In iulie 2008, Jurnalul National publica un articol legat de dezastrul ecologic din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita. "Nici o padure nu mai e virgina. La sfarsit de saptamana, petrecerile se incing aici mai abitir ca la o nunta. Gratare, muzica, lautari, betii. Azi, beiul locului e un mare «general» care face militarie cu subordonatii sai, sefii de parc si ocol silvic. Pentru ei, timpul s-a oprit ierarhic si slugarnic pe vremea vizitelor comuniste.
La sediul Directiei Silvice, Ion Tabugan a avut o iesire, aruncand cu telefonul dupa noi. Si-a revenit in cateva minute, motivand ca in domeniul silvic, in ograda dumnealui, daca nu face militarie e degeaba. Directorul Parcului National, fost sef de ocol silvic, ne-a preluat la ordine. Dupa cum ne-a povestit, la ziua sefilor de ocoale silvice, organizata de Tabugan, au pornit de altfel la o vanatoare pe cinste. La ultima petrecere in cinstea sefilor de ocoale s-a lasat cu dedicatii si fiecare incearca sa scoata bani din buzunar, cat mai multi ca sa-i ureze lui Tabugan cate o melodie traditionala despre iubire, omul padurii si alte chestiuni de viata. La astfel de chiolhanuri e de-a dreptul fascinant sa vezi un ministru dormind pe masa, sa-i adulmeci slabiciunile. Pe aici cine nu face legea lui Tabugan e liber sa plece. I se desface contractul de munca.
In Parc am simtit umbra comunismului prezent ierarhic. Ce-a fost candva padure virgina si-a pierdut de mult inocenta". In toamna lui 2008, Tabugan a devenit deputat, dar a avut grija sa-si lase in urma oameni de nadejde. Daca dupa jurnalisti a aruncat cu telefonul, in Parlament nu are verva verbala de pe vremea sefiei la Directia Silvica. In aproape trei ani a vorbit doar 12 minute si ceva, insa prin propunerile legislative pe care le-a facut, impreuna cu alti deputati ajunsi in Parlament doar pentru imunitatea garantata de functie, lucreaza de zor la nenorocit padurea. E bine totusi ca aproape jumatate din cele 22 de initiative legislative ale lui Tabugan au fost respinse.
Padurile judetului Caras-Severin nu puteau fi lasate pe mainile oricui, dupa ce Ion Tabugan a fost ales deputat. Oficiali din Ministerul Mediului spun ca aceasta directie este una foarte ciudata si nimeni nu-si poate explica ce se intampla acolo. Sef la Directia Silvica (DS) Resita a fost delegat Adorian Solomonesc, care a condus Ocolul Silvic (OS) Rusca Montana. Pe Valea Almajului sau Baile Herculane, zone care fac parte din colegiul unde a fost ales Tabugan, paduri de valoare dispar in ritm alert. Anina, Valiug sau Rusca Montana le tin isonul. La Gura Golambului, de pe raza de OS Bozovici, aflata la intrarea in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, corul drujbelor este tot mai numeros. "Taieri ilegale nu sunt la noi. Va dati seama ca avem padurar, sef de district. Au mai fost niste probleme. Daca se taie si stie numai padurarul, e rau pentru el", s-a confesat totusi seful de Ocol. Enea Cheile Nerei SRL este o firma infiintata in comuna Sopotul Nou si ar fi una oarecare daca nu ar prezenta cateva particularitati interesante: are contracte constante la OS Bozovici pentru repararea drumurilor forestiere pe care abia le respecta; asociat in firma este Ciprian Dragos Burtea, fiul comisarului-sef de politie Jan Burtea, presedintele Corpului National al Politistilor din judet; inglodata in datorii, firma continua sa fie preferata DS Resita. Fratii Mitocaru din Bozovici, ca sa ramanem in zona, s-au prins in 1999 ca e loc de facut bani din taiatul padurilor carasene. Au infiintat Mitocarii Forest, care de mai bine de 12 ani lucreaza numai in profit, cu toate ca a luat in mod constant amenzi de la Inspectia Muncii, Autoritatea Rutiera Romana, Apele Romane, Compania Nationala de Drumuri Nationale si Autostrazi. Asta nu-i impiedica sa umble prin codrii OS Nera in cautare de parchete, pe care si le aleg pe spranceana. Mitocarii sunt norocosi, insa alti patroni s-au plans ca exista o taxa pe care fiecare firma o plateste pe metrul cub de lemn taiat: 4-4,5 euro. OS Nera, aflat la circa 6 kilometri distanta de Bozovici, se poate mandri cu vreo patru zone in care padurea nu se poate opune celor care-si trag jeep-uri din profitul de pe urma vanzarii lemnului. Putna, Botu Calului, Negarnita sau Prigor sunt areale unde vanatul incepe sa dispara. Nu pentru ca s-ar fi inmultit vanatorii, ci pentru ca jivinele nu mai au pe unde sa se ascunda. "Eu daca ma duc in padure tre’ sa am grija sa nu ranesc nici macar o ciocanitoare daca e protejata de lege, dar ei in schimb pot sa taie padurea", a rabufnit un vanator.
