x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Misterul "cadavrului puzzle". Autorul crimei oribile de la Lugoj e în continuare în libertate, la un an şi jumătate de la comiterea faptei

Misterul "cadavrului puzzle". Autorul crimei oribile de la Lugoj e în continuare în libertate, la un an şi jumătate de la comiterea faptei

de Adriana Oprea-Popescu    |    30 Iul 2012   •   21:00
Misterul "cadavrului puzzle". Autorul crimei oribile de la Lugoj e în continuare în libertate, la un an şi jumătate de la comiterea faptei

In dimineata zilei de 6 ianuarie 2011, la groapa de gunoi din Lugoj e gasit un fragment dintr-un corp uman. Bazinul unui barbat, sectionat in zona ombilicala si, respectiv, in zona inghinala. Segmentul uman fusese aruncat la gunoi intr-un sac menajer de culoare neagra, legat la gura cu o sfoara. Oamenii de pe groapa au facut macabra descoperire dupa ce cainii din zona sfasiasera sacul cu coltii.

Saptamani la rand, anchetatorii n-au avut decat fotografiile acelui dos uman si cateva indicii oferite de legisti: membrele inferioare fusesera sectionate cu un cutit, coloana vertebrala - cu un fierastrau, iar cel care segmentase cadavrul stia exact cum si unde sa taie. Legistii au mai stabilit ca victima avea in jur de 30-40 de ani, iar moartea survenise cu circa 4-5 zile in urma de la data gasirii restului de cadavru. Tot expertiza medico-legala avea sa dezvaluie si o ipoteza socanta: avand in vedere cantitatea mare de sange gasita pe bucata de pantaloni ce imbraca bazinul victimei, cel mai probabil depesarea s-a produs in timp ce barbatul se afla inca in viata.

Bazinul capata identitate
Niciunul dintre aceste elemente nu-i ajuta insa pe anchetatori la identificarea cadavrului. Singurul indiciu material era restul de pantaloni din tercot, de culoare verde cu maron. Insuficient. Abia in februarie, cand un barbat din zona Moldovei a reclamat disparitia fratelui sau, domiciliat in Lugoj, ancheta a inceput sa se miste. ADN-ul fiului disparutului a fost comparat cu cel prelevat de la segmentul uman gasit la groapa de gunoi, iar victima a capatat o identitate: Titu Velici. Barbatul avea 42 de ani, lucrase ca electrician si de sase ani traia pe strazi. A fost stabilit rapid anturajul victimei, cand, unde si cu cine a fost vazut ultima oara, iar pe 24 februarie 2011 au fost retinuti doi indivizi, prieteni cu victima. Ioan Versan (58 ani), fost politist la Circulatie, si Arpad Marton (42 ani), fost subofiter MApN. Amandoi, prieteni de pahar cu victima, frecventau aceleasi birturi din cartierul Cotul Mic si obisnuiau sa-l gazduiasca, uneori, pe Titu la ei acasa. Anchetatorii au stabilit ca pe 23 decembrie barbatul ar fi dormit acasa la fostul subofiter MApN, iar pe 24 la fostul politist.

In baza declaratiilor date de soferul masinii de gunoi care a transportat la groapa sacul cu restul de cadavru, anchetatorii au ajuns la concluzia ca el fusese aruncat la un tomberon aflat in apropiere de cartierul Cotul Mic. In aceeasi zi, de 24 februarie, au fost efectuate perchizitii la domiciliile celor doi suspecti. Trecusera 55 de zile de la comiterea crimei. In casa lui Arpad Maron au fost gasite urme de sange. Si urme de stergere. Si el, si Versan au fost testati cu detectorul de minciuni. Rezultate neconcludente, a anuntat expertul poligraf. A doua zi, au fost pusi in libertate.

