x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anul Caragiale 2012

Anul Caragiale 2012

29 Feb 2012   •   21:00

2012 a fost declarat 'Anul Caragiale'. Se implinesc 100 de ani de la disparitia marelui dramaturg roman Ion Luca Caragiale si 160 de ani de la nasterea sa. In fiecare zi, in Jurnalul National, veti gasi o vorba de-a lui Nenea Iancu.

Moftangii Savantul
Important barbat – barbat serios. Membru in toate societatile culturale nationale si interna­tiona­le, prefera dintre acestea pe cele de ginte latina. Daca nu e inca in Aca­demie, are sa fie. E un exemplar de lux in galeria moftangiilor romani si costa scump.

Teorii noua din carti vechi – in­ventiuni pe cari strainii, vraj­ma­sii Rromaniei, apuca de le fac mai-nain­te – studii speciale – misiu­ni la statiuni balneare – co­mi­siuni si delegatiuni – confe­ren­te savante, un fel de pot-pourri de fapte diverse stiintifice – apoi di­rec­tiuni de institutiuni si pu­bli­ca­tiu­ni – toate astea trebuie sa coste scump.
Tipul nostru iubeste, mai presus de orice, Stiinta si Rromania, ca­rora le sacrifica activitatea, li­nistea, sanatatea, familia sa, tot. El sustine ca stiinta, desi esential uma­na, trebuie, mai ales la o natiu­ne mica si tanara ca a noastra, sa fie nationala. El constata in fiece mo­ment cu mandrie progresul pro­digios al stiintelor rromane.

El dirijeaza un institut national sa­vant sau, daca inca nu pana acu­ma, va inventa unul sau doua pentru a le dirija – institute absolut in­dispensabile Rromaniei, care este si trebuie sa fie centrul si farul cul­tural in Peninsula Balcanica... Ar fi o rusine sa lasam pe Bulgaria sa ne ia inainte!

De exemplu. Este absolut in­dis­pensabil sa intemeiem un institut pentru domesticirea, prasirea si educatia licuricilor – lampyris res­plendens – avand misiunea de a studia un nou sistem de luminare a oraselor rregatului cu aceste inte­re­sante ganganii fosforescente. In­chi­puiasca-si acu orice rroman cu dorr de tarra cata economie si ce lu­mina! Stralucitoare, gratuita si – igie­nica! Dar pentru asta, savantul nostru, barbatul ingenios, patriotul ne­obosit, care a descoperit aceasta lu­­minoasa idee, trebuie sa ca­la­to­reas­ca in cele doua emisfere, spre a studia, primo: de­ose­bitele siste­me de luminare a capitalelor mari, se­cundo: dife­rite­le spee de lam­py­ris resplendens... Dupa spusa en­tomolo­gisti­lor, exista pana acu­ma vreo patruzeci, afara, se-nte­le­ge, de acele pe cari le va mai des­co­peri savantul nostru.

Moftangiul stiintific este sacrosanct. Nici un guvern nu cuteaza, nu gan­deste macar sa se atinga de el si de institutul lui; sunt lucruri in­vio­labile: ar fi in guvern care ar vrea sa stinga lumina, sa rearunce Ro­mania in obscuritate! Din con­tra, la fiece buget nou trebuie sa se creasca cifra respectiva – pro­gre­­sul stiintei reclama si alt progres: progresul paragrafului res­pectiv. Si toate astea fiindca stiinta e mai presus de luptele politice; guvernele sunt trecatoare, stiinta e eterna intr-o tara eminamente constitutionala, apa trece, moftangiii raman.

Cand moftangiul e un imbecil, ii pasa de critica mai putin decat ii pa­sa unui suveran african de opi­ni­ile presei europene; cand are oa­re­­care talent si spirit, critica-l iri­tea­za si-l neodihneste ca pe o co­che­ta batrana care se teme sa nu se afle in sfarsit ca are dinti falsi si par pre­pus. De aci se vede cum intre mof­tangii, cei de spirit si cu oa­recare talent sunt mai slabi de in­ger decat imbecilii. Culmea mof­tan­giului savant: a-si comanda statua inca din viata si a prezida la inaugurarea ei si la apoteozarea sa – a acestui mare luptator na­tio­nal in ogorul stiintei rro­ma­ne!

×
Subiecte în articol: special anul caragiale