x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Un alt sediu „secret” al SPP urmează să fie renovat cu bani din PNRR

Un alt sediu „secret” al SPP urmează să fie renovat cu bani din PNRR

de Ion Alexandru    |    18 Ian 2024   •   08:20
Un alt sediu „secret” al SPP urmează să fie renovat cu bani din PNRR

Din vara anului trecut, SPP, instituția care se ocupă, în principal, cu paza președintelui României, încearcă, deocamdată fără succes, să își reabiliteze un al doilea sediu cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență. Peste 8,1 milioane de lei sunt alocați de către instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu pentru renovarea energetică, architecturală, termică și peisagistică a unei clădiri  „secrete”, amplasate pe raza Bucureștiului.

În 22 decembrie 2023, SPP s-a văzut silit să anuleze procedura de licitație, deoarece toate ofertele primite fie au fost retrase, fie au fost considerate inacceptabile. Un demers similar, tot de anul trecut, a vizat cheltuirea a două milioane de euro, cu finanțare tot din PNRR, pentru renovarea unei vile secrete a SPP de la Sinaia. În ambele cazuri, nu a fost dat publicității caietul de sarcini și nici adresele sau măcar destinațiile celor două clădiri care ar urma să înghită bani europeni.

Serviciul de Protecție și Pază (SPP), condus de celebrul general Lucian Pahonțu, încearcă să-și renoveze un sediu „secret” din București cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Instituția de forță a antamat, în acest sens, încă din 11 august 2023, achiziția de servicii de proiectare, execuție a lucrărilor și asistență tehnică din partea proiectantului, publicând, în acest sens, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), un anunț de participare. Conform acestui document, contractul ar trebui să fie finalizat în termen de 18 luni, va fi atribuit prin licitație deschisă și este pus la bătaie un buget de 6.823.784,47 de lei fără TVA, respectiv de 8.120.303,5 lei cu TVA inclusă (1.657.204,8 euro).

Afacerea se află, încă, pe agenda SPP, deoarece, la data de 22 decembrie 2023, instituția care se ocupă cu paza și cu protecția demnitarilor, în special cu cea a președintelui României, a avut ghinion. Licitația a fost anulată deoarece toate ofertele și toate cererile de participare la procedura organizată au fost retrase sau au fost considerate inadmisibile.

Clădire administrativă cu suprafața de 732 de metri pătrați

Se pare că există o obișnuință a SPP de a secretiza locația obiectivului care trebuie să fie renovat cu bani din PNRR. Asta, deoarece, nici de această dată, autoritatea contractantă nu a atașat, în SEAP, nici caietul de sarcini aferent acestei achiziții, nici măcar nu a precizat vreo adresă a clădirii ce urmează a fi reabilitată sau o adresă unde se găsește amplasată aceasta. Singura mențiune despre clădire este făcută într-un document – fișă, din care rezultă că respectiva construcție a fost edificată în anul 1960, că aceasta este racordată la utilități (apă rece, canalizare, curent electric și gaze naturale) și că nu deține un certificat de performanță energetică. Mai aflăm, din documentul în cauză, că, până în prezent, nu s-au efectuat aici lucrări, ci doar au fost făcute unele lucrări de reparații curente de arhitectură și la instalații, pentru menținerea în stare de funcționare.

Un detaliu suplimentar cu privire la acest edificiu este acela conform căruia clădirea este formată dintr-un singur corp, denumit C1, reprezentând o clădire administrativă, cu suprafața construită desfășurată de 732 de metri pătrați, având un regim de înălțime format din demisol, parter și un etaj.

Ce lucrări cer SPP-iștii de acești bani

Prin această achiziție, Serviciul de Protecție și Pază cere elaborarea unui proiect tehnic, acordarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe durata executării lucrărilor și execuția lucrărilor de construire, verificarea și recepția lucrărilor.

În proiect, sunt incluse zece obiective urmărite de către beneficiar. Mai exact, se solicită realizarea unor lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, precum și realizarea unor lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și a sistemelor de furnizare a apei calde de consum. De asemenea, se solicită instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consumul propriu, prin instalarea unor panouri fotovoltaice de tip „on grid”.

Mai departe, SPP intenționează contractarea unor lucrări de instalare a sistemelor de climatizare și de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, precum și a unor lucrări de reabilitare și de modernizare a instalațiilor de iluminat a clădirii, adaptarea rețelei electrice și a tabloului de distribuție, prin includerea unor corpuri de iluminat cu soluții ecologice cu eficiență energetică ridicată.

În proiectul respectiv mai intră, de asemenea, un sistem de management energetic integrat pentru clădire și alte activități care să conducă la realizarea obiectivelor proiectului, lucrări pentru consolidare și pentru punerea în siguranță a clădirii, lucrări de arhitectură, lucrări de amenajare peisagistică și reabilitarea sau chiar înlocuirea împrejmuirii existente”.

Vila „fantomă” din Sinaia înghite 2 milioane de euro

Nu este pentru prima dată când instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu scoate la mezat astfel de contracte cu finanțare din PNRR. „Jurnalul” a dezvăluit că, în 19 iulie 2023, Serviciul de Protecție și Pază, instituție care îl deservește, în principal, pe președintele României, a anunțat o nouă intenție de achiziții a unor servicii, cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență. Banii europeni, adică peste două milioane de euro, ar trebui să fie „tocați” pe servicii de proiectare, execuția lucrărilor, asistență tehnică din partea proiectantului pe durata execuției lucrărilor, organizare de șantier și asigurarea utilităților, la care se adaugă amenajarea terenului, asigurarea utilităților, în vederea realizării „unui obiectiv de investiții situat în județul Prahova, finanțat prin intermediul PNRR”.

Astfel, potrivit anunțului de participare publicat de instituția în cauză pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), valoarea acestor servicii era estimată la suma de 8.336.242,67 de lei fără TVA, adică la 9.920.128,8 lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă 2.024.516,1 euro. Această sumă ar trebui să acopere lucrări la instalațiile de încălzire, lucrări sanitare, lucrări de instalații electrice, lucrări de reparații generale și de renovare, serviciile de proiectare tehnică pentru construcția de lucrări publice, servicii de proiectare a sistemului de energie electrică și servicii de asistență tehnică.

Interesant este însă că printre documentele de atribuire publicate de SPP pe SEAP nu se regăsește, nici în acest caz, caietul de sarcini. Sunt atașate doar fișa de date a achiziției, prezentarea activităților, instrucțiunile pentru candidați și un document intitulat „Sesiune formulare Sinaia”, de unde rezultă că investiția va avea loc la Sinaia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sediu spp renovat bani PNRR