicatelor Tipografice din România, prin filiala Giurgiu, a depus la Parchet un denunţ penal împotriva Victrix Capital şi a fostului premier Victor Ponta. Sesizarea îi mai vizează şi pe directorul interimar al CNI Imprimeriile Coresi SA, Ilie Marius Bogdan, pe fostul ministru al Culturii, Hegedus Csilla, iar Ponta a fost reclamat în calitatea sa de premier, dar şi de ministru interimar al Culturii.

Concret, lui Ponta şi lui Hegedus Csilla li se reproşa că, deşi au avut putere de decizie, cu privire la derularea activităţii CNI Coresi SA, niciunul dintre cei doi nu a luat nicio decizie, cu toate că fuseseră informaţi, prin numeroase adrese, despre neregulile petrecute în cadrul imprimeriei.

 

Vecin cu omul lui Dorin Cocoş

Potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, acelaşi apartament din imobilul situat în Bulevardul Ion Mihalache nr. 65 este împărţit de SC Exintell Consult SRL, firma generalului Silviu Predoiu, nu doar cu Victrix Capital SPRL, dar şi cu un alt SRL. Este vorba despre firma Rama Development Solutions SRL, controlată de omul de afaceri Marian Grigorov. Acesta din urmă este, pe de o parte, soţul  Mariei Alexandra Grigorov, fosta parteneră de afaceri a Olguţei Chiriac (ex-Cocoş), prima soţie a lui Dorin Cocoş, în mall-ul pe care aceasta îl deţine în Centrul Vechi al Capitalei. Pe de altă parte, Marian Grigorov este cumătrul fostului director al Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Georgian Surdu, căruia Marian Grigorov i-a botezat copilul. La rândul său, Georgian Surdu este cunoscut ca om de casă al fostului cuplu Udrea-Cocoş, el însuşi fiind trimis în judecată şi condamnat definitiv la trei ani cu executare, într-un dosar care l-a vizat şi pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Marian Bîgiu. Surdu a fost acuzat de DNA că, în august 2013, i-ar fi dat lui Bîgiu suma de 878.222,47 euro, reprezentând 8% dintr-un contract al Consiliului Judeţean Buzău, pentru ca afacerea să ajungă la o firmă controlată, prin interpuşi, de fostul şef al RA-APPS.

Tot întâmplarea face că Marian Grigorov a deţinut, până în anul 2008, compania  SC Symmetrica Construct SRL Bucureşti, societate care închiriase, anterior, de la SC Compania Naţională Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa SA, o suprafaţă de teren de 23.392 metri pătraţi, amplasată la ieşirea spre Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, din zona Băneasa. De asemenea, acelaşi Marian Grigorov este proprietarul unei vile construite la Snagov, lipită de fosta reşedinţă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, pe terenul de sport folosit de fostul dictator comunist. Vecinul lui Grigorov este chiar RA-APPS, instituţie care a fost condusă ani de zile de omul cuplului Udrea-Cocoş, Georgian Surdu.

Desigur, toate aceste legături reprezintă doar simple coincidenţe, iar faptul că fostul director interimar al SIE, Silviu Predoiu, a ales să-şi înfiinţeze compania de consultanţă exact acolo unde funcţionează şi celelalte două societăţi, este doar o întâmplare.

 

Avansat de Băsescu, pensionat de Iohannis şi recuperat de Ponta

Silviu Predoiu este cel mai vechi şef al unui serviciu secret care a activat în sistem până în această vară. General cu patru stele, Predoiu a fost director operativ al Serviciului de Informaţii Externe până în 5 iunie 2018, fiind trecut în rezervă, prin decret al preşedintelui Klaus Iohannis, la începutul lunii august.

Silviu Predoiu a preluat conducerea interimară a SIE în septembrie 2016, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. Născut în 5 august 1958, Predoiu a ocupat patru mandate consecutive funcţia de director interimar al serviciului (20 iulie – 4 octombrie 2006, 19 iunie – 5 decembrie 2007, 23 aprilie 2014 – 30 iunie 2015 şi 26 septembrie 2016 – 5 iulie 2018). La bază inginer geolog, Silviu Predoiu a absolvit, în anul 1984, cursurile Facultăţii de Geologie-Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti, după care a lucrat ca geolog la ICE şi la Întreprinderea de Metale Rare Bucureşti. În 1989, a absolvit un curs de informaţii externe în cadrul Şcolii de Ofiţeri de Securitate de la Brăneşti, după care, în 1990, s-a încadrat în cadrul Serviciului de Informaţii Externe, cu gradul de locotenent major, activând ca ofiţer operativ de contraspionaj extern.

În 1993, Predoiu a absolvit un curs postuniversitar de jurnalism, iar în 1999 un curs postuniversitar de management, adică exact domeniile de activitate ale firmei sale înfiinţate în 2018. Silviu Predoiu a devenit general în anul 2004. În decembrie 2005 a fost numit de Băsescu director adjunct al SIE, primind şi a doua stea de general, după care, în 2007, a devenit general cu trei stele şi, ulterior, cu patru stele.

 

Startul l-au dat generalii lui Florian Coldea

Anul 2018 se poate numi şi anul generalilor din serviciile secrete care au intrat în afaceri private, la vedere. Silviu Predoiu este, până acum, ultimul dintre greii serviciilor ieşiţi la pensie care şi-au deschis firme de consultanţă pentru afaceri şi management. “Jurnalul” a dezvăluit, în urmă cu două săptămâni, în exclusivitate, faptul că fostul ministru de Interne şi ex-şef al Poliţiei Române, Petre Tobă, şi-a deschis o companie de profil împreună cu generalul SRI în rezervă Viorel Adrian Stan. Tot în această vară.

În toamna acestui an, însă, chiar în luna septembrie, un alt general, Dumitru Dumbravă, de la SRI, a devenit şi el patron. Omul cel mai apropiat al lui Florian Coldea şi al lui George Maior, care s-a ocupat de implementarea câmpului tactic în justiţie, şi-a înfiinţat compania Intell Cube Consulting SRL, cu sediul, de asemenea, într-un apartament la bloc, cu capital social de 200 de lei. Dumbravă îşi administrează singur afacerea, pe care a fondat-o la doar câteva zile după ce a fost trecut în rezervă la cerere.

 

Compania lui Silviu Predoiu se numeşte Exintell Consult şi dă consultanţă în PR şi Comunicare. Societatea a fost fondată în timp ce şeful SIE devenea consilierul lui Ponta.

 

Şeful spionajului românesc devine, astfel, concurent pe piaţa privată al generalilor SRI Dumitru Dumbravă şi Viorel Adrian Stan. Cei doi se ocupă tot cu consultanţa în management.

×
Subiecte în articol: silviu predoiu