Pe 19 iunie 2011, pe malul Timisului, in zona barajului de la Hitias, avea sa fie gasita o alta parte din cadavru: sternul si coastele. Analizand toracele, legistii au descoperit rupturi de oase, stabilind astfel ca victima a fost lovita in zona pieptului cu un obiect avand o suprafata mare. E posibil insa ca aceste fracturi sa fi fost produse si post-mortem, in timpul operatiunii de depesare. Cadavrul n-are decat torsul intreg. Lipsesc membrele. Si lipseste capul. De un an si jumatate, mortul zace la morga, ca un puzzle neterminat.

Viata lui Titu
S-a nascut si a crescut in Lugoj. "A lucrat ca electrician la IRET, la inalta tensiune", povestesc fostii lui prieteni, de la birt. Unii spun c-ar fi fost si tapiter. A avut o nevasta si un baiat, azi in varsta de 16 ani. O viata, carevasazica. Dupa ce i-au murit parintii, a vandut mostenirea pe bucati si a impartit banii cu fratele lui, insurat prin Moldova: mai intai terenul de gradina, pe care au luat 6.000 de marci, apoi casa parinteasca - cu 65.000 de marci. Titu si-a luat un apartament cu doua camere in Micro II. Acu' vreo 12 ani, nevasta l-a lasat si el si-a vandut locuinta. Era, probabil, deja cazut in patima bauturii. Si-a cumparat o garsoniera in Micro I si, cativa ani, a incercat sa ramana pe linia de plutire. Cand a fost dat in somaj, a inceput sa se imprumute pe la camatari, iar in urma cu 6 ani si-a pierdut garsoniera si-a ajuns sa locuiasca pe strada. "Cat a fost scoala in constructie, a dormit in scoala", isi amintesc cei de la birt. Apoi, a inceput sa doarma pe sub pod, podul ce trece pe deasupra Timisului, pe bancile de pe malul apei, langa gardul birtului. "N-a fost ofensiv", il descrie un prieten de pahar. "Nu fura, nu jignea. Mai spargea un lemn, ducea un gunoi...". Pentru o bere. "In perioada grea de iarna, cand era zapada mare, se ducea in zona garii, la cantina sociala. Dar aparea mereu p'aici". In iarna in care a fost ucis, pe Titu nu l-a mai vazut nimeni dupa Craciun.

Suspectul 1
E luna lui cuptor. Arde aerul, sunt peste 40 de grade afara. Tot cam atatea si-n sangele lui Versan. E abia trecut de pranz si el e gata aghezmuit. Da vina ba pe "patru beri", ba pe palinca adusa de "cumnatu'" cu care locuieste acum. Ne intampina de la geam, curios: "mi-ati adus mandat, citatie, ceva?". Locuieste la parter, peste drum de birtul in care Titu era sa-si faca veacul. Versan se lauda ca e "politist batran", smecher adica, si ca a lucrat 26 de ani la "Circulatie Criminalistica". Recunoaste ca in 2007 a fost condamnat la un an de inchisoare, pentru ca a condus baut. "La 6 luni si ceva am venit acasa. M-o avut cineva la foale. Fostii mei colegi...". Azi, traieste intr-o mizerie crunta. "Daaar..., cu ce m-ajutati pe mine?". Isi suge maselele intre propozitii, de parca de acolo si-ar extrage cuvintele, si lungeste mult vocalele. In dormitor, zace trotilata pe pat o femeie. "Nevasta cumnatului. E cam racita", explica Versan. Apoi se intoarce la povestea lui: "nu e nimic adevarat in domeniu. Toata justitia a fost impotriva mea. Cand au observat ca nu exista nicio suspiciune, nicio asta...". "Proba?". "Da, nicio proba materiala in acuzare nu exista!". Apare, ca o naluca, racita, care traverseaza sufrageria. "Du-te, du-te si culca-te tu! Nicio proba materiala in acuzarea mea!". "Proba concreta! Nu exista nimic concret!", completeaza cumnatu'. "...atunci s-or retras apele", concluzioneaza Versan.

