Compania condusă de unul dintre protagoniștii din dosarul privind retrocedarea, în perioada 2002-2005, a unor terenuri intravilane din Constanța, cu un prejudiciu calculat la peste 114 milioane de euro, asigură, pentru Primăria Municipiului Brașov, sistemul de iluminat public al urbei. Bogdan Gabriel Sandu, acționar al grupului de firme Flash, din care face parte și SC Flash Lighting Services SA, a fost trimis în judecată în anul 2008, alături de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, de fostul președinte al Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, dar și de mai mulți membri ai Comisiei de Aplicare a Legii 10, pentru modul în care a achiziționat, în numele unei societăţi, drepturile litigioase aferente a peste 5 hectare de teren în Parcul Tăbăcărie. SC Flash Lighting Services SRL, compania pe care o controlează Bogdan Gabriel Sandu, derulează, chiar din anul trimiterii în judecată, contracte cu statul, privind servicii de iluminat public, de peste 140 de milioane de lei. Cele mai recente au fost atribuite, prin încredințare directă, de către Primăria Brașov, condusă de liberalul George Scripcaru.
La sfârșitul lui ianuarie, Primăria Brașov, la conducerea căreia se află fostul PDL-ist George Scripcaru, a atribuit, prin negociere directă, fără publicarea unui anunț de participare, un contract de 1,4 milioane de lei cu TVA inclus, pentru prestarea de servicii de întreținere, reparare, reabilitare, modernizare și dezvoltare a instalațiilor electrice pentru semafoare, dar și pentru dirijarea traficului în Municipiul Brașov, la care se adaugă furnizarea de materiale și componente necesare prestării acestui tip de servicii. Motivația, potrivit anunțului de atribuire publicat pe SEAP, pentru care nu a fost organizată o licitație, a fost aceea că achiziția reprezintă noi lucrări și servicii, care constituie o repetare a lucărilor și serviciilor existente.
Negocierea s-a derulat cu participarea unui singur ofertant. Este vorba despre SC Flash Lighting Services SA, cu sediul în București, iar contractul a fost semnat în data de 31 ianuarie 2017.
Primăria Brașov, contracte de 2,8 milioane de euro pentru semaforizare
Compania bucureșteană derulează contracte de acest tip cu Primăria Municipiului Brașov începând cu anul 2014. În 13 februarie 2014, municipalitatea a organizat o licitație deschisă pentru achiziția unui sistem integrat de gestiune și securitatre în cadrul unui proiect numit “modernizarea integrată a sistemelor de iluminat public și creșterea siguranței publice în Municipiul Brașov”. Atunci, au fost achiziționate echipamente de iluminat stradal, lucrări auxiliare de telecomunicații, lucrări de instalare de sisteme de alarmă antiefracție, instalarea de echipamente de iluminare stradală și pachete de software de securitate. Deși a existat o licitație deschisă, SC Flash Lighting Services SA a fost singurul agent economic care a depus o ofertă, pe care și-a și adjudecat-o. Valoarea contractului a fost de 9.548.000 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 2.121.777,8 euro.
În 27 noiembrie 2015, aceeași firmă a primit de la Primăria Brașov un alt contract, în valoare de 147.073,1 lei cu TVA (33.425,7 euro), atribuit prin negociere directă, pentru prestarea de servicii și service aferente instalațiilor electrice pentru semafoare și dirijarea traficului. De această dată, autoritatea contractantă a justificat intervenția unei situații de extremă urgență, în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute.
În primăvara anului trecut, mai exact în data de 17 martie 2016, Primăria Brașov a organizat o nouă licitație pentru achiziția de servicii de întreținere a instalațiilor electrice pentru semafoarele din oraș. De această dată, au fost depuse două oferte, însă, în urma deliberărilor, autoritatea contractantă a stabilit drept câștigătoare tot oferta SC Flash Lighting Services SA București. Valoarea acestui ultim contract se ridică la 783.776,7 lei cu TVA (178.131.1 euro). Nouă luni mai târziu, prin negociere directă, firma în cauză a primit un contract similar, în valoare de 700.000 de lei cu TVA (159.090,9 euro). În total, SC Flash Lighting Services SA București a prestat, pentru Primăria Brașov, între 2014-2016, servicii în valoare totală de peste 2,8 milioane de euro cu tot cu TVA.
