Guvernul României a cheltuit aproximativ 1,5 milioane de euro pentru construirea unui pod de metal peste Lacul Snagov, pentru ca enoriaşii să poată călca pragul Mănăstirii Snagov. Podul a fost sfinţit în noiembrie 2010 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa enoriaşilor dar şi a mai multor oficialităţi, printre care s-a aflat şi fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea. Jurnalul Naţional a publicat în aprilie a.c. articolul “Salvaţi Mănăstirea Snagov! Podul de la Mănăstirea Snagov, construit ilegal”, în care au fost prezentate neregulile constatate de Corpul de Control al Guvernului. Dar şi modul în care au fost alocaţi şi cheltuiţi banii publici.
Drept la replică
Nemulţumită de apariţia articolului, Patriarhia Română prin Biroul de Presă a emis un drept la replică în care precizează că: “Pasarela spre Mănăstirea Snagov, situată pe insula din mijlocul lacului cu acelaşi nume, a fost construită legal în urma eliberării autorizaţiei de construire emisă de Consiliul Judeţean Ilfov pentru Consiliul local al comunei Snagov, după întocmirea documentaţiei tehnice pe specialităţi şi obţinerea tuturor avizelor solicitate conform Legii Construcţiilor nr. 10⁄1995. La finalizarea lucrărilor, în luna decembrie 2010, a fost încheiat Procesul Verbal de recepţie, semnat de toţi cei abilitaţi de legislaţia în vigoare şi în primul rând de reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii Ilfov, instituţia publică având responsabilitatea verificării legalităţii şi standardelor de calitate în vigoare. De asemenea, au fost justificate fondurile publice alocate pentru facilitarea accesului multor credincioşi şi turişti dornici de a participa la Sfânta Liturghie şi de a vizita cea mai veche mănăstire din Arhiepiscopia Bucureştilor, monument istoric reprezentativ, inclus în patrimoniul cultural naţional, un simbol al culturii şi spiritualităţii româneşti, atestată documentar pentru prima dată în anul 1408, ctitorie a domnitorilor Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş şi Neagoe Basarab. În prezent, există toate aprobările, inclusiv autorizaţia de construire pentru realizarea rampelor de acces pietonal, imperios necesare facilitării accesului persoanelor cu dizabilităţi şi celor în vârstă la Mănăstirea Snagov, conform normelor europene. Dar, din păcate, această pasarelă nu este agreată de proprietarii din imediata vecinătate a acesteia, care pe orice cale, inclusiv prin intermediul presei, încearcă să obstrucţioneze construirea rampelor de acces pietonal. În mod paradoxal, asupra celor care contestă legalitatea construirii pasarelei planează suspiciunea de infracţiune prin extinderea limitei de proprietate pe domeniul public de pe malul comunei Gruiu, aşa cum reiese dintr-o ridicare topometrică pe teren a perimetrului împrejmuirilor acestora. De aceea, Arhiepiscopia Bucureştilor va sesiza Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov şi Primăria Gruiu cu privire la diferenţele care apar între cele două planuri cadastrale, adică cel legal înregistrat şi avizat la OCPI şi planul cu situaţia reală din teren.”
Ce spune Guvernul
Corpul de Control al premierului a efectuat un control la sfârşitul anului 2013, în care se menţionează că “pasarela era realizată în proporţie de doar 85%, nefiind finalizate rampele de acces ale acesteia, aşa cum era prevăzut în proiectul tehnic”. Mai mult, Primăria Snagov în calitate de beneficiar al lucrării a făcut mai multe recepţii parţiale ale lucrărilor fără a fi întocmit vreun proces verbal în acest sens. Legat de bani, în raport se menţionează că “în perioada 2009-2012, pentru proiectarea obiectivului au fost efectuate plăţi în sumă de 108.290 RON, iar pentru execuţia lucrărilor şi pentru supravegherea acestora de către dirigintele de şantier au fost efectuate plăţi în cuantum de 3.611.485 RON”. În 2012, miniştrii Mircea Duşa şi Radu Stroe au formulat o notă de fundamentare pentru emiterea unei hotărâri de guvern, prin care solicitau alocarea sumei de 828.000 lei, pentru judeţul Ilfov, din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, pentru finalizarea lucrărilor la pasarelă. Acum Primăria Snagov a organizat o nouă licitaţie în valoare de aproximativ un milion de lei pentru a transforma pasarela pietonală într-un auto.
Pasarela de metal se transformă
Acum podul de metal suferă de o nouă modificare. Teoretic se construieşte o rampă de acces pentru persoanele cu handicap, rampă care în mod normal ar fi trebuit să fie inclusă în proiectul iniţial. Însă, se pare că modificările vor fi făcute pentru a transforma podul pietonal într-unul auto. Acest lucru rezultă din dimensiunea lucrărilor autorizate, dar şi din faptul că vor fi ridicate nişte ranforsări cu arcade între pilonii podului de metal. Totodată, pasarela se va prelungi cu aproximativ 35 de metri pentru a facilita accesul auto. Interesant, în curtea Mănăstirii au fost săpate nişte gropi pentru pilonii de beton, deşi aceasta este inclusă în categoria monumentelor istorie. Mai mult, Lacul Snagov este inclus în categoria ariilor naturale protejate. Conform legislaţiei, este interzisă betonarea malurilor, dar şi ridicarea construcţiilor la mal sau în vecinătatea acestora. Nu interesează pe nimeni!