Intr-o zi de luni, la Directia Silvica era pustiu, ceasurile fiind putin trecute de amiaza. Se auzeau rasetele unor angajati care jucau ping-pong intr-o incapere de la parter. Marti dimineata insa se putea observa forfota. Solomonesc isi astepta subordonatii la sedinta. Este doar temporar la sefia directiei, dupa cum marturiseste. L-am intrebat despre asa-zisa taxa, despre faptul ca la sfarsitul lui 2010 seful cel mare al Romsilva, Valerian Solovastru, l-a anuntat cand vor veni controalele din minister. "Astea sunt speculatii. Nu stiu de unde le aveti si nici nu ma intereseaza. Astea sunt speculatii din Almaj, ca Tabugan e presedinte la UNPR (Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, formatiune politica din Parlament – n.r. ) si eu sunt prim-vicepresedinte pe judet", s-a enervat putin directorul. In ceea ce priveste taxa, Solomonesc a spus ca nu exista nici o dovada, iar cei care mai insista cu aceste afirmatii se vor trezi cu plangeri penale: "Ce dovezi au? Niste speculatii de-ale unora. Stiu de unde vin. Acest Tabugan deranjeaza pe unii". Seful Directiei a tinut sa precizeze ca din parcurile nationale din judet nu se exploateaza lemn, cu exceptia zonelor-tampon unde este permis, si asta pentru ca se fac controale in permanenta in toate ocoalele. "Acest post este al lui Tabugan si conform legii trebuie sa i se pastreze postul. Deci daca maine Tabugan spune ca renunta la Parlament si se vine director, eu am plecat. In Caras-Severin nu cunosc sa se exploateze ilegal lemnul", a incheiat directorul, gasind si vinovatii: motociclistii care umbla cum vor prin paduri si isi fac de cap. Nevasta directorului Solomonesc este inspector social in Ministerul Muncii si are firma Vestsab din Otelu Rosu, care nu se regaseste si in declaratia de avere si interese ale sotului. Firmei Vestsab i-a crescut in septembrie 2009 o garsoniera in centrul Bucurestiului, la o aruncatura de bat de Guvern, cu toate ca in 2008 a avut un profit de 378 de lei noi.
DS Resita are in administrare 345.063 ha de padure, 95% apartinand statului. In 2010, s-au taiat ilegal aproape 3.000 mc, o treime neputand fi justificat de personalul silvic. In 2011, pana la sfarsitul lui aprilie, in tot judetul s-au constatat doar trei infractiuni silvice, totalul volumului taiat ilegal din padurile statului fiind de 304 mc, din care personalul silvic nu a putut justifica 78%! Mai mult, in timpul celor 33 de actiuni intreprinse la gaterele din judet nu s-a constatat nimic ilegal. Probleme sunt in peste jumatate din ocoalele din judet, mai ales ca agentii economici agreati de deputat si-au impartit judetul pentru a nu-si face concurenta reciproc. Deputatul Tabugan, fost coleg de camera pe vremea studentiei cu Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii si Padurilor, si-a mai lasat si alti oameni de nadejde in judet. Ondina Balgar, director economic al DS Resita; Danila Suta – OS Anina; Ioan Olariu – sef OS Baile Herculane, unde nevasta deputatului este contabil-sef. Aici, lemnul este exploatat de Ioan Vulpes, care detine SC Versant 2001 SRL. La OS Teregova face legea Iosif Gherga prin Versay SRL, iar la OS Otelu Rosu si OS Rusca Montana face legea Excav Prod, firma detinuta de Axente Obrejan, un apropiat al presedintelui Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde. La Otelu Rosu mai opereaza si Susai Servcom, detinuta de Minuc Onescu, care nu ascunde faptul ca pune intodeauna la dispozitia deputatului un BMW X5, cu toate ca angajatii Susai Servocm au taiat ilegal padurea.
"Daca exista un Dumnezeu, ala are grija de fiecare", au fost primele cuvinte ale deputatului Ion Tabugan cand l-am intrebat de taxa de 4-4,5 euro, "cand eram director era vorba de 6 euro. Eu am fost invinuit si controlat de 55 de oameni pe timpul lui Carnataru’ si a lu’ Damigenele de rachie, a ministrului Remes, ca in final sa am o mustrare scrisa. Au vrut sa-mi ia capul. Eu nu pot sa incriminez, dar s-au pus bani grei in joc. Nu m-au gasit vinovat cu nimic si nu s-a gasit frauda. Va spun ca astea sunt bazaconii, nu cunosc asa ceva si nici nu ma intereseaza".