In februarie 2011 a fost retinut de politisti 24 de ore. Apoi, l-au adus iar la Timisoara, pentru detectorul de minciuni. "Prima data, am facut test poligraf si n-a iesit bine. Nu le-a iesit lor bine, propriu-zis. A doua zi, vin dupa mine acasa. Si mai merg o data. Mai fac. Tot nu-i bun! Poligraful. Dupa care imi da drumul iar 'napoi, fara bani, fara nimic...". Se plange si ca Politia nu i-a inapoiat bunurile confiscate la perchezitie: haine, cutite, "un toporas mic, d'ala de batut carne, si-un topor mare cu care luam lemne din padure". "Ce faceati cu lemnele?". "Le vindeam. Aveam o firma de exploatari forestire. Eu si frate'miu". Se lauda ca le-a facut anchetatorilor plangere prealabila la Judecatoria Lugoj. Nu mai stie exact cand si nici ce s-a intamplat cu ea, dar asteapta sa primeasca 50.000 de euro daune, desi "sunt buni si 10.000, dac-as lua..."

Despre Titu spune ca l-a cunoscut de la varsta de 3 ani si ca l-a iubit "asa..., ca fica'mea a crescut la ei, la mama acestui om. Parintii lui or fost extraordinari. Super. Intr-adevar, el a locuit la mine. Il lasam aicea, in casa, eu mergeam la Timisoara. Ii faceam de mancare, ii faceam d'astea... Cum sa va spun, eu nu ma expuneam cu el". Cum era Titu? "Cam betivan. Si nu prea ii placea munca. De nicio culoare... nimic. Nu era bun nici de dracu'". "Cum sa fie bun, daca toata ziua era beat?", se amesteca in vorba cumnatu'. "Veneam de la lucru, da-mi 2 lei, da-mi 3 lei... Ia o bere, da-mi o tigara, era un om fara ocupatie". "Fara casa, fara nimic, dormea sub pod. Io l-am tinut intr-o iarna aicea, sa iasa din asta si i-am zis «ma, stai aicea, casa goala, ca n-o vand, nu fac nicio branza». Da' nu mi-o facut nicio furaciune. Nimic, nimic, nimic. Il lasam aicea cate-o saptamana... dar era manga, manga, manga. Deci, era tot timpul sub impulsul carjelor lu' Bachus".

De ce a ajuns in halul in care era? "Coroborarea cu alti prieteni. Si sunt si tigani, chestii, samd, unde l-or si furat...", considera fostul politist. "Camatarii, care-i avea patru... Nu, nu pot sa spun nimic. Eu, ca politist batran, ma gandesc la modulul (sic!) crimei. Stiti ce inseamna modul, nu? Adica, ce l-a interesat...". "Ce l-a determinat sa comita fapta". "Bun. Bani nu o avut. Cu femei n-a umblat, ca sa ia femeia nu-stiu-cui. Deci, gelozie... Deci, io va spun cum l-am cunoscut". "Da' cu barbati umbla?". "Uuuu... (n.r. - se aude ca un suierat) umblau barbatii cu el". "Ar putea fi asta un mobil?". Liniste. Apoi raspunsul, cu voce joasa. "Nu. Nu, nu, nu." "Da' care credeti?". "Bani. Bani, bani... Si cel cui i-o vandut casa si-o vandut-o a doua oara. Acolo este! Ce-ai ma, cu un biet boschetar, sa-l omori si sa... ". "Si sa-l feliezi ca pe-un salam". "Ati vazut salam pe picioare?", glumeste cumnatu'. "Nu, da' nici picioarele lui nu le-am vazut". "Modulul crimei si sa-l decapeteze in acest domeniu...', continua politistul. "Aicea or fost doi... doi au fost acolo. Doi handicapati. Doi dementi. Deci, vazut de mine, politist batran. Adica, tu ii tai aicea capul, tu-l tai acolo, tu tai acolo... Bun, il omori. Hai, gata, l-am omorat cu cutitu' si asta. Si dup'aia il despici in bucati. L-ati vazut? N-ati vazut, ati vazut pozele...". L-au socat pozele din dosar? "Bag de seama ca l-am vazut numa' fara maini, fara picioare si fara cap. Si color, si alb-negru. Eu sunt si criminalist. Si fac autopsii pana... Acuma nu mai fac, am facut. Daaar, asa ceva n-am facut in viata mea. Sa des... Si, ca le-am spus si la colegii de la politie, aicea o fost meserias-meserias! Ca o decupat exact pe... rotula. Aici, la a patra vertebra de sus o luat capul. Aici, de la rotule, i-o luat picioarele...". "Da' de ce credeti ca nu i-au gasit capul?". "L-o dus Timisul. Pai, i'or gasit un picior si asta la Chizatau. La moara la Chizatau i s-a gasit un picior, o mana, ceva...". "Nu la Hitias?". "Sau Hitias...".

