x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Preşedintele CJ Arad dă contracte cu dedicaţie. Coincidenţele unui mandat mănos.

Preşedintele CJ Arad dă contracte cu dedicaţie. Coincidenţele unui mandat mănos.

de Mircea Opris    |    08 Noi 2011   •   21:00
Preşedintele CJ Arad dă contracte cu dedicaţie. Coincidenţele unui mandat mănos.

Presedintele CJ Arad a gestionat doua 'borcane cu miere': doua proiecte de mare valoare, cu finantare europeana: implementarea masterpla­nului de deseuri a judetului Arad si im­plementarea masterplanului de apa-canal a judetului Arad. Proiectul 'Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad' este finantat prin intermediul Programului Operational Sectorial Mediu. Va­loarea totala a proiectului este 122.573.648 de lei, din care valoare eligibila conform POS, 112.905.765 lei. Din aceasta ultima valoare, co-finantarea Uniunii Europene prin FEDR a fost 80%, adica 90.324.607 lei. Cealalta parte a finantarii POS Mediu este asigurata de la bugetul de stat (18%) si de bugetul local (2%).

In cadrul proiectului se deruleaza patru contracte: un contract de servicii, unul de lucrari si doua contracte de furnizare. In acest moment, toate cele patru contracte din cadrul proiectului au fost licitate si atribuite: cel de servicii unei societati de consultanta ro­mano-finlandeza cu sediul in Bu­curesti, cel de lucrari societatii Confort SA Timisoara – parte a grupului de firme a afaceristului Georgica Cornu, iar cele de furnizare companiei austriece Schaeffer.

Intermediarul

Numele societatii Confort SA, prin diverse firme precum Conar, Magellan, Izometal, sau chiar compania mama, toate apartinand cuplului de afaceristi Georgica Cornu si Lucian Caraiman, este o constanta in privinta castigatorilor lucrarilor realizate de Primaria Municipiului Arad si Consiliul Judetean Arad. Colaborarea Confort SA cu cele doua institutii publice aradene are legaturi stranse cu primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, prin intermediul caruia Cornu a si ajuns in relatii de amicitie cu Nicolae Iotcu. Intermediarul acestor relatii este omul de afaceri Florin Pasca, vecin de duplex cu primarul Gheorghe Falca, in casa de pe strada C.D. Loga din Arad. Florin Pasca este, incepand cu data de 1 iunie 2011, manager al SC Confort SA, incheind un contract de ma­nagement pe judetul Arad prin fir­ma sa, SC Univro SRL Arad.

Sa curga banii

In anul 2009, Pasca si Falca isi cons­truiesc impreuna duplexul pe ma­lul Muresului. Intre cei doi apare in­sa o ruptura, iar Pasca se apropie de Ni­colae Iotcu, presedintele Consiliu­lui Judetean. Prin Pasca, centrul de in­te­res al societatii Confort SA, care a cum­parat la Arad compania Conar si o mare parte din actiunile concurentului sau de pe piata construc­tiilor, ICIM, se muta de pe Primarie pe Consiliul Judetean. Momentul co­in­cide cu imbunatatirea brusca a si­tu­atiei materiale a pre­sedintelui Ni­co­­lae Iotcu. Surse din cadrul CJ Arad sus­­tin ca locuinta din comuna Vla­di­mi­rescu, jud. Arad, cu o su­pra­fata de 366 metri patrati a lui Nicolae Iotcu ar fi fost realizata de firma Clarine SRL, subcontractant al lucrarii de re­facere a sediului Companiei de Apa-Canal, aflata in subor­dinea Consiliu­lui Judetean, lucra­rea de la Compania Apa-Canal fiind castigata de SC Univro SRL, care a angajat pentru executie firma Clarine SRL. Inca o coincidenta, aparent complicata, dar simpla in fapt.

SC Confort SA devine, in doi ani, cel mai important executant de lucrari de infrastructura in relatia cu Consiliul Judetean, castigand contractele pe banda rulanta. Cel mai important proiect local de infrastructura, drumul Julita – Madrigesti, a fost adjudecat de aceeasi companie, cu care s-au semnat ulterior acte aditionale de cateva zeci de miliarde de lei vechi pentru tronsonul respectiv. Foarte interesant este faptul ca SC Confort SA castiga licitatia pentru acest proiect dupa ce initial se calificase pe pozitia a sasea. De altfel, Confort SA este abonata la castigarea de licitatii controversate si contestate de terti la lucrari din Timis, Arad, Mehedinti, Caras-Severin si chiar din Bucuresti. In timp, calitatea lucrarilor a fost contestata, fapt pentru care o comisie de la Bucuresti formata din juristi si economisti a verificat modul de derulare a lucrarii, dar nu din punct de vedere calitativ, ci birocratic, fara sa se ia masuri.

O alta mana cereasca, Proiectul 'Drumul Vinului', in valoare de 10 mi­lioane de euro, se semneaza la fi­nalul lunii iunie 2011, de catre Consiliul Judetean si SC Confort SA.
Tot SC Confort SA, in parteneriat cu SC Vel Service SA, si-a adjudecat si partea de lucrari, in noiembrie 2010, in cadrul proiectului 'Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad'. Conform contractului semnat, SC Confort SA – SC Vel Service SA se angajeaza sa pro­iecteze, sa execute si sa finalizeze lu­crarile prevazute in proiect, in ca­drul unei perioade de 24 de luni de la data semnarii contractului. In cadrul proiectului vor fi inchise depozitele neconforme de deseuri din Arad, cele din Campul Linistii, Arad – Poetului, Ineu, Sebis, Chi­si­neu-Cris, Curtici, Nadlac, Pancota, Pe­cica, Santana si Barzava.

De ase­menea, se vor inchide si ecologiza spatiile de depo­zitare necontrolate in zonele rurale ale judetului Arad, mai exact 113 spatii de depozitare. Va­loarea proiectului este de 122 mi­li­oane lei.

In luna mai 2011, Consiliul Jude­tean Arad a lansat si proiectul de implementare a masterplanului de apa-canal. In cadrul masterplanului se vor licita sapte pachete de lucrari. Pri­mul pachet a fost castigat, la Na­dlac, evident de catre SC Confort SA.
Cheia succesului: expertul tehnic

Unora dintre firmele concurente ale firmei lui Georgica Cornu (foto) li se pare suspect faptul ca la majo­ri­tatea contractelor dintre SC Confort SA si Consiliul Judetean expertul tehnic este SC Bring Consult, firma de proiectare si consultanta in domeniul drumurilor, cu al carei proprietar, Florin Pasca, are o re­la­tie privilegiata. O alta coincidenta este ca presedintele Consiliului Judetean, Nicu Iotcu, a vandut o parte dintr-o cariera de andezit cu suma record de 433.000 de euro, in capatul judetului, la cateva zeci de kilometri de municipiu si cu o supra­fata de cateva mii de metri patrati. Asta in conditiile actuale ale pietei de profil, in care o cariera de piatra nu valoreaza mai mult de cateva mii de euro... hectarul! Si aceasta vanzare pare tot o coincidenta fericita, nu o supraevaluare a expertului.

×
Subiecte în articol: ancheta