x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Șeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, contracte de 13 milioane euro pentru serviciul soției

Șeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, contracte de 13 milioane euro pentru serviciul soției

de Ion Alexandru    |    28 Aug 2015   •   10:47
Șeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, contracte de 13 milioane euro pentru serviciul soției
Sursa foto: GRIGORE POPESCU

Unul dintre generalii favoriţi ai fostului preşedinte Traian Băsescu, Marcel Opriş, director şi astăzi al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), a sprijinit în mod direct grupul de firme la care a lucrat soţia sa cu bani de la instituţia publică pe care o conduce.

STS a acordat, în perioada 2007-2013, contracte în valoare de peste 13 milioane de euro companiilor controlate de soţii Adriana şi Dumitru Nicolau, pentru furnizarea de servicii şi aparatură în domeniul IT.

Deşi puteau oricând să fie verificate extrem de uşor aceste aspecte, Marcel Opriş nu a fost deranjat niciodată, în această perioadă, de vreun inspector al Agenţiei Naţionale de Integritate sau de vreun procuror de la Parchetul General. Abia după ce unele dintre aceste afaceri au apărut în spaţiul public, soţia generalului a renunţat la jobul pe care îl avea în cadrul unei companii membre a grupului abonat la contractele STS.

De altfel, două dintre firmele familiei Nicolau nu au derulat afaceri doar cu STS, ci şi cu majoritatea instituţiilor de forţă din România, şi nu numai. În total, „Jurnalul Naţional” a inventariat nu mai puţin de 60 de contracte încheiate de aceste companii cu statul, afaceri care se ridică la peste 45 de milioane de euro.


Marcel Opriş, şeful STS

Un număr de 24 contracte atribuite de STS, o valoare de 13 milioane de euro, vânzarea unui apartament către mama patroanei firmelor câştigătoare a lucrărilor licitate, dar şi o soţie angajată la o companie aparţinând aceluiaşi grup de firme reprezintă doar câteva motive temeinice pentru care directorul încă în funcţie al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale ar fi trebuit să fie măcar chemat, în ultimii ani, să dea o explicaţie în faţa inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate. Nu sa întâmplat acest lucru, iar afacerile derulate de STS cu aceste companii care activează pe piaţa IT au continuat nestingherite până anul trecut.

Reţeaua Nicolau şi relaţia cu Marcel Opriş

În calitate de director al STS, generalul Marcel Opriş a completat şi publicat mai multe serii de declaraţii de avere şi de interese. Aşa am aflat, spre exemplu, din declaraţia de avere întocmită la data de 16 iunie 2009, că generalul Opriş a vândut, la mijlocul lunii aprilie a anului 2009, un apartament situat în Bucureşti, către o anume Gherghina Şerban, aceasta din urmă plătind pentru locuinţă suma de 140.000 de euro.

Aparent, afacerea reprezintă doar o tranzacţie imobiliară ca oricare alta. Şeful STS a căutat un cumpărător pentru apartament, acesta a apărut şi tranzacţia sa parafat. Cine este, însă, cupărătorul? Potrivit arhivei Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Gherghina Şerban a fondat, în luna octombrie a anului 2003, împreună cu fiica sa, Adriana Iuliana Vintilă, societatea Omnivision Consultanţă SRL, cu sediul în Bucureşti, care are ca obiect de activitate contabilitatea, activităţi juridice, de consultanţă pentru afaceri şi management. Mama şi fiica rămân asociate în companie până în data de 8 februarie 2008, când fiica, devenită, ca urmare a căsătoriei, Nicolau, cumpără de la mama sa acţiunile deţinute la SC Omnivision Consultanţă SRL, devenind astfel asociat unic.

Din aceeaşi declaraţie de avere depusă de Marcel Opriş la mijlocul anului 2009, mai aflăm că soţia sa, Camelia Opriş, a în casat venituri sa la riale de la com pania Omnivision Consultanţă SRL, adică de la firma fiicei celei căreia i-a vândut apartamentul. Informaţia privind locul de muncă al Cameliei Opriş se regăseşte şi în declaraţiile întocmite de şeful STS la datele de 28 octombrie 2009, 26 mai 2011 şi 3 noiembrie 2011. Declaraţiile ulterioare, inclusiv cea depusă anul trecut, nu mai menţionează vreo activitate remunerată prestată de către Camelia Opriş.

Patronii Omnivision, racordaţi prin două companii la bugetul de investiţii al STS

Tot potrivit unei notificări a Oficiului Naţional al Registrului Comerului, dar de data aceasta din anul 2005, mai aflăm că Adriana Iuliana Nicolau (fostă Vintilă), fost angajator al soţiei lui Marcel Opriş, este asociat unic şi administrator în cadrul societăţii SC 2K Telecom SRL, iar împreună cu soţul său, Dumitru Octavian Nicolau, aceasta deţine părți sociale în cadrul mai multor companii care activează în domeniul IT şi soft-ware, printre care şi în firma SC Quality Business Solutions SRL.

Aceste două companii au încasat, împreună, de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în perioada 2007-2013, contracte de prestări servicii în valoare totală de 50,33 milioane de lei cu TVA, adică peste 13,1 milioane de euro. Societatea 2K Telecom SRL a încheiat cu STS trei contracte, în valoare de aproximativ 16 milioane de lei cu TVA (3,8 milioane de euro), în timp ce a doua companie, Quality Business Solutions SRL, şi-a adjudecat, în aceeaşi perioadă, nu mai puţin de 21 de contracte în valoare de 34,4 milioane de lei cu TVA (9,31 mil i - oane de euro).

Zeci de contracte cu ministere, companii şi autorităţi publice

Ambele firme au încheiat, în perioada de referinţă, peste 40 de contracte de achiziţii publice. În afara celor încasate de la STS şi MAI, SC 2K Telecom şi Quality Business Solutions SRL au derulat afaceri cu:
› RA-APPS – 306.2424 lei
› Autoritatea Rutieră Română: 152.441,3 lei
› ROMATSA: 5.542.938,1 lei
› Hidroelectrica: 264.862,7 lei
› IPJ Braşov: 142.911,9 lei
› Registrul Auto Român: 380.664,6 lei
› Inspectoratul de Stat în Construcţii: 903.175,4 lei
› Ministerul Afacerilor Externe: 21.252.930,4 lei › Centrul Naţional de Evaluare şi Exami-nare: 643.560 lei
› Consiliul Local al Municipiului Ploieşti: 737.886,9 lei
› CONPET SA Ploieşi: 406.872,9 lei
› Agenţia Domeniilor Statului: 274.890 lei
› Societatea Naţională de Radiocomunicaţii: 1.356.600 lei
› Agenţia Naţională de Meteorologie: 327.516,6 lei
› Societatea Română de Televiziune: 477.400 lei
› Ministerul Finanţelor Publice: 7.132.339,6 lei
› Institutul pentru Fizica Pământului: 10.919.440 lei
› Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit: 3.765.000 lei
› Compania Naţională „Imprimeria Naţională”: 117.678,8 lei
› UM 0296 Bucureşti: 202.596,6 lei
› Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară: 3.599.756 lei

Ministerul de Interne, afaceri de 18,3 milioane de euro cu firmele soților Nicolau

Nu doar STS a apelat la serviciile firmelor 2K Telecom şi SC Quality Business Solutions SRL, apropiate generalului Marcel Opriş. Ministerul Administraţiei şi Internelor a încheiat cu cele două companii cinci contracte în valoare totală de 76,5 milioane de lei cu TVA. 2K Telecom SRL a primit de la MAI două contracte.

Cel mai recent, în valoare de 24,8 milioane de lei, a fost încheiat la data de 21 ianuarie 2014, când compania soţilor Nicolau a împărţit cu Vodafone România o lucrare privind furnizarea de servicii de comunicaţii VPN pentru toate unităţile MAI, afe rentă perioadei 1 martie 2014 – 28 februarie 2017. Relaţia companiei cu MAI a demarat, însă, în data de 16 octombrie 2009, când Direcţia Generală Financiară a ministerului i-a atribuit un contract în valoare de 20 de milioane de lei cu TVA pentru furnizarea de sisteme informatice şi servere.

Cealaltă companie, Quality Business Solutions SRL, a primit de la MAI trei contracte, în valoare de 31,7 milioane de lei cu TVA, încheiate la 25 mai şi 20 noiembrie 2012, respectiv la 18 iulie 2013, pentru furnizarea unui sistem informatic de management al străinilor, a unui sistem integrat de arhivă electronică şi management al documentelor, precum şi pentru exinderea sistemului de management al documentelor existente în cadrul IGI.

Tragedia din Apuseni: STS anunță în 2014 că nu are echipamentele plătite în 2009. Băsescu confirmă

Tragedia aviatică în urma căreia şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi Aura Ion a determinat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - acuzat de dezinteres faţă de operaţiunile de salvare - să iasă public cu precizarea că instituţia nu deţine aparatura necesară cu care să poată localiza un anumit post telefonic. Chiar şi Traian Băsescu a găsit potrivit să organizeze o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, în care a luat apărarea STS.

„Este o minciună că STS trebuia să localizeze epava. Nu are nici echipamentele, nici atribuţiile să o facă. STS preia informaţiile de la companiile de telefonie mobilă. STS poate localiza exact locul când apelul se face de la telefon fix. Ceea ce STS primeşte şi transmite imediat către structurile ce trebuie informate este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă de circa 200 km pătraţi. Coordonatele foarte apropiate ale locului accidentului ar fi trebuit furnizate de Centrul de Supraveghere de la Moscova dacă apelul ar fi fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite. Apelul nu a fost lansat. STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Operatorii de telefonie din România nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică”, spunea fostul preşedinte.

Potrivit SEAP, însă, STS avea aparatura necesară şi chiar echipamentul informatic. Cine l-a furnizat? SC Quality Business Solutions SRL, firma foştilor patroni ai soţiei directorului Marcel Opriş. La data de 14 august 2009, firma soţilor Nicolau a încasat de la STS un contract în valoare de 338.555 de euro cu TVA pentru furnizarea echipamentelor hardware destinate exclusiv serviciului de localizare a apelurilor de urgenţă.
 

×