Povestea cu a patra vertebra de la care a fost taiat capul nu e mentionata insa in dosarul de ancheta: legistii nu au avut elemente pentru a stabili acest lucru. Si, desi exista martori care declara ca-n ziua de 24 decembrie l-au vazut pe Titu iesind de la el din casa, Versan sustine astazi, ajutat de cumnat, ca victima "statea atunci undeva, pe langa spital, intr-o baraca improvizata. Si cineva tot venea si-i ducea mancare si medicamente". Ultima oara Versan zice ca l-a vazut pe Titu inainte de Craciun. "Da' nu stiu... 24-23, Craciunul e pe 25. La birt, la Nana."

Suspectul 2
Birtul "La Nana" e la 50 m departare de cel aflat vizavi de blocul lui Versan. Aici e de-al casei Arpad Marton. Aripel, cum ii spun cunoscutii. E plecat sa-i puna unuia tigla pe casa, asa ca-l asteptam. Cand aude, apare imediat, treaz-nemancat. Pare sincer si coplesit de toata povestea asta in care el a devenit, peste noapte, personaj principal. Despre el spune ca a lucrat "12 ani in armata, comandant paza obiective speciale. Militar pe baza de contract". Recunoaste ca bea, "cateodata consum excesiv, altadata consum ocazional". Cat despre Titu, spune ca-l primea in casa "de mila. Tata meu a lucrat cu tata lui, la acelasi loc de munca, la balastiera. Si, fiind lasat pe drumuri, nimeni nu-l baga in seama. Dormea ba pe sub poduri, ba pe langa Timis, ba acoperit cu folii... I-am mai dat de mancare, haine de la mine, i-am mai spalat...". Ultima oara a dormit la el pe 23 decembrie. Si, desi ancheta a stabilit ca Titu a disparut pe 24, Arpad spune ca el l-a vazut ultima oara a doua zi. La "Nana", la birt. "In 2010, pe 25, la ora 12 si un sfert. Tin minte toata viata mea. De Craciun. Birtul a fost deschis pana la ora 12:00. Era barmanul, eu, el, doctorul Ivanov si Costan, o cunostinta veche de'a lui Titi, din spital. Se interna periodic, ca trebuia sa-i deie ajutorul social, ori la TBC, ori sus, la dereglati. Doctorul Ivanov era medicul lui de familie si-i dadea trimiterile. Pe 25, atunci, a venit la mine sa-i dau un det (n.r. - 100 ml) de rom. I-am zis «nu-ti dau un det, ca tu esti prea baut. Iti dau 50». Dupa care, a disparut. A plecat la ora 12 si un sfert de aici, s-a dus catre oras. Cu Costan. I-am zis «unde te duci?». «E Craciunul, ma duc sa ma distrez»". Arpad isi aminteste ca Titi era imbracat in "niste pantaloni negri, o geaca de culoare inchisa si o pereche de adidasi d'aia tip bocanci, cu talpa groasa". Parerea lui e ca i-au facut felul unii care i-au luat organele pentru trasplant. Spune ca Titi, dupa ultima lui externare, i-a spus ca si-a facut analizele si ca e perfect sanatos. Apoi, banuiala ii cade pe Costan, despre care spune ca-i "un nebun care sta singur, intr-o garsoniera pe Oituzului". Oricum, e sigur ca ce i s-a intamplat lui Titu "a fost omor deosebit de grav. Cine l-o facut e un om nebun. Eu nu-s nebun".

