x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cea mai mare brânză. 5 tone de telemea, cumpărate de... Administraţia Străzilor!

Cea mai mare brânză. 5 tone de telemea, cumpărate de... Administraţia Străzilor!

de Ion Alexandru    |    01 Iun 2022   •   07:30
Cea mai mare brânză. 5 tone de telemea, cumpărate de... Administraţia Străzilor!

Celebra instituție a Consiliului General al Municipiului București care se ocupă cu repararea și construirea de pasaje rutiere, dar și cu amenajarea drumurilor din Capitală oferă, cu titlu obligatoriu și gratuit, câte 45 de kilograme de brânză de vacă fiecăruia dintre cei 115 salariați care lucrează în condiții grele.

Luna trecută, Administrația Străzilor a încheiat un contract, fără licitație, care are ca obiect achiziția a peste 5 tone de telemea, care să asigure alimentația de protecție a acestor salariați până în data de 31 decembrie 2022. Prețul, cu tot cu TVA, este de 52,84 de lei pentru fiecare kilogram de brânză contractat.

Conform unui anunț de atribuire publicat recent pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), Administrația Străzilor București face cunoscut faptul că a finalizat procedura de achiziție constând în „furnizarea de alimentație de protecție – telemea de vacă”. Această achiziție a avut loc, spune autoritatea contractantă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 396/2006 – Legea sănătății și securității în muncă.

Este vorba despre o cantitate de 5.175 de kilograme de brânză, ambalată în câte 20.000 de bucăți, care să fie consumată de 115 salariați ai Administrației Străzilor București. Acest lucru înseamnă că, în medie, fiecăruia dintre acești salariați îi este alocată o cotă de 45 de kilograme de brânză telemea de vacă din partea instituției. 

S-a adjudecat pentru 52,84 de lei kilogramul

Pentru a intra în posesia acestor produse, Administrația Străzilor București a anunțat că este dispusă să plătească un preț total maxim de 229.770 de lei fără TVA, organizând, în acest sens, o procedură simplificată de oferte, fără licitație. La această procedură de achiziție a fost depusă o singură ofertă, care, în data de 4 mai 2022, a și fost admisă.

Între Administrația Străzilor București și ofertantul respectiv – SC Carland SRL Ploiești, Prahova, a fost, astfel, încheiat contractul nr. 42/2022, prețul final fiind exact suma maximă pe care autoritatea contractantă a anunțat că este dispusă să-l plătească – 229.770 de lei fără TVA. Cu tot cu TVA, pentru cele 5.175 de kilograme de brânză telemea se va plăti un cost de 273.426,3 lei, adică 55.801,3 euro. Fiecare astfel de kilogram cumpărat scoate din „buzunarul” Administrației Străzilor câte 52,84 de lei cu TVA.

Ce standarde se cer

Din caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, aflăm că prezentul contract este valabil până în data de 31 decembrie 2022, „cu posibilitatea prelungirii, prin act adițional”. În documentul citat se mai arată că Administrația Străzilor „este serviciul public de interes local al Municipiului București care se ocupă de construcția de noi poduri și pasaje, administrarea, întreținerea și reabilitarea rețelei stradale, precum și de lucrări de exploatare, întreținerea și repararea sistemului de dirijare și semnalizare rutieră, controlul, amenajarea și exploatarea parcajelor publice de pe teritoriul Municipiului București”.

În acest sens, achiziția de „alimentație de protecție” este justificată pe baza reglementărilor în vigoare, conform articolului 14 din Legea 319/2006 a securității și securității în muncă, dar și a unei prevederi din Contractul Colectiv de Muncă încheiat la nivelul instituției.

Alimentul cumpărat astfel constă în brânză telemea de vacă în saramură, având „masă compactă, legată, de consistență uniformă, care să se rupă ușor fără a se sfărâma, în bucăți întregi, cu suprafața curată”. Brânza trebuie să fie „de culoare albă, până la albă cu nuanță gălbuie, uniformă pe toată masa”, însă nu se admit „gusturi și mirosuri străine, de amar, de iod, de furaj, de fermentație străină, de chimicale sau metalice”.

În urmă cu doi ani, aceeași firmă a mai livrat pentru „Străzile” Bucureștiului 6.240 de kilograme de telemea maturată în vid

În aceeași documentație de atribuire se mai precizează că această brânză se acordă gratuit și obligatoriu salariaților Administrației Străzilor, „pentru asigurarea condițiilor la locul de muncă, menținerea stării de sănătate și protejarea salariaților care lucrează în condiții de muncă ce impun acest lucru”. Se precizează, totodată, că trebuie asigurată cantitatea de 250 de grame de telemea de vacă pe zi pentru fiecare angajat. Comenzile se încheie la începutul fiecărei luni, iar brânza ajunge de la furnizor în Magazia Centrală din Calea Șerban Vodă.

Furnizorul care și-a adjudecat acest contract, SC Carland SRL, este, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), o companie din Ploiești, deținută de un anume Cătălin Constantin Cojocaru, în calitate de asociat unic. Societatea a mai primit, în 9 aprilie 2020, un contract de la Administrația Străzilor București pentru livrarea a 6.240 de kilograme de telemea de vacă maturată în vid, pentru 130 de salariați. Contractul în cauză a fost de 197.175,12 lei cu TVA, ceea ce însemna 29,99 de lei pe kilogram, iar fiecare dintre cei 130 de salariați avea o cotă de 48 de kilograme.

×