Fiul fostului șef al serviciului secret al Ministerului Justiției, din perioada ministeriatului Rodicăi Stănoiu a fost respins, în septembrie 2014, la interviul organizat de instituția condusă de Laura Codruța Kovesi pentru ocuparea unuia dintre cele 15 posturi de procuror anticorupție vacante la centrala DNA și la structurile teritoriale ale acestei instituții. Darius Ureche este fiul generalului Marian Ureche și activează, în prezent, ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului București. Decorat, în anul 2002, de fostul președinte Ion Iliescu, cu Diploma “Meritul Judiciar”, Darius Ureche a fost implicat, în anul 2013, în dosarul privid moartea artistei Mădălina Manole, el reprezentând Parchetul în instanță, cu ocazia contestării de către părinții artistei a rezoluției de neîncepere a urmăririi penale în dosarul în care s-a constatat că moartea acesteia a survenit ca urmare a unui act suicidal.
În toamna anului 2014, DNA, sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, a scos la concurs 15 posturi de procurori anticorupție pentru structura centrală, dar și pentru serviciile teritoriale anticorupție Brașov, Iași, Suceava și Pitești. Examenul în sine a constat în susținerea unui interviu, chiar la sediul central al DNA din București, la care s-au înscris 28 de candidați. Interviul s-a desfășurat în 3 septembrie 2014, iar, la final, din cei 28 de candidați, doar 13 au fost declarați admiși. Pentru participarea la interviu, fiecare candidat a trebuit, în prealabil, să depună un CV care să conțină parcursul profesional, la care să atașeze un număr de 3-5 lucrări reprezentative din activitatea acestora. Conform unui comunicat ulterior al DNA, cu ocazia susținerii interviurilor, candidaților le-au fost verificate, printre altele, cunoștințele referitoare la prevederile Legii nr. 78/2000, ale legii de înființare a DNA, dar și la capitolul referitor la infracțiunile de corupție din Codul Penal. 15 candidați au fost declarați respinși. Printe aceștia se numără și procurorul Darius Ureche, care a candidat pentru un post de anchetator anticorupție vacant chiar la structura centrală.
Verificat de CNSAS, găsit „curat” la capitolul „poliție politică”
Darius Ureche, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel a Municipiului București, respins în urma concursului organizat de Laura Codruţa Kovesi în anul 2014, este nimeni altul decât fiul fostului general de securitate, Marian Ureche, care a ocupat, în perioada în care la conducerea Ministerului Justiției s-a aflat Rodica Stănoiu, funcția de director general al Serviciului Independent de Protecție și Anticorupție (faimosul SIPA). Darius Ureche, născut la data de 21 august 1969, este fiul lui Marian Ureche (născut la data de 17 mai 1942) și al Elenei Ureche (născută la data de 12 aprilie 1936). În anii 90, familia Ureche locuia într-un imobil din Sectorul 5 al Capitalei. În anul 2002, când tatăl său conducea serviciul secret al Ministerului Justi- ției, procurorul Darius Ureche a fost decorat de către președintele României. Astfel, în data de 28 iulie 2002, fostul șef al statului, Ion Iliescu, a emis Decretul cu numărul 602, prin care a conferit, printre altele, diploma “Meritul Judiciar” clasele I-V, procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de la parchetele de pe lângă curțile de apel, de pe lângă tribunal, de pe lângă judecători și de la parchetele militare. În Anexa 3 a acestui decret, contrasemnat și de premierul de la acea dată, Adrian Năstase, ca procuror care activa în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București a primit această diplomă și Darius Ureche. Numele acestuia se află menţionat la poziţia nr. 78. Opt ani mai târziu, Darius Ureche a făcut obiectul verificărilor Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Atât la cererea sa personală, cât și la solicitarea lui Sorin Ilieșiu și a lui Mircea Valentin Toma. Pe numele fiului fostului șef SIPA au existat patru cereri de verificare, una din anul 2005, două din anul 2008 și o a treia din anul 2010. În 12 august 2010, a fost emisă o notă de constatare, iar în 28 septembrie 2010 a fost întocmit un proces verbal de verificare care au făcut obiectul adeverinței nr. 3.773/2010, prin care s-a arătat că „nu există date sau indicii din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securității, în sensul legii, cu privire la domnul Ureche Darius, fiul lui Marian și al Elenei, născut la data de 21 august 1969, în București”.
