x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Prigoană curăţă de bani localităţile portocalii. Vezi ce sume fabuloase încasează doar din Sectorul 3

Prigoană curăţă de bani localităţile portocalii. Vezi ce sume fabuloase încasează doar din Sectorul 3

de Gabi Golea    |    23 Feb 2012   •   21:00
Prigoană curăţă de bani localităţile portocalii. Vezi ce sume fabuloase încasează doar din Sectorul 3

In timp ce multe strazi din Sectorul 3 nu au fost deszapezite nici pana in acest moment, primarul Liviu Negoita (PDL) tine la secret contractul de salubrizare incheiat cu firma colegului sau de partid, Silviu Prigoana, Rosal Grup SRL.

Desi presa a atras atentia in repetate randuri despre directionarea banilor de la Primarie catre firmele de casa ale PDL-ului, Negoita continua colaborarea cu Rosal, tinand chiar la secret contractele care ar fi trebuit sa fie publice. Consilierii locali PSD din Sectorul 3 au solicitat inca de acum sapte luni ca Primaria sa faca public contractul incheiat cu firma lui Silviu Prigoana si actele aditionale aduse acestui document, potrivit site-ului dcnews.ro. Primarul Liviu Negoita nu a oferit insa nici un raspuns pana in prezent. "Eu consider ca cetatenii Sectorului 3 ar trebui sa aiba acces la acest contract. Trebuie sa stie cine este responsabil, pe cine pot contacta pentru deszapezirea strazilor laterale", a declarat consilierul local Mihai Nitu (PSD), potrivit site-ului dcnews.ro.

Culmea nesimtirii este ca Pri­ma­ria Sectorului 3 a majorat recent va­loarea contractului incheiat cu Rosal cu 3%, in conditiile in care utilaje de deszapezire ale firmei nu prea au fost vazute pe strazi zilele acestea. Potri­vit dcnews.ro, valoarea contractului a fost majorata si anul trecut, cand Primaria a aprobat o crestere de 61% a sumei incasate de firma lui Pri­goa­na. Motivul invocat la acea data a fost "evolutia indicilor preturilor de consum al populatiei pentru apa, canal, salubrizare". Potrivit unor surse din Primaria Sectorului 3, Negoita ii plateste, in acest moment, aproximativ 45 de milioane de euro firmei deputatului demo­crat-liberal Silviu Prigoana.

Colaborarea dintre firma lui Prigoana si Primaria Sectorului trei dateaza din 2005. In ultimii ani, Prigoana si-a umplut buzunarele din banii contribuabililor, achizitionand totul la preturi cu mult mai mari decat cele de pe piata. Tot firma lui Prigoana a amenajat vara trecuta spatiile verzi din Sectorul 3, cum­parand panselute cu 4 lei bucata, in conditiile in care pe piata aceas­tea costau un leu. De asemenea, un tei care costa 20 de lei, firma lui Prigoana l-a cumparat cu 2.100 de lei.

La Poiesti, licitatie cu contestatie
Firma lui Prigoana are lipici la pri­marii PDL. Municipalitatea din Plo­iesti, unde "gospodar" este tot un membru al PDL, Andrei Volosevici, a preferat sa incheie un contract de salubrizare cu firma Rosal, chiar daca practica tarife mai mari decat concurentii inscrisi la licitatie. Reprezentantii Primariei din Ploiesti au decis descalificarea tuturor firmelor care au indraznit sa faca concurenta firmei lui Prigoana. Evident, licitatia nu se incheie aici. Urmeaza contestatiile si instantele. Pana atunci, de retinut optiunea Primariei: gunoiul se colecteaza mai scump, pentru ca are inclus si pretul pe care ploiestenii il platesc PDL.

La Cluj, presiuni pe pret
O situatie similara celei din Ploiesti are loc si la Cluj. Astfel, clujenii ar putea plati mai mult pentru salubrizarea menajera si stradala, in cazul in care Consiliul Local din Cluj-Napoca va fi de acord cu cererea de majorare a valorii contractului incheiat cu firmele apropiate PDL, Rosal si Brantner. Cererea de majorare e destul de consistenta, fiecare dintre cele doua firme solicitand cu 24,44% mai mult. "Ar fi prima majorare de la debutul acestui contract. Daca eram de acord cu majorarea, imbraca forma unui proiect de Hotarare de Consiliu Local, dar voi face o informare, iar consiliul va decide ce doreste. Nu ascund faptul ca am cautat in ultimele zile motive legale pentru a nu face aceasta majorare", a spus primarul interimar Radu Moisin, membru PDL. Acesta adauga ca, potrivit contractului cu cele doua firme, majorarile de tarif pot fi analizate in februarie sau martie pentru curatenia stradala. Fostul primar Sorin Apostu este cercetat pentru o spaga uriasa luata de la firma de salubrizare concurenta, orasul fiind impartit in doua zone: cea de unde se lua spaga si cea de unde curata Prigoana (fara spaga). Principiu sfant in PDL: nu ne luam bani intre noi, ci doar luam bani de la cetateni.

×
Subiecte în articol: silviu prigoana