x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria lui Nicușor Dan își curăță terenurile de gunoaie cu o firmă acuzată de Parchet că a deversat deșeuri în râul Argeș

Primăria lui Nicușor Dan își curăță terenurile de gunoaie cu o firmă acuzată de Parchet că a deversat deșeuri în râul Argeș

de Ion Alexandru    |    06 Dec 2021   •   07:20
Primăria lui Nicușor Dan își curăță terenurile de gunoaie cu o firmă acuzată de Parchet că a deversat deșeuri în râul Argeș
Sursa foto: Lucian Alecu

O afacere de peste 7,4 milioane de lei a fost parafată, la sfârșitul lunii trecute, de Primăria Capitalei, pentru evacuarea de pe terenurile private ale municipalității a unor deșeuri rezultate din construcții, potrivit unui anunț de atribuire publicat de instituția condusă de Nicușor Dan. Două companii au fost selectate, în baza unei licitații deschise. Prima este deținută de soțul unei foste consiliere a unui ex-secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne și, anul acesta, a cerut în instanță insolvența Companiei Municipale Consolidări, a Primăriei Capitalei. Cea de-a doua face obiectul unui dosar penal instrumentat de procurori, pentru deversarea, în apele râului Argeș, a unei cantități de deșeuri. Acest din urmă operator contractat are în portofoliu, însă, clienți cu greutate, cum ar fi Administrația Prezidențială sau Ministerul Finanțelor.

 

Este vorba despre un acord-cadru pe care Primăria Capitalei l-a inițiat, în vederea prestării unor servicii de salubrizare pe anumite terenuri aparținând sau aflate în proprietatea Municipiului București. Aceste terenuri sunt amplasate, conform anunțului de atribuire publicat. La finalul săptămânii trecute, de către autoritatea contractantă, pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), pe raza teritorială a tuturor celor șase sectoare, impunându-se, aici, evacuarea deșeurilor depozitate în mod necontrolat.

Mai exact, pe aceste terenuri se află depozitată, în mod necontrolat, „o mare cantitate de deșeuri, care constituie o sursă de poluare a factorilor de mediu și un focar de infecție pentru locuitorii din zonă”. Aceste deșeuri trebuie să fie sortate, valorificate și depozitate la un depozit specializat.

Astfel, se arată în documentația de atribuire, deșeurile reciclabile rezultate din operațiunea de sortare vor fi valorificate prin operatori economici autorizați, mai ales având în vedere faptul că pe terenurile care fac obiectul acestei operațiuni de salubrizare au fost identificate „deșeuri provenind preponderent din construcții”. „S-a constatat că unele deșeuri depozitate sunt acoperite cu pământ, peste care a crescut vegetație spontană”, se mai arată în aceste documente citate.

Durata acordului-cadru care face obiectul acestor servicii este de 48 de luni, timp în care Primăria Capitalei estimează că vor fi ridicate de pe aceste terenuri cantități cuprinse între 11.600 și 23.200 de tone de deșeuri, pentru care autoritatea contractantă va încheia, în perioada aferentă, un număr de patru contracte subsecvente.

La data de 19 noiembrie 2021, Primăria Capitalei a finalizat o licitație deschisă pentru atribuirea acestui acord-cadru, fiind parafat contractul, în valoare de 6.264.000 de lei fără TVA, adică 7.456.160 de lei cu TVA inclusă (1.521.257,2 euro). Adjudecatoare sunt două companii – SC S.M.V. Prosal Consulting SRL și SC Ecogreen Construct SRL.

 

Descinderi ale Parchetului

 

În luna martie a anului trecut, polițiștii bucureșteni, Procuratura și Garda de Mediu descindeau simultan la sediile a nouă firme care se ocupă cu colectarea deșeurilor, existând suspiciunea potrivit căreia acestea derulau activități ilegale, deversând aceste gunoaie în albiile unor râuri sau că le îngroapă în sol. Una dintre firmele „călcate” la acel moment de autorități, SC Ecogreen Construct SRL, din Adunații Copăceni, județul Giurgiu, care, acum, a încheiat acordul-cadru cu Primăria Capitalei.

Poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Investigarea Criminalităţii Economice, sprijiniţi de comisari ai Gărzii de Mediu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au anunțat punerea în aplicare a nouă mandate de percheziţie, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Giurgiu, într un dosar penal privind săvârşirea unor infracţiuni ce aduc atingere mediului. Mai exact, operațiunea viza controale cu privire la activitatea derulată de două companii comerciale și mai multe persoane fizice, suspectate că au colectat, transportat, deversat și îngropat deșeuri în zone neautorizate, provocând, prin aceasta, prejudicii semnificative mediului.

Una dintre firmele anchetate în acest dosar este chiar SC Ecogreen Construct SRL, despre care existau date și indicii conform cărora a deversat în râul Argeş şi a îngropat tone de deşeuri în solul din zona unor balastiere din judeţul Giurgiu.

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a finalizat cercetările în acest dosar la începutul lunii februarie, iar, pe 4 februarie, a fost înaintat magistraților de la Judecătoria Bolintin Vale, județul Giurgiu, SC Ecogreen Construct SRL, George Alexandru Mănescu, Constantin Cătălin Florea, Ionel Iordache și Ilie Dumitru având calitatea de inculpați, iar Statul Român, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, având calitatea de parte vătămată.