In casa lui, anchetatorii au gasit mai multe urme de sange. "Doua picaturi", spune Arpad. "Unele, pe ligheanul in care ma barbieresc". Conform expertizelor genetice, sangele gasit nu e insa al victimei. Din cauza acestor urme, dar si a faptului ca a aparut in presa, cu greu si-a mai gasit un loc de munca. Povesteste ca oamenii din oras inca striga dupa el: "Ciomu", "transatoru'", "taietoru'". "M-am dus la un ofiter de criminalistica din Lugoj. Mi-a zis: «ce vrei, adeverinta ca esti nevinovat?». «Am inteles, adeverinta nu dati. Da' dati dezmintire!. Nu ma mai tineti pe mine incordat si-n stres!». Ca io-s satul de stres!".

Spre deosebire de Versan, Arpad sustine ca politistii s-au purtat omeneste cu el. Ba chiar, dupa expirarea perioadei de retinere, un ofiter le-a dat 100.000 de lei pentru bilete de tren, sa se intoarca acasa. N-are de gand sa dea pe nimeni in judecata. "N-am bani pentru avocati", spune el. Spera doar ca anchetatorii sa rezolve acest caz, pentru ca lucrurile sa se lamureasca definitiv in privinta lui. "Nu exista crima perfecta", crede el. "Oricat ai fi de atent, tot iti scapa ceva..."

ADN-ul de pe funie
Unii spun ca l-au vazut pe Titu Velici ultima oara pe 24 decembrie 2010, in vreme ce Arpad Marton sustine ca el si alti martori ce pot confirma asta l-au vazut si pe 25. Cert este ca legistii au stabilit ca moartea a survenit pe 1-2 ianuarie 2011. O saptamana mai tarziu. Cand a fost ucis, Titu purta o pereche de pantaloni vernil. Marton spune ca atunci cand a plecat de birtul din cartier, el era imbracat cu unii negri. Unde a stat victima vreme de o saptamana si cine l-a gazduit?

Anchetatorii cred ca mobilul crimei a fost un conflict spontan. Arpad confirma ca "atunci cand Titu era teapan de beat, nu te mai puteai intelege cu el". Un alt mobil al crimei poate fi gelozia sau tentativa unei agresiuni sexuale. Prietenul victimei spune ca e posibil ca acesta sa fi intretinut relatii sexuale cu barbati, pentru bani.

Oficial, in acest moment, niciunul dintre cei doi fosti suspecti nu mai e in cercul banuitilor. Anchetatorii spun ca au o alta pista: profilul genetic al posibilului autor. De pe funia ce lega sacul in care a fost gasit bazinul uman au fost prelevate urme biologice. Celule epiteliate remanente, adica urmele lasate de pielea umana la contactul cu orice obiect. Analiza efectuata la Laboratorul de Genetica al INML a evidentiat doua profile: unul necunoscut, cel mai probabil al autorului crimei, cred anchetatorii, celalalt al lui... Titu Velici. Glumind macabru, si-a tinut mortu' degetul, sa faca nod funiei criminalul? Anchetatorii au o explicatie: pe mainile cu care asasinul a inodat funia e posibil sa fi ramas si ADN-ul victimei pe care tocmai o transase. Profilul genetic gasit pe funie nu corespunde nici cu cel al lui Versan, nici cu cel al lui Marton...

×