Implicat în dosarul privind moartea cântăreței Mădălinei Manole
Cu mai bine de un an înainte să se prezinte la interviul pentru ocuparea unui post vacant la centrala DNA, procurorul Darius Ureche a fost implicat în dosarul privind moartea artistei Mădălina Manole. Mai exact, fiul fostului șef SIPA a reprezentat, la Tribunalul București, Parchetul de pe lângă Tribunalul Municipiului București, în procesul în care părinții Mădălinei Manole au atacat două rezoluții dispuse în această cauză, în anul 2012.
În cererea lor, părinții Mădălinei Manole au reclamat faptul că procurorul de caz nu a respectat dispozițiile impuse de Tribunalul București, în 2011, împotriva unor rezoluții ale Parchetului, respectiv că nu s-a dispus completarea activității de cercetare penală. Este vorba despre rezoluţia nr. 2.675/P/2010, dispusă în data de 12 octombrie 2012, prin care Parchetul Capitalei a dat neînceperea urmăririi penale în privința soțului Mădălinei Manole. În 2011, procurorii au dispus, de asemenea, neînceperea urmăririi penale în cauza privind decesul Mădălinei Manole, reținându-se că nu au fost sesizate indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni a cărei victimă să fi fost artista, decesul acesteia survenind ca urmare a unui act suicidal. Împotriva acestei rezoluții, părinții au făcut contestație, care a fost respinsă în luna februarie 2011. Sesizat, Tribunalul Municipiului București a admis, în cele din urmă, plângerea și a dispus ompletarea urmăririi penale în cauză. În urma reluării anchetei, procurorii au constatat, din nou, că nu există indicii referitoare la săvârșirea vreunei infracțiuni contra vieții a cărei victimă să fi fost Mădălina Manole, dar nici indicii cu privire la săvârșirea vreunei infracțiuni de determinare sau înlesnire a sinuciderii, fiind, pentru a doua oară, dispusă o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. Rezoluția a fost din nou contestată de către părinți și așa a ajuns procurorul Darius Ureche să reprezinte Parchetul în această speță la Tribunalul București. Cu fiul fostului șef SIPA la bară, în data de 5 iunie 2013, judecătorul Constantin Marinco Marin, de la Tribunalul București, a respins ca nefondată plângerea părinților Mădălinei Manole, decizia fiind una definitivă.
Generalul Ureche i-a donat fiului casa în care a locuit
Potrivit declarațiilor de avere și de interese depuse, în calitate de procuror, aflate în evidențele electronice, începând cu anul 2008, Darius Ureche a activat exclusiv la Parchetul de pe lângă Tribunalul Municipiului București. Dintr-un astfel de document, completat la data de 10 septembrie 2009, rezultă că fiul generalului Marian Ureche deținea, prin intermediul soției sale, Violeta Cristina Ureche, două terenuri intravilane în județul Ilfov, unul achiziționat în anul 2007, în suprafață de 340 metri pătrați, în comuna Domnești, și al doilea, în suprafață de 998 metri pătrați, în comuna Vidra. În documentul respectiv nu apare nicio clădire aflată în proprietatea familiei. În schimb, în declarația de avere completată la data de 15 mai 2009, Darius Ureche notează faptul că tatăl său, Marian Ureche, și mama sa, Elena Ureche, i-au donat, cu contract de donațe, casa de locuit, în suprafață de 135,88 metri pătrați, la o valoare impozitabilă de 241.506 lei, situată în Intrarea Viilor, din Sectorul 5 al Capitalei. Aceasta este casa în care a locuit, potrivit informațiilor noastre, fostul șef al SIPA, generalul Marian Ureche. La aceeași adresă își are domiciliul și soţia lui Darius, Violeta Cristina Ureche. Aceasta este medic și este asociat unic la compania medicală SC Sanadi Fortune SRL, înființată, în anul 2008, în Sectorul 6 al Capitalei. Darius Ureche mai ocupă și funcția de membru în comisia de evaluare a activităţii profesionale, constituită la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, după plecarea lui Dragoș Nestor, fost procuror-șef al acestei unități de procuratură. Soții Darius și Violeta Cristina Ureche au mai achiziționat, în anul 2015, un apartament în București, în suprafață de 63,77 metri pătrați. În declarația de avere depusă de procuror, în anul 2016, rezultă că, în 2015, acesta a contractat de la BCR un credit în valoare de 135.000 de lei, scadent în anul 2025.
Șefia SIPA, venită „în plic” din direcția SRI
Tatăl lui Darius Ureche, Marian Ureche, a fost, până în 2003, directorul general al SIPA. În 1980, Marian Ureche a lucrat ca ofițer în cadrul Securității Municipiului București, după care a fost avansat în funcția de comandant adjunct al Secției Direcția I de Informații Interne (UM 0610), numită ramura de poliție politică a fostei Securități. Potrivit presei centrale, Marian Ureche a avut un rol activ în combaterea propagării mesajelor posturilor de radio occidentale care emiteau în limba română, dar și a intelectualilor disidenți ai epocii (jurnaliști, artiști, pictori etc.). După revoluția din 1989, acesta a fost detașat la Scoala de la Băneasa și, ulterior, a activat în structurile Serviciului Român de Informații. Din această zonă, generalul Ureche i-a fost “recomandat”, în anul 2002, fostului minstru al Justiției, Rodica Stănoiu, pentru funcția de director general al Serviciului Independent de Protecție și Anticorupție (SIPA). În cadrul unui interviu acordat zilele trecute postului de televiziune Antena 3, Rodica Stănoiu a recunoscut faptul că Marian Ureche a fost propunerea pentru șefia SIPA venită din partea SRI. În 4 septembrie 2003, generalul Marian Ureche a demisionat din această funcție, trimițându-i Rodicăi Stănoiu o scrisoare în care a invocat faptul că politicul a devenit, dacă nu complice, cel puțin indiferent la abuzurile care se comit de către grupări de putere pentru acapararea instituțiilor din domeniul justiției, cum ar fi Ministerul Justiției, Parchetul Național Anticorupție și chiar SIPA. În martie 2004, generalul Ureche a recunoscut în fața Colegiului CNSAS că este aceeași persoană cu cea care, sub același nume, apărea în informările și dosarele instituției. În 29 martie 2004, Colegiul CNSAS a decis, prin vot unanim, că Marian Ureche a făcut poliție politică înainte de 1989.
Adjunctul, fost securist, ofițer în aproape toate serviciile din România
Marian Ureche nu este singurul fost ofițer de securitate care a ajuns la conducerea SIPA. În calitate de director al acestui serviciu secret, Ureche și-a adus un director adjunct de încredere. Acesta se numește Dan Gheorghe, la rândul lui ofițer de securitate. Dan Gheorghe a absolvit Școala de Ofițeri a Ministerului de Interne, iar în anii 80 a fost angajat al Securității, în cadrul UM 0800. În anul 1998, acesta a fost transferat la UM 0620 (Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă) și a devenit, în scurt timp, adjunct al comandantului acestei unități. În 1989 avea gradul de maior și ocupa funcția de locțiilor al șefului USLA. Decembrie 1989 l-a găsit pe Dan Gheorghe în calitatea de șef al dispozitivului de securitate al Aeroportului Otopeni. După 1990, odată cu înfiinţarea SRI, Dan Gheorghe a fost recuperat de Virgil Măgureanu și numit șef al Brigăzii Antiteroriste. Accesul lui Gheorghe în SRI a însemnat și bătătorirea drumului către acest serviciu a lui Florian Coldea, cu care Dan Gheorghe s-a aflat în relații extrem de apropiate, de familie. De la SRI, Dan Gheorghe s-a mutat la Serviciul de Informații Externe, iar, în anul 1993, cu sprijinul lui Gelu Voican Voiculescu, a ajuns să conducă serviciul secret al Ministerului de Interne, faimosul „Doi ș’un sfert”, UM 0215. În perioada în care Dan Gheorghe a condus unitatea, aceasta a fost implicată în scandalurile privind „afacerea Jimbolia”, „afacerea Megapower” și devalizarea Bancorex. De la UM 0215, Dan Gheorghe a fost readus în SRI, după care a ajuns la SIPA, ca adjunct al lui Marian Ureche, după care a plecat în privat, unde a devenit mâna dreaptă a lui Nicolae Dumitru , zis „Niro”, conducându-i afacerile. A decedat în 2011.