 

Acuzații grave

 

Potrivit rechizitoriului, în perioada 26 iulie 2019 – 22 octombrie 2019, SC Ecogreen Construct SRL, societate care colectează, transportă, depozitează și elimină deșeuri municipale și deșeuri de origine animală din parcurile din Sectorul 1 al Capitalei, a deversat în apă și a introdus în sol sute de deșeuri, pe care fie le-a îngropat în zona unor balastiere de pe raza județelor Ilfov și Giurgiu, fie le-a deversat în albia râului Argeș, fără respectarea prevederilor legale. Mai exact, ei au îngropat în sol și împins în masele de apă, respectiv în bazinul râului Argeș și masele de apă rezultate din excavare, volumul total de 19.609 metri cubi de deșeuri în două locații neautorizate pentru colectarea deșeurilor. 5.578 metri cubi au ajuns în locația din apropierea localității Novaci, județul Giurgiu, iar 14.031 metri cubi, în apropierea localității Buturugeni, județul Giurgiu. „Prin acțiunile inculpaților, cele două locații au fost transformate practic în gropi de gunoi neautorizate, fără respectarea dispozițiilor legale și cauzând un prejudiciu semnificativ mediului. Întreaga activitate infracțională a fost desfășurată în scopul de a obține un folos patrimonial”, se arată în actul acuzării.

 

 

Contracte de la Administrația Prezidențială și de la Ministerul Finanțelor Publice

 

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania în cauză a fost înființată în cursul anului 2009, de către George Alexandru Mănescu, în vârstă de 32 de ani. Societatea se ocupă, potrivit obiectului de activitate declarat, tocmai cu colectarea de deșeuri nepericuloase, are 37 de salariați și, în anul 2018, avea o cifră de afaceri de 6,3 milioane de lei, înregistrând un profit net de 2,3 milioane de lei. 

Ministerul Finanțelor a contractat, pe 15 ianuarie 2020, fără licitație, servicii privind colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere și industriale la groapa de gunoi, dar și servicii de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile de la sediul central al instituției. 

Procedura aleasă a fost aceea a selecției de oferte prin procedură simplificată, au existat doi ofertanți interesați, iar, în cele din urmă, Ministerul Finanțelor Publice a decis să aprobe semnarea contractului-cadru cu societatea SC Ecogreen Construct SRL, firmă de salubritate din Adunații Copăceni, județul Giurgiu. Valoarea contractului-cadru a fost stabilită la suma de 233.280 de lei fără TVA, iar, în aceeași zi, autoritatea contractantă a încheiat și primul contract subsecvent, în sumă de 116.640 de lei fără TVA.

Apoi, în ciuda faptului că societatea SC Ecogreen Construct SRL și acționarul unic al acesteia au fost, practic, puși sub acuzare într-un dosar penal cu privire la infracțiuni de mediu, la scurt timp după ce a încheiat cu aceștia un contract, Ministerul Finanțelor Publice nu s-a lăsat impresionat de această situație. În 31 decembrie 2020, instituția a mai încheiat cu SC Ecogreen Construct SRL un contract subsecvent, având numărul 2/2020, aferent contractului-cadru nr. 7109540, din data de 15 ianuarie 2020. Valoarea contractului subsecvent este egală cu cea a acordului-cadru – 233.800 de lei fără TVA, depășindu-se, astfel, valoarea contractului cu 116.640 de lei fără TVA, având în vedere și actul subsecvent despre care am făcut vorbire deja.

SC Ecogreen Construct SRL este abonată la contractele publice, unele dintre acestea fiind încheiate cu cele mai importante instituții ale statului român. Administrația Prezidențială este vârful autorităților publice pentru care a lucrat firma în cauză. În datele de 25, 26 și 29 iunie 2018, Palatul Cotroceni a contractat de la SC Ecogreen Construct SRL Giurgiu servicii de întreținere spații verzi, cosit, adunat, sortat și transport deșeuri vegetale, toaletare de arbori, furnizare de material dendrologic și servicii de curățare a albiilor de râu, în valoare totală de 67.080 de lei fără TVA. Ulterior, Administrația Prezidențială a mai contractat, în data de 31 mai 2019, de la aceeași firmă, servicii de furnizare de pământ dendrologic, în valoare de 41.600 de lei fără TVA. În total, firma lui Mănescu a încasat de la Președinția României 130.186 de lei cu tot cu TVA.

 

 

A doua firmă cere insolvența unei companii a Primăriei Capitalei

 

Cea de-a doua companie care a încheiat, alături de Ecogreen Construct SRL, acordul-cadru cu Primăria Capitalei este SC D.M.V, Prosal Consulting SRL. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, această societate este deținută, în prezent, în calitate de unic asociat, de omul de afaceri Emanuel Romoșan. Însă compania a fost fondată, în decembrie 2011, de soția acestuia, Violeta Marilena Romoșan, împreună cu o anume Mariea Emilia Roșu. La scurt timp după înființarea firmei, Violeta Marilena Romoșan a ieșit din afacere, iar, în 2013, o identificăm drept consilier al unui secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Acest lucru reiese dintr-o declarație de avere pe care aceasta a completat-o în 18 decembrie 2013.

Conform portalului „Buletin de București”, de numele Violetei Romoșan se leagă și altă firmă, Fresh Fish Daily SRL, „societate care a primit, prin atribuire directă, lucrările de modernizare a Pieței Gorjului. Doar că firma nu a reușit să îndeplinească condițiile contractuale, așa că, în acest moment, Primăria Sector 6 încearcă recuperarea banilor plătiți în instanță”.

Interesant este că, la data de 28 aprilie 2021, Tribunalul București înregistra o cerere de declanșare a procedurii insolvenței împotriva Companiei Municipale Consolidări – companie a Municipiului București -, cererea fiind depusă de trei creditori: Expert Master Trading SRL, Just Multiserv SRL și... SC D.M.V. Prosal Consulting SRL.

×