Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție se află în imposibilitatea de a-l aduce pe fostul procuror DNA Mircea Negulescu, zis “Portocală”, în fața judecătorilor, în vederea emiterii unui mandat de arestare preventivă. Asta, deoarece, în prezent, Negulescu beneficiază de imunitatea conferită de Statutul judecătorilor și Procurorilor, în condițiile în care, în fapt, personajul cu pricina nu mai are calitatea de magistrat de aproape un an, el fiind exclus din magistratură în 30 ianuarie 2018. Deși, practic, Negulescu nu mai este salariat al Ministerului Public, un recurs înaintat de acesta împotriva Hotărârii CSM prin care a primit sancțiunea exluderii îi menține artificial statului de procuror suspendat, bucurându-se, astfel, de scutul Secției de Procurori. Care a refuzat, la începutul acestei săptămâni, să avizeze favorabil înaintarea unei cereri de arestare preventivă în ceea ce-l privește. Procesul prin care Negulescu contestă măsura excluderii se judecă, din martie 2018, la Completul Civil C2 de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție,complet condus, până în decembrie anul trecut, de nimeni alta decât de Cristina Tarcea, președinta instanței supreme. Până la soluționarea acestei cauze, Negulescu, deși exclus din magistratură, este considerat de lege doar suspendat din profesie.
Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, luni, prin aviz negativ, cererea formulată de către procurorul-șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, Adina Florea, cu privire la încuviințarea formulării în instanță a unei solicitări privind arestarea preventivă a fostului procuror-șef al DNA Ploiești, Lucian Gabriel Onea, și a ex-procurorului Mircea Negulescu, zis “Portocală”. Asta, deoarece, asemenea parlamentarilor mult-huliți chiar de către sistemul judiciar, procurorii și judecătorii beneficiază de imunitate, ei putând fi reținuți, percheziționați, arestați preventiv sau plasați în arest la domiciliu doar cu încuviințarea CSM. În cazul procurorilor, cea care decide în acest sens este doar Secția pentru Procurori a Consuliului Superior al Magistraturii.
În cazul lui Mircea Negulescu, însă, această formă de imunitate subzistă în mod artificial, el nemai fiind, concret, magistrat. Asta, deoarece, în data de 30 ianuarie 2018, aceeași Secție pentru Procurori a CSM, care a conexat trei dosare instrumentate de Inspecția Judiciară deschise pe numele lui “Portocală”, a dispus excluderea acestuia din magistratură, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99, literele “a” (două abateri), “b”, “l” și “i”, din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Recursul a ajuns la Completul lui Tarcea
Hotărârea de excludere a lui Mircea Negulescu din magistratură nu este definitivă, însă ea și-a produs efectele. Respectiv, Negulescu nu mai activează ca procuror al Ministerului Public, este, în prezent, o persoană particulară și, din informațiile vehiculate în Ploiești, s-ar fi angajat la o societate comercială privată. De altfel, chiar la momentul excluderii din magistratură, “Portocală” nu mai activa în cadrul Serviciului Teritorial Ploiești al DNA, pentru că, anterior, el a fost mutat disciplinar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.
Mai mult, hotărârea prin care Negulescu a fost exclus din magistratură, în data de 30 ianuarie 2018, putea fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justișie. Fapt care s-a și întâmplat. La data de 29 martie 2018, Mircea Negulescu a formulat recursul la ÎCCJ, cauza fiind repartizată Completului Civil C2. Interesant este că acest complet a fost condus, anul trecut, în mod nelegal și neconstituțional, așa cum a decis Curtea Constituțională atunci când a dezbătut conflictul juridic de naturură constituțională dintre Parlamentul României și Înalta Curte, de însăși președintele instanței supreme, Iulia Cristina Tarcea.
Tarcea s-a auto-impus la conducerea Completului Civil de 5 Judecători C2, ca urmare a Hotărârii Colegiului de Conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 68, din data de 22 noiembrie 2017, privind aprobarea completelor de 5 judecători pentru anul 2018. În maniera denunțată ca nelegală de către Curtea Constituțională.
Cauza, tergiversată un an
Ei, bine, sub conducerea Cristinei Tarcea, Completul C2 de 5 Judecători a tras de recursul lui Negulescu atât de mult, încât nici azi, la un an de la excluderea acestuia din magistratură, Hotărârea CSM nu a rămas definitivă sau, dimpotrivă, nu a fost desființată. Tarcea a luat în discuție cauza abia în 25 iunie 2015, la trei luni de la depunerea recursului, și doar pentru a stabili că se va comunica părților raportul asupra admisibilității în principiu a recursului, cu mențiunea că părțile pot formula în scris un punct de vedere întermen de zece zile de la comunicare. Procesul s-a reluat abia după vacanța judecătorească, în data de 24 septembrie 2018 (adică după alte trei luni), când instanța a admis, în principiu, recursul împotriva încheierii ședinței din 17 ianuarie 2018 și a Hotărârii nr. 21 din 30 ianuarie 2018, pronunțate de Secția pentru Procurori în Materie Disciplinară de la CSM în dosarul 3/P/2017. După care a fixat termen de judecată pentru 19 noiembrie 2018, la 11 luni de la excluderea lui Negulescu din magistratură.
La 19 noiembrie, Completul Civil C2 de 5 judecători a dispus amânarea cauzei, “având în vedere cererea formulată de Mircea Negulescu, pentru lipsă de apărare”, urmând ca procesul să se reia în data de 28 ianuarie 2019. Adică la un an fără două zile de la momentul în care, de facto, Mircea Negulescu nu mai este procuror.
Efectele acestei tergversări sunt acelea că, în toată această perioadă, însă, “Portocală” a beneficiat și beneficiază și la această oră, cu succes, de imunitatea conferită de funcția de procuror, neputând fi arestat la cererea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, deoarece se opune Secția de Procurori de la CSM. Asta, deoarece, potrivit unor surse din CSM, “până la soluționarea definitivă a recursului, Hotărârea CSM în ceea ce privește excluderea din magistratură nu își produce efectele”. Mai mult, potrivit acelorași surse, Înalta Curte va putea fie să mențină sancțiunea excluderii, fie să dispună înlăturarea sancțiunii, fie înlocuirea ei cu o sancțiune mai ușoară,
Și, iată cum, printr-un artificiu procedural, “Portocală” se află, astăzi, în libertate șu este imun la orice eventuală cerere de arestare preventivă. Pe de o parte grație faptului că procesul său este tergiversate de un an de zile de un complet condus, până la sfârșitul anului trecut, de Cristina Tarcea, și, pe de altă parte, prin faptul că avizele CSM privind arestarea procurorilor și judecătorilor nu poate fi atacată cu recurs, ele fiind definitive.
“Lucică” Onea beneficiază de același tratament
Nu doar Mircea Negulescu beneficiază de imunitate în fața legii printr-un artificiu procedural, ci și fostul său șef de la “Unitatea de elită” a DNA din Ploiești vestitul Lucian Onea, zis “Lucică”. A cărei încuviințări cu privire la solicitarea arestării preventive, formulată de aceeași Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție de la Parchetul General, a fost respinsă, de asemenea, de către Secția de Procurori de la CSM. În privința lui Lucian Onea, CSM a dispus, la data de 30 iulie 2018, suspendarea sa din funcția de procuror, începând cu 27 iulie 2018, ca urmare a instituirii față de el a măsurii controlului judiciar, prin ordonanța PÎCCJ nr. 19/P/2018. Măsura controlului judiciar îi impune lui Onea obligația de a nu exercita, pe durata în care se află sub imperiul ei, profesia, meseria sau să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit faptele pentru care este urmărit penat. Adică activitatea de procuror.
Ulterior, Inspecția Judiciară i-a trimis în judecată disciplinară pe Lucian Onea, Mircea Negulescu și pe fostul procuror DNA Ploiești Savu Alfred, însă Secția de Procurori de la CSM a decis suspendarea judecății. La 30 august 2018, Inspecția Judiciară a atacat Hotărârea CSM la Completul de 5 Judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, cauza fiind repartizată Completului Civil C1. Care, asemenea celuilalt complet învestit să judece cauza “Negulescu”, a tergiversat procesul. Dosarul a fost luat în discuție abia în 3 decembrie 2018, la trei luni după Hotărârea CSM, atacată, când procesul a fost amânat. Mai întâi pentru 14 ianuarie 2019 și, ulterior, pentru 4 februarie 2019.
În fapt, Onea este cercetat de Inspecția Judiciară pentru același gen de fapte pentru care Negulescu a fost deja exclus din magistratură, lucru care conduce la ipoteza potrivit căreia o eventuală judecată disciplinară la CSM nu s-ar putea solda decât cu o măsură similară și în cazul lui Lucian Onea. Însă CSM refuză să judece, iar ÎCCJ amână să ia o decizie în acest sens.
Șeful “Unității de elită”, dat afară din DNA
Un lucru normal, însă, s-a petrecut ieri, când, în sfârșit, Secția de Procurori în Materie Disciplinară a CSM a decis că Lucian Onea nu mai poate fi procuror al Direcției Naționale Anticorupție. Și asta doar pentru că, imedia după preluarea funcție interimare de procuror șef al DNA, prim-adjunctul structurii centrale Călin Nistor a cerut revocarea lui Lucian Onea din funcția de procuror în cadrul Serviciului Teritorial Ploiești, “deoarece și-a exercitat atribuțiile funcției deținute în mod necorespunzător”. Nistor a mai cerut, totodată, și revocarea din DNA a procurorilor Gabriela Deaconu, Savu Alfred Virgil și Elena Cerasela Răileanu.
Ieri, Secția de Procurori de la CSM a aprobat cererea lui Nistor în ceea ce-l privește pe Onea. Dacă nu ar fi fost suspendat din magistratură, ca urmare a punerii sale sub acuzare în dosarul în care aceeași Secție de Procurori a refuzat cu doar o zi înainte, să dea aviz favorabil pentru arestare, Onea ar fi trebuit să lucreze ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.
Acuzații de o gravitate fără precedent
Procurorul Adina Florea îi anchetează pe foștii procurori DNA Lucian Onea, Mircea Negulescu, Savu Alfred Virgil și alții într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat. Numai Lucian Onea și Mircea Negulescu sunt urmăriți penal de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție pentru grup infracțional, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, inducerea în eroare a organelor judiciare, influențarea declarațiilor, fals intelectual și uz de fals, toate comise în exercitarea funcțiilor deținute în cadrul DNA – Serviciul Teritorial Ploieși.
Ieri, audierile la Parchetu General, în acest dosar, au continuat, unii dintre inculpați fiind audiați îcepând de dimineață și mult după închiderea ediției.
Exclus din magistratură, în 30 ianuarie 2018, Mircea Negulescu este, artificial, încă magistrat, pentru că, timp de un an, Înalta Curte de Casație și Justiție nu a soluționat recursul formulat de “Portocală” împotriva Hotărârii CSM prin care a fost astfel sancționat
Statutul incert de procuror îi conferă lui Negulescu imunitatea în fața cătușelor. Asta, pentru că el încă beneficiază de posibilitatea ca CSM să respingă arestarea sa preventivă. Posibilitate exercitată, chiar zilele trecute, de Secția de Procurori