x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special APD nu va mai observa turul doi

APD nu va mai observa turul doi

29 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a anuntat ieri ca organizatia pe care o conduce nu va mai participa cu observatori la monitorizarea turului doi de scrutin al alegerilor prezidential, acuzand permisivitatea accentuata a legislatiei care reglementeaza alegerile, dar si nenumaratele iregularitati privind campania electorala si procesul de votare.
ANIELA NINE

ALEGERI. Parvulescu isi va retrage observatorii
"Dorim sa transmitem astfel opiniei publice romanesti si internationale un semnal de alarma cu privire la modul in care se organizeaza si au loc alegerile din Romania", a motivat Parvulescu decizia APD.

FRAUDA. Potrivit APD, frauda electorala se cifreaza undeva intre doua si cinci procente, astfel incat rezultatele alegerilor, asa cum se prefigureaza pana in prezent, pot fi influentate de nivelul fraudei. "Judetul Ilfov a depasit orice asteptare din punct de vedere al nivelului ilegalitatilor", a exemplificat Parvulescu. El a explicat ca o dovada in acest sens o reprezinta rata participarii la vot in acest judet, care este cu cateva procente mai ridicata decat media pe tara. In ceea ce priveste modalitatile de fraudare a alegerilor, Parvulescu considera ca cele mai folosite metode au fost "excursionistii" si folosirea abuziva a urnei mobile.

MINUSURI. Parvulescu a declarat ca observatorii APD au sesizat, in special in mediul rural, o lipsa de organizare, o slaba instruire a membrilor birourilor sectiilor de votare "dar, mai ales, o suspecta si ilegala implicare a unor reprezentanti ai autoritatilor locale" in desfasurarea procesului de votare. De asemenea, presedintele APD a reclamat si atitudinea ostila a unor persoane implicate sau nu in procesul de votare fata de observatorii acreditati de organizatie, care au fost "bruscati, injurati sau amenintati de anumite persoane". Asociatia Pro Democratia a acreditat, pentru alegerile de duminica, un numar de aproximativ 3.300 de observatori interni in 32 de judete ale tarii.

VINOVATI
Intrebat pe cine considera vinovat pentru toate aceste imperfectiuni ale legislatiei care reglementeaza alegerile, presedintele APD a spus ca vina o poarta intreaga clasa politica. "Atat puterea, cat si opozitia sunt vinovate pentru ca o atare reglementare a alegerilor a trecut de plenul Parlamentului. Noi am propus toate variantele posibile pentru a incerca sa avem un oarecare control asupra unor fenomene precum «excursionistii», insa am fost sistematic refuzati", a explicat Pirvulescu.

"PARTIZAN"
Mircea Geoana a respins ieri acuzatiile APD si l-a acuzat pe presedintele APD, Cristian Parvulescu, ca a dat dovada, in toata campania electorala, de partizanat politic. Ministrul de Externe considera ca, daca Parvulescu si alte persoane continua sa faca "acest tip de joc de partizanat politic", se va pune sub semnul intrebarii independenta acestor ONG-uri. "Daca acesta este un ONG independent, inseamna ca vorbim despre alt model de independenta", a spus Geoana.

ACUZE
APD respinge acuzatiile "fara fundament" ale lui Mircea Geoana privind "partizanatul politic" si asigura opinia publica romaneasca de impartialitatea si neutralitatea sa. "Suntem consternati de modul in care tensiunea electorala a afectat starea de spirit si declaratiile unor politicieni implicati in campania electorala. Asociatia Pro Democratia asigura opinia publica romaneasca de impartialitatea si neutralitatea sa si respinge acuzatiile fara fundament lansate la conferinta de presa a PSD", se arata intr-un comunicat al asociatiei. Totodata, APD reaminteste opiniei publice ca este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si nepartizana, infiintata in anul 1990.
×
Subiecte în articol: eveniment