x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Încă un milion de euro greu de justificat pentru Elena Udrea

Încă un milion de euro greu de justificat pentru Elena Udrea

de Oana Stancu Zamfir    |    25 Mai 2015   •   12:28
Încă un milion de euro greu de justificat pentru Elena Udrea
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Tranzacția prin care Elena Udrea a intrat în posesia terenului de pe malul lacului Străulești în noiembrie 2006 nu ascunde înșelarea unei bătrâne doamne, ci o posibilă mită de cel puțin un milion de euro.

În urmă cu două săptămâni, dezvăluiam în Jurnalul Național povestea dubioasă a achiziționării unui hectar din fosta bază BTT Străulești de către Elena Udrea. 5.000 mp de pe strada Godeanu proveneau de la un anume Țenea Tudorel, alți 5.000 mp de la Adamescu Elena Sarmiza.

Curios, BTT acționase în instanță mai multe persoane, printre care și pe Elena Udrea pentru retroce¬darea bazei sale de peste nouă hectare, dar în 2010 și-a retras acțiunea.

Prețul la care protejata lui Traian Băsescu a intrat în posesia terenului ridica mari semne de întrebare. În aceeași perioadă în care Udrea dădea trei milioane de euro pe 6.000 mp în apropiere, pe strada Neajlo¬vului, cu ieșire la lacul Grivița, pe 5.000 de mp de la vârstnica Adamescu plătea doar 188.000 de euro.

,,Prețul vânzării este de 40 euro/mp, respectiv 188.425 euro. Subsemnata Adamescu Elena Sarmiza declar că am primit direct în mână de la cumpărătoare suma de 188.425 euro, am numărat banii, prezenta declarație reprezentând chitanță descărcătoare și declar că nu mai am nicio pretenție de nicio natură, prezentă sau viitoare, cu privire la suma reprezentând întregul preț al vânzării terenurilor descrise mai sus”, se scrie în contractul de vânzare-cumpărare.

Aceeași formulare apare și în contractul prin care Traian Băsescu a achiziționat celebra vilă din Băneasa, București-Ploiești 137B. Vilă pe care Băsescu a susținut că a plătit-o cu banii rezultați din vânzarea terenului din Băneasa, numai că raportul de la Spălarea Banilor a arătat că el banii de la Cășuneanu i-a luat, numai că n-a plătit vila cu ei, ci i-a băgat în cont, luni mai târziu transferându-i fiicei sale Ioana. Cum raportul arată că alți 280.000 euro nu deținea, absența chitanței descărcătoare din tranzacția amintită ar putea fi elementul care să probeze că n-a plătit deloc imobilul, fiind vorba de o șpagă.

Bătrânica a cui e?
Și în cazul Elenei Udrea suspiciunile sunt de aceeași natură. Asta pentru că doamna Adamescu nu este o bătrânică înșelată. Pe portalul justiției ea apare reprezentată de o anume Zvorișteanu Anna Cristina. Doamna lucrează la Direcția Sanitar Veterinară București, este soția celui care conduce această direcție, iar în declarația de avere apare și o moștenire de la Adamescu Elena, un apartament. Informațiile noastre arată că doamna Adamescu este mama doamnei Zvorișteanu, iar doamna Zvorișteanu este fina Narcisei Mirică, prietenă intimă a Elenei Udrea, care, condamnată la doi ani de închisoare pentru luare de mită și achitată apoi în apel, se mută în Statele Unite cu o avere uriașă, locuind într-o proprietate de 4,5 milioane de dolari. La patru luni după tranzacția Elenei Udrea, Mirică avea să cumpere și ea, pe aceeași stradă Godeanu, un teren de două hectare din fosta bază BTT. Terenul fiind cumpărat de la soția lui William Brânză, Crenguța Didu, fostă directoare la RAAPPS. În plin boom imobiliar și în plină explozie a acelei zone, și doamna Brânză vinde sub 40 de euro pe mp.

Prețul derizoriu al ambelor tranzacții nu este trădat doar de către tranzacția făcută de Elena Udrea în fix aceeași perioadă pe strada Neajlovului, unde plătește trei milioane de euro pentru 6.000 de metri pătrați. Actul de partaj în urma divorțului de Dorin Cocoș este o probă zdrobitoare. Udrea declară că terenul este evaluat la 1.012.758 euro potrivit grilei notarilor. Se pune întrebarea rezonabilă: dacă după criza imobiliară acest teren face peste un milion de euro, în plin boom imobiliar cum făcea el doar 188.000?
 

×