Afacerea retrocedărilor, trimisă în instanță în 2008
În spatele SC Flash Lighting Services SA se află unul dintre oamenii de afaceri implicați și în construirea mall-ului din Parcul Tăbăcărie, din Constanța, afacere anchetată, începând cu 2008, de către DNA și trimisă în instanţă. Este vorba despre Bogdan Gabriel Sandu, acționar majoritar al grupului de firme Flash (Flash Lighting Services SA, Flash Group SRL, Flash Transilvania SRL, Flash Enterprises SRL, Flash Trading House SRL, Flash International Grup Impex SRL și Flash Lighting SRL), dar și al Holland Development Group SA. Construcția mall-ului cu pricina a presupus “raderea” de pe suprafața Parcului Tăbăcărie a aproximativ 400 de arbori. Complexul comercial, care ocupă patru hectare de teren, a fost construit de consorțiul Holland Development Group, ai cărui acționari principali sunt Millenium Global Development SA și Flash Trading House.
În 2008, DNA a trimis în judecată 37 de persoane acuzate de restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna Municipiului Constanţa). Printre cei trimiși în judecată se numără fostul primar al Constanței. Radu Mazăre, fostul președinte al Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, dar și opt funcționari cu rang de conducere de la nivelul primăriei, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și asociere în vederea săvârșirii de infracţiuni. De asemenea, în dosar mai sunt judecați doi funcționari de la Oficiul de Cadastru Constanța, patru mandatari, trei notari publici, două moştenitare ale unor proprietari de drepturi imobiliare, dar și nouă cumpărători de drepturi succesorale.
Printre aceștia se numără și Sandu Bogdan Gabriel, reprezentant al SC Holland Development Group SA, alături de Cristian Burcea și alte persoane. În același dosar mai sunt trimiși în judecată trei interpuși cumpărători de terenuri și un cunoscut evaluator ANRP, pe nume Horaţiu Alin Dima.
Mall-ul din Parcul Tăbăcărie
Potrivit rechizitoriului, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.
Procurorii spun că persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade îndelungate, de doi până la trei ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale, ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de unu la sută din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire.
Majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de zece ori mai mici decât preţurile reale. Printe aceste terenuri figurează și cel în suprafaţă de 52.471 metri pătrați, situat în Parcul Tăbăcărie, care nu a fost restituit în natură celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA , la care acţionar şi administrator era, la vremea respectivă, Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal, prin firma Millenium Global Development, era Ionescu Valentin Gheorghe, care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real.
Ce alte primării au atribuit contracte firmei Flash Lighting
Dosarul penal și afacerile cu statul au mers înainte pentru Sandu Bogdan Gabriel și grupul de firme Flash. Primăria Brașov nu este singura autoritate publică locală care a apelat la serviciile SC Flash Lighting Services. În 17 martie 2008, Primăria Botoșani a achiziționat de la această companie o instalație luminoasă festivă, constând într-un iepure cu flori și ouă, la care se adaugă două bannere cu mesaje pascale. Prețul – 1.347,2 lei cu TVA (358 de euro).
În 22 decembrie 2010, Primăria Sebeș a atribuit aceleiași companii un contract în valoare de 20.398 de lei cu TVA (4.532,9 euro), pentru servicii de asigurare a iluminatului public pe 12 străzi.
La 31 martie 2011, firma în cauză a fost singurul ofertant la o licitație organizată de Primăria Municipiului Vaslui, pentru încedinţarea unui contract de lucrări de reabilitare, modernizare și extindere a infrastructurii de transport public, cu crearea unui terminal intermodal, precum și reabilitarea și extinderea iluminatului public. Valoarea acestui contract se ridică la 22.692.403 lei cu TVA (5.673.100,7 euro).
Și Primăria Iași a derulat un contract, în valoare de 684.132,8 lei cu TVA (152.029,9 euro) cu firma controlată de Sandu Bogdan Gabriel. Acesta a fost semnat la data de 26 iulie 2012 și a constat în furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune a 50 de stâlpi de iluminat stradal.
La data de 27 martie 2015, Primăria Craiova a organizat o licitație pentru încheierea unui contract de delegare, prin concesionare, a serviciilor de iluminat public. Au fost trei oferte depuse, printre care și cea a SC Flash Lighting Services SA, aceasta din urmă fiind și cea care a câștigat licitația. Contractul se ridică la 65.373.236,3 lei cu TVA (14.857.553,7 euro).
Milioane de euro de la companii din Energie, BNR și Metrorex
Nu doar primăriile au ales firma lui Sandu Bogdan Gabriel să presteze servicii privind iluminatul sau rețelele electrice, ci și companii importante ale statului român. Una dintre aceste companii este Complexul Energetic Rovinari, care a atribuit societății în cauză două contracte, în perioada 21 iunie 2010 – 16 decembrie 2012, în valoare totală de 533.900,6 lei cu TVA (131.851,5 euro). În schimbul acestor bani, SC Flash Lighting Services SA a furnizat materilale electroizolante pentru îmbinarea cablurilor electrice de joasă și medie tensiune, la Depozitul Central al Exploatării Miniere Rovinari.
O altă companie de stat care a apelat la serviciile firmei respective este Societatea Națională a Lignitului Oltenia. La 21 septembrie 2009, 18 mai 2011 și 10 aprilie 2012, SNLO a încheiat cu SC Flash Lighting Services SA contracte în valoare totală de 1.361,456,9 lei cu TVA (217.218,6 euro), pentru achiziția de materiale electroizolatoare și alte produse specifice necesare funcționării utilajelor de mare capacitate.
Un alt gigant de stat care a derulat afaceri cu această societate este Complexul Energetic Oltenia. Patru contracte au fost atribuite, în perioada 16 noiembrie 2011 – 9 ianuarie 2017, în valoare totală de 5.005.141 de lei cu TVA (1,12 milioane de euro).
Alte două contracte au fost încheiate de SC Flash Lighting Services SA cu Enel Distribuţie Muntenia. Primul, la data de 6 noiembrie 2013, în valoare de 3.089.411,4 lei cu TVA (686.535,9 euro), a vizat achiziția de stâlpi de oțel de medie tensiune. Al doilea contract, vizând achiziția unor alți stâlpi, a fost atribuită companiei românești, în consorțiu cu doi operatori din Italia, şi a avut o valoare de 22.195.997,6 lei cu TVA (5,044 milioane de euro).
Banca Națională a României a atribuit SC Flash Lighting Services SA, în data de 20 aprilie 2012, un contract în valoare de 2.998.891,4 lei cu TVA (666.440,3 euro), pentru realizarea instalației de iluminat arhitectural al fațadelor BNR din străzile Doamnei și Lipscani, din centrul Capitalei, cu corpuri de iluminat de tip LED, de ultimă generație, precum și pentru instalarea de echipamente de iluminat extern, respectiv aparatură de iluminat cu lămpi electrice exterioare.
Anul trecut, la 1 februarie, Metrorex SA a încheiat cu aceeași firmă un contract, pe o perioadă de 48 de luni, pentru achiziția de becuri, lămpi sau tuburi fluorescente, reflectoare, startere, becuri auto și lămpi de avertizare, în valoare de 2.936.669 lei cu TVA (667.424,8 euro).
Evaluatorul ANRP, legătura dintre dosarele lui Mazăre și al lui Horia Simu
Numele evaluatorului penal Alin Horaţiu Dima, care apare în dosarul din 2008, în care și Sandu Bogdan Gabriel a fost trimis în judecată, este menţionat în cel de-al treilea dosar în care este urmărită fosta preşedintă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, şi în al doilea deschis pe numele afaceristului Horia Simu. În 26 ianuarie 2016, DNA a anunţat începerea urmăririi penale împotriva fostei conduceri a ANRP şi a membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Omul de afaceri Horia Simu a fost pus sub acuzare pentru dare de mită şi spălare de bani în formă continuată, în timp ce Alin Horaţiu Dima, expert evaluator în acest dosar, a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu şi luare de mită. În urma cercetărilor, anchetatorii au ajuns la concluzia că evaluarea a fost supraevaluată de către expertul Horațiu Alin Dima cu aproximativ 7.850.000 de euro, prejudiciu adus bugetului de stat.