x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete SPP scoate 2,5 milioane € din PNRR ca să bruieze bombe. Se teme de atacuri cu dispozitive explozive declanșate de la distanță, adresate demnitarilor

SPP scoate 2,5 milioane € din PNRR ca să bruieze bombe. Se teme de atacuri cu dispozitive explozive declanșate de la distanță, adresate demnitarilor

de Ion Alexandru    |    07 Feb 2024   •   07:40
SPP scoate 2,5 milioane € din PNRR ca să bruieze bombe. Se teme de atacuri cu dispozitive explozive declanșate de la distanță, adresate demnitarilor

Un nou contract finanțat din fonduri PNRR este scos la „mezat” de Serviciul de Protecție și Pază. De această dată, este vorba despre peste 2,5 milioane de euro, destinate achiziționării unor echipamente capabile să identifice și să neutralizeze dispozitivele explozive declanșate de la distanță.

 În acest sens, SPP susține că va putea proteja demnitarii, sediile de lucru și reședințele acestora, inclusiv traseele pe care cei în cauză se deplasează cu viteză sporită. Vor fi achiziționate două autospeciale, precum și două echipamente portabile care, printre altele, să poată bloca frecvențele radio utilizate de respectivele dispozitive explozive declanșate de la distanță. Se arată că, în acest moment, instituțiile statului român nu dețin astfel de capabilități care să asigure securitatea „spectrului guvernamental”.

Serviciul de Protecție și Pază (SPP) continuă seria achizițiilor de tehnică specială, cu bani din PNRR. De această dată, este vorba despre o achiziție pe care instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu a antamat-o încă din 22 iulie 2013, când a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț conform căruia intenționează să cumpere echipamente din spectrul wireless (ED), „în vederea realizării investiției «Dezvoltarea sistemelor de securitate pentru protejarea spectrului guvernamental»”. Această investiție este finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Pentru această cumpărătură, SPP pune la bătaie un buget estimat de 10.400.000 de lei fără TVA, adică de 12.376.000 de lei cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă nu mai puțin de 2.525.714,3 euro. Iar în contract intră autovehicule cu destinație specială și servicii de formare profesională în domeniul materialelor de apărare și securitate.

Concret, echipamentele ce urmează a face obiectul achiziției vizează, conform celor de la SPP, „consolidarea capabilităților de prevenire, identificare și înlăturare a amenințărilor de securitate generate de mijloacele explozive improvizate, pe timpul misiunilor executate la nivelul Serviciului de Protecție și Pază”. „Achiziția se va materializa prin încheierea unui contract de furnizare, pentru o perioadă de 14 luni, cu un operator economic clasat pe primul loc”, se mai arată în anunțul citat.

Nu se organizează o licitație

SPP vrea să intre, astfel, în posesia a două sisteme mobile de identificare și de neutralizare a amenințărilor de tipul dispozitivelor de inițiere de la distanță a mijloacelor explozive, precum și a două sisteme portabile de identificare și neutralizare a amenințărilor de tipul dispozitivelor de inițiere de la distanță a mijloacelor explozive improvizate.

În vederea cumpărării acestor echipamente, instituția în cauză nu va organiza o licitație deschisă, ci o procedură competitivă de negociere, impunând ca și criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț. 

Se mai precizează că această achiziție este finanțată prin Investiția 13 – Dezvoltarea sistemelor de securitate pentru protecția spectrului guvernamental, din cadrul Componentei 7 – Transformarea digitală, din PNRR.

Protecția demnitarilor, a birourilor și a reședințelor acestora

Potrivit caietului de sarcini care stă la baza acestei achiziții, scopul proiectului îl constituie „asigurarea capacității de a oferi securitate și siguranță angajaților proprii și beneficiarilor serviciilor furnizate de SPP, pe timpul misiunilor specifice instituției, de orice mijloace explozive improvizate declanșate de la distanță”. „În vederea îndeplinirii atribuțiilor legale ale SPP vizând protecția fizică a demnitarilor, a sediilor de lucru și a reședințelor acestora, este necesară utilizarea unor sisteme de securitate pentru protecția spectrului guvernamental, care includ sisteme de identificare și de neutralizare a amenințărilor de tipul dispozitivelor de inițiere de la distanță a IED”, mai susține autoritatea contractantă.

În documentul citat, se mai specifică faptul că, la nivel european și internațional, există o permanentă preocupare pentru protecția spectrului de radiofrecvență destinat autorităților publice ale statului și pentru implementarea unor tehnologii noi care pot asigura o protecție corespunzătoare. „Protecția spectrului guvernamental asigură, totodată, și protejarea spațiilor publice din imediata apropiere și concură la realizarea unui nou plan de acțiune, în vederea creșterii capacității de reacție a instituțiilor publice centrale și atingerea obiectivelor naționale din acest domeniu”, se mai precizează în documentația de atribuire.

Nu există, în România, astfel de dotări, în prezent

De asemenea, Serviciul de Protecție și Pază mai arată că, prin această investiție, sunt vizate două direcții de acțiune principale. Prima se referă la dezvoltarea unor capabilități „inexistente în momentul de față, considerate majore pentru contracararea amenințărilor generate de prezența dispozitivelor explozive improvizate”. Iar a doua se referă la „implementarea unor soluții imperios necesare pentru prevenirea, identificarea, analiza și reacția structurii specializate pentru înlăturarea pericolelor generate de prezența dispozitivelor explozive improvizate”.

Se mai subliniază, totodată, că „datorită specificului misiunilor SPP, este nevoie de autospeciale care să respecte cerințe minime privitoare la viteza de deplasare, deoarece aceste misiuni vizează deplasarea în coloană, în regim de viteză sporită”.

Ce fac, mai exact, echipamentele pe care SPP le râvnește

În ce anume constă echipamentul solicitat de SPP. Aflăm tot din documentația de atribuire. Spre exemplu, sistemul de identificare și de neutralizare a amenințărilor de tipul dispozitivului de inițiere de la distanță trebuie să asigure disponibilitatea și securizarea traseelor de deplasare și a zonelor destinate persoanelor și obiectivelor cărora SPP le asigură protecția fizică.

În acest sens, se impun patru cerințe operaționale. Aici intră, în primul rând, cerința de a asigura capabilitatea de detecție și de identificare a amenințărilor din spectrul de frecvențe radio în care funcționează dispozitivele de inițiere de la distanță.

Apoi, trebuie să asigure capabilitatea de protecție față de dispozitivele de inițiere de la distanță, prin aplicarea unor măsuri de blocare a benzilor de frecvență, prin generarea de emisii în spectrul de frecvență radio. A treia cerință se referă la asigurarea punerii în funcțiune și operarea ușurință, printr-un design modular și compact al tuturor echipamentelor de detecție și de contracarare. Nu în ultimul rând, echipamentele trebuie să ofere SPP „flexibilitatea necesară pentru a soluționa evenimentele de securitate, care necesită intervenție rapidă atât în interiorul, cât și în exteriorul sediilor de lucru, în aglomerări urbane sau în zone cu teren